Znak, że musisz zrezygnować z pieczywa. Objawy nie są charakterystyczne
Pieczywo to nieodłączny element diety niemal wszystkich osób. O tym, że produkty zbożowe są istotne z punktu widzenia prawidłowego żywienia, wiadomo nie od dziś. Nie każdy jednak może się nim zajadać. Przeciwwskazaniem jest m.in. choroba autoimmunologiczna, która objawia się w sposób niejednoznaczny. Kto nie może jeść pieczywa?
Pieczywo w diecie - dlaczego jest ważne?
Jego kaloryczność jest uzależniona m.in. od rodzaju mąki. Najmniej kalorii ma pieczywo razowe. Odwrotnie jest jednak z chlebem przygotowanym z białej oczyszczonej mąki pszenicznej odznaczającym się niską zawartością błonnika. Najlepiej sięgać po pieczywo żytnie, razowe, pełnoziarniste, a także te z dodatkiem ziaren i będące źródłem błonnika.
Na wartość i jakość pieczywa wpływ mają dodawane do niego dodatki smakowe i polepszacze. Wybierając chleb, warto dokładnie przeanalizować skład, by mieć pewność, jaki produkt ląduje w koszyku. Często mylący jest kolor pieczywa. Wielu uważa, że ciemna barwa oznacza, że jest ono pełnowartościowe, a tak naprawdę może ona wynikać m.in. z dodatku nasion.
Dlaczego warto jeść pieczywo? Przede wszystkim zawiera białka stanowiące materiał budulcowy organizmu, a także węglowodany i tłuszcze będące źródłem energii. Poza tym w jego składzie są witaminy, błonnik pokarmowy i składniki mineralne.
Zobacz także: Spożywcze skarby pełne błonnika pokarmowego. Ich obecność na talerzu szybko uszczęśliwia jelita
Celiakia a pieczywo - kto nie powinien go jeść?
Pieczywo stanowi podstawę żywienia człowieka. Odpowiednio dobrane do potrzeb oraz pod względem jakości zdecydowanie może pozytywnie oddziaływać na zdrowie i nie szkodzić. Na przykład chorym na cukrzyce zaleca się wybierać chleb o niskim indeksie glikemicznym przygotowany na bazie mąki pełnoziarnistej, a borykającym się z nadciśnieniem tętniczym pieczywo niskoskodowe.
Po pieczywo nie mogą jednak sięgać osoby zmagające się z celiakią, czyli chorobą autoimmunologiczną, która wiąże się z nietolerancją białka zapasowego zbóż, czyli glutenu. Można go znaleźć w pszenicy, życie i jęczmieniu. Rozwiązaniem dla nich jest spożywanie pieczywa bezglutenowego, czyli np. z mąki kukurydzianej.
Chorujący na celiakię muszą zrezygnować z glutenu ze względu na jego negatywny wpływ na jelita, a dokładnie kosmki jelitowe. Doprowadza do ich zaniku.
Szacuje się, że to kobiety częściej borykają się z celiakią. Choroba może się ujawnić w każdym wieku, zarówno u dzieci, jak i dorosłych.
Jak objawia się celiakia?
Objawy celiakii na pierwszy rzut oka mogą nie wskazywać na nietolerancję glutenu, a chory może je odczytywać jako niegroźne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Osoby chorujące na celiakię jawną i pełnoobjawową po spożyciu glutenu mogą się skarżyć m.in. na:
- spadek masy ciała,
- ból brzucha,
- wzdęcia,
- biegunkę,
- wymioty,
- zgagę,
- zwiększenie obwodu brzucha.
Zobacz także: Zamieniają kawę w toksyczny płyn dla układu nerwowego. Najgorsze, czym można podkręcić jej smak
Objawy celiakii u każdej osoby mogą wyglądać zupełnie inaczej, a wszystko to ze względu na m.in. wiek oraz ilość spożywanego glutenu. Wyróżnia się również celiakię nietypową, której objawy wiążą się z zaburzeniami wchłaniania jelitowego. Wówczas oznaki nie są charakterystyczne i mogą wystąpić np. zmiany skórne oraz błon śluzowych, a także zaburzenia ze strony wątroby, stawów i układu rozrodczego.
Istnieje również celiakia niema, która jest powiązana z zanikiem kosmków jelitowych, ale chory nie odczuwa objawów. Diagnoza jest stawiana po rozpoznaniu w surowicy swoistych przeciwciał. W celiakii utajonej jest nieco inaczej, bo kosmki są prawidłowe mimo przeciwciał w surowicy.
Nietolerancja glutenu może się również objawiać na skórze. Jest to choroba Duhringa, czyli opryszczkowate zapalenie skóry. Wówczas pojawiają się zmiany w postaci grudek, rumienia i niewielkich pęcherzy. Są widoczne m.in. na łokciach, kolanach, łopatkach, twarzy i pośladkach.
Po zaobserwowaniu objawów celiakii należy skonsultować się z lekarzem, który zleci niezbędne badania. Choroba ta wiąże się z dietą bezglutenową, którą należy stosować do końca życia. Konieczne jest więc zrezygnowanie z m.in. z produktów zbożowych na bazie pszenicy i wszystkich jej odmian.
***