Zrób lemoniadę z tych kwiatów. Problemy z trawieniem pójdą w zapomnienie

Lemoniada z chabrów usprawni pracę wątroby
Lemoniada z chabrów usprawni pracę wątroby123RF/PICSEL

Dlaczego warto pić lemoniadę z chabrów?

Chabry zawierają witaminy A, C i K.
Chabry zawierają witaminy A, C i K.123RF/PICSEL

Jak często można pić lemoniadę z chabrów?

Kto może, a kto nie powinien pić chabrowej lemoniady?

  • osoby zdrowe: zdrowe osoby dorosłe mogą bezpiecznie spożywać chabrową lemoniadę w umiarkowanych ilościach. Napój ten może wspierać układ moczowy, trawienny oraz ogólną kondycję zdrowotną dzięki swoim właściwościom moczopędnym, przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym;
  • osoby z problemami trawiennymi: dzięki właściwościom żółciopędnym, chabrowa lemoniada może wspomagać trawienie i poprawiać funkcjonowanie wątroby;
  • osoby dbające o zdrowie skóry: antyoksydanty zawarte w chabrach mogą wspierać zdrowie skóry, chroniąc ją przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami.
  • osób z alergią na chabry: osoby uczulone na chabry lub inne rośliny z rodziny astrowatych (Asteraceae) powinny unikać spożywania chabrowej lemoniady, aby uniknąć reakcji alergicznych;
  • kobiet w ciąży i karmiących piersią: chociaż brakuje jednoznacznych badań dotyczących bezpieczeństwa spożywania chabrów w czasie ciąży i karmienia piersią, zaleca się ostrożność i konsultację z lekarzem przed spożyciem;
  • osób z chorobami nerek: ze względu na moczopędne właściwości chabrów, osoby z chorobami nerek powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem chabrowej lemoniady, aby uniknąć nadmiernego obciążenia nerek;
  • osób przyjmujących leki moczopędne: spożywanie chabrowej lemoniady w połączeniu z lekami moczopędnymi może prowadzić do nadmiernej utraty elektrolitów, co jest szkodliwe dla zdrowia.
Lemoniada przygotowywana z płatków chabra bławatka, to napój, który może przynieść wiele korzyści zdrowotnych
Lemoniada przygotowywana z płatków chabra bławatka, to napój, który może przynieść wiele korzyści zdrowotnych123RF/PICSEL

Jak zrobić napój z chabrów? Przepis

  • płatki chabrów - około litra
  • 2 cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • woda
  • duży słoik - około 3-litrowy
  1. Zrywamy chabry i odstawiamy na jakiś czas, aby wyszły z nich ewentualne żyjątka. Obrywamy same płatki chabrów i umieszczamy je w słoiku.
  2. Podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Do wody z cukrem dodajemy sok wyciśnięty z cytryn.
  3. Wlewamy wodę z sokiem z cytryn do słoika z płatkami chabrów. Zakręcamy słoik i stawiamy go na nasłonecznionym parapecie.
  4. Dwa razy dziennie mieszamy płatki z wodą. Po około 3-4 dniach płatki zmienią kolor na biały.
  5. Odcedzamy napój, wyrzucamy płatki, a lemoniadę przechowujemy w słoiku. Słoik wstawiamy do lodówki na 1 dzień.
  6. Następnego dnia lemoniada chabrowa jest gotowa do spożycia. Jeśli chcemy wzbogacić jej smak, możemy dodać do niej miód, miętę, rozmaryn, plasterki pomarańczy, maliny lub truskawki.

Co można zrobić z kwiatów chabru?

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria KulinariaInteria Kulinaria