Co wieczór nakładaj na twarz trzy krople. Skóra będzie promienna i jędrna

Olej z czarnuszki to naturalny kosmetyk o wszechstronnych właściwościach pielęgnacyjnych. Przyniesie wiele korzyści dla różnych typów cery, a jednocześnie jest bardzo wydajny – wystarczą trzy lub cztery krople podczas codziennej rutyny dbania o skórę twarzy. Regularne stosowanie pomoże w walce z trądzikiem i zmarszczkami, łagodzeniu podrażnień i poprawie kolorytu. Podpowiadamy, jak stosować olej z czarnuszki na twarz, by skóra zachwycała młodzieńczym wyglądem.

Dojrzała cera wymaga szczególnej pielęgnacji. W tym przypadku celująco sprawdzi się olej z czarnuszki
Dojrzała cera wymaga szczególnej pielęgnacji. W tym przypadku celująco sprawdzi się olej z czarnuszki123RF/PICSEL

Wszechstronna panna w zieleni, czyli właściwości czarnuszki

Jako roślina o wielu dobroczynnych właściwościach czarnuszka jest nazywana czarnym złotem faraonów. Doceniano ją przed wiekami, a z jej cennych właściwości korzysta się także współcześnie. Znajdziesz ją pod najróżniejszymi, mniej lub bardziej oczywistymi nazwami. Czarnuszka siewna to także kminek egipski, kmin czarny, kąkolnica i panna w zieleni.

Z nasion rośliny tłoczony jest olej o szerokim zastosowaniu — również kosmetycznym. Dlaczego warto stosować olej z czarnuszki na twarz? W jego składzie znajdują się witamina A oraz E, kojarzone z poprawą kolorytu i spowalnianiem starzenia. Do tego wymienić trzeba nienasycone kwasy tłuszczowe, wpływające na poprawę napięcia i elastyczności skóry. Produkt cechuje się też działaniem regeneracyjnym, przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym. Podpowiadamy, jak właściwości oleju z czarnuszki przekładają się na stan cery.

Jak pozbyć się zaskórników? Genialna maseczka!Interia DIY

Olej z czarnuszki dla cery dojrzałej

Należy podkreślić, że proces starzenia się skóry zaczyna się już po 25. roku życia. Co prawda pierwsze objawy są bardzo subtelne, lecz z czasem pod wpływem utraty kolagenu stają się bardziej zauważalne.

Regularne stosowanie oleju z czarnuszki na twarz pobudza produkcję tego cennego dla skóry składnika. Jednocześnie neutralizuje działanie wolnych rodników. W efekcie skóra jest bardziej jędrna i elastyczna, zyskuje promienny koloryt, a zmarszczki są mniej widoczne. Pierwsze rezultaty widać już po kilku aplikacjach.

Olej z czarnuszki ma wszechstronne działanie pielęgnacyjne
Olej z czarnuszki ma wszechstronne działanie pielęgnacyjne123RF/PICSEL

Naturalny sposób na podrażnienia

Masz cerę wrażliwą? Olej z czarnuszki również powinien znaleźć się na twoim celowniku. Za sprawą działania łagodzącego pomaga zmniejszyć zaczerwienienia, podrażnienia i przebarwienia. Miękka i wygładzona skóra twarzy stanie się twoją wizytówką. Trzeba jednak wspomnieć, że w przypadku skóry wrażliwej zaleca się nakładać olej z czarnuszki po wymieszaniu z np. żelem aloesowym.

Nie zapycha porów, pomaga na trądzik

Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, olej z czarnuszki jest idealny dla osób z cerą tłustą i skłonną do trądziku. Sprzyja regulowaniu produkcji sebum, kojeniu stanów zapalnych i zmniejsza ryzyko powstawania wyprysków. Ogromnym atutem jest fakt, że nie blokuje porów, zmniejsza ilość zaskórników i pomaga oczyszczać skórę z toksyn.

W przypadku skóry z tendencją do trądziku efekty widać po miesiącu regularnego stosowania. Trzeba jednak mieć świadomość, że ma samym starcie pielęgnacji olejem z czarnuszki może wystąpić zwiększenie liczby niedoskonałości. To naturalny proces gruntownego oczyszczania się skóry i regulacji pracy gruczołów łojowych. Wypryski znikną po kilku dniach samoistnie.

Jak stosować olej z czarnuszki na twarz?

Zaleca się włączyć produkt do wieczornej rutyny pielęgnacyjnej. Po dokładnym oczyszczeniu twarzy z zanieczyszczeń i makijażu zastosuj tonik dla wyrównania pH. Gdy się wchłonie, nałóż trzy lub cztery krople oleju z czarnuszki. Wmasuj delikatnie w skórę okrężnymi ruchami. Produkt z powodzeniem zastąpi serum, dostarczając skórze dobroczynne składniki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas
{CMS: 0}