Działa przeciwzmarszczkowo, chroni przed fotostarzeniem. Już niewielka ilość przynosi efekty

Olej ze słodkich migdałów jest niezwykle cenionym surowcem kosmetycznym. Ten naturalny emolient znany ze swoich właściwości pielęgnacyjnych, który znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce jako składnik kremów, balsamów, szamponów i maseczek, może być również używany samodzielnie. Czym się kierować przy wyborze oleju ze słodkich migdałów oraz jakie rezultaty przyniesie jego regularne stosowanie?

article cover
123RF/PICSEL

Skąd pochodzi i jak powstaje olej ze słodkich migdałów?

Olej ze słodkich migdałów powstaje w procesie tłoczenia na zimno nasion migdałowca pospolitego, który jest wieloletnim krzewem lub drzewem osiągającym do 10 metrów wysokości. Ta pochodząca z Azji roślina jest dziś uprawiana w Afryce, Europie - głównie w okolicach Morza Śródziemnego (Włochy, Hiszpania, Francja) oraz w Kalifornii, na zachodnim wybrzeżu USA, które są uznawane za największego producenta migdałów na świecie. Owoce migdałowca mają kilka centymetrów długości, podłużny i spłaszczony kształt oraz zielonkawy kolor. Młode owoce są jadalne, natomiast ich wyłuskane pestki to znane nam wszystkim migdały.

Warto również wspomnieć, że na świecie możemy spotkać dwie odmiany migdałowca:

  • migdałowiec słodki - najczęściej uprawiany. Jego owoce mogą być spożywane na surowo, ale nadają się również do przetworzenia. Stosowane na szeroką skalę w przemyśle kosmetycznym, spożywczym oraz medycynie;
  • migdałowiec gorzki - który uprawiany jest na dużo mniejszą skalę, gdyż jego owoce są trujące. Zawierają bowiem amigdalinę, podczas której rozkładu wydziela się silnie trujący kwas pruski. Jednak po jego oddzieleniu otrzymuje się olej, który znalazł zastosowanie przy produkcji mydła oraz popularnej esencji zapachowej wykorzystywanej w przemyśle spożywczym.

Co znajdziemy w oleju ze słodkich migdałów?

Olej ze słodkich migdałów to emolient pełen nienasyconych kwasów tłuszczowych - przede wszystkim kwasu oleinowego (63-73 proc.) i kwasu linolowego (21-29 proc.). Ponadto zawiera w swoim składzie witaminy (A, B1, B2, B6, D), minerały (magnez, mangan, potas, fosfor), proteiny i antywolnorodnikowe polifenole zwłaszcza kwas fenolowy, flawonoidy i kwas ferulowy. Ma bursztynową barwę i lekko orzechowy zapach. Świetnie się wchłania i nie pozostawia efektu tłustości, dlatego też jego używanie w czystej postaci jest przyjemne i mało problematyczne.

Olej ze słodkich migdałów ma bursztynową barwę i lekko orzechowy zapach
Olej ze słodkich migdałów ma bursztynową barwę i lekko orzechowy zapach123RF/PICSEL

Właściwości oleju ze słodkich migdałów

Olej ze słodkich migdałów dzięki zawartości wielu cennych składników odżywczych, witamin i minerałów stał się jednym z najpopularniejszych i najczęściej wybieranych surowców kosmetycznych. Intensywnie regeneruje, nawilża i wygładza skórę, przywracając jej miękkość i elastyczność. Odbudowuje płaszcz hydrolipidowy oraz zabezpiecza przed odparowywaniem wody. Działa antyoksydacyjnie, przeciwzmarszczkowo oraz chroni przed fotostarzeniem.

Idealnie nadaje się do pielęgnacji skóry suchej, atopowej, wrażliwej. Łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia. Zalecany jest również do pielęgnacji delikatnej skóry niemowląt i dzieci, a także skóry dotkniętej egzemą i łuszczycą. Sprawdza się również w pielęgnacji włosów, zapobiegając ich puszeniu i elektryzowaniu się.

Olej ze słodkich migdałów znajdziemy w takich kosmetykach jak:

  • kremy przeciwzmarszczkowe
  • kremy do skóry wrażliwej, skłonnej do podrażnień
  • sera regeneracyjne
  • maski do twarzy
  • mydła
  • żele pod prysznic
  • peelingi
  • balsamy do ciała
  • olejki do ciała
  • olejki do pielęgnacji skóry niemowląt oraz dzieci
  • olejki do włosów
  • odżywki do włosów

Olej migdałowy w pielęgnacji twarzy

Jak stosować olej ze słodkich migdałów na twarz?

Olej ze słodkich migdałów możemy stosować w czystej postaci, a dzięki swojemu wszechstronnemu zastosowaniu z powodzeniem zastąpimy nim wiele dotychczas używanych kosmetyków. Bardzo dobrze sprawdzi się jako pierwszy etap w metodzie dwuetapowego oczyszczania twarzy. Jeśli jednak nie jesteśmy wielbicielkami tego sposobu, oleju migdałowego możemy użyć do standardowego demakijażu. Wystarczy, że nałożymy go na wacik, który następnie przyłożymy na 20-30 sekund do oka. Olej doskonale rozpuści takie kosmetyki jak tusz, cienie czy eyeliner. Możemy go również stosować podczas masażu twarzy czy to za pomocą dłoni, czy też płytki gua sha lub rollera.

Olej migdałowy może być również używany jako serum. Mimo swojej olejowej konsystencji nie pozostawia tłustej warstwy i szybko się wchłania, dzięki czemu praktycznie od razu możliwe jest nałożenie na niego kremu. Jeśli jednak obawiamy się nakładania na naszą twarz zbyt wielu warstw, kilka kropli oleju możemy dodać do porcji kremu, wymieszać, a następnie zaaplikować na skórę.

Olej migdałowy w pielęgnacji ciała i włosów

Olej migdałowy to również doskonały wybór jeśli chcemy zadbać o skórę na naszym ciele. Regularnie stosowany uelastycznia ją i wygładza. Tworzy na niej warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody, a także łagodzi podrażnienia, zmiany łuszczycowe i egzemy. Sprawdzi się jako kosmetyk do masażu, szczególnie tych miejsc, które są narażone na występowanie cellulitu i rozstępów. Ponieważ bardzo rzadko uczula, bez obaw można stosować go również do pielęgnacji delikatnej skóry dzieci i niemowląt.

Olej ze słodkich migdałów nawilża i regeneruje włosy
Olej ze słodkich migdałów nawilża i regeneruje włosy123RF/PICSEL

Olej migdałowy z powodzeniem możemy stosować również na włosy. Dzięki wysokiej zawartości protein, witamin i składników odżywczych wzmacnia je, nawilża i regeneruje. Wykonywane przy jego pomocy olejowanie lub używanie go w formie serum sprawi, że włosy staną się miękkie i lśniące. Skutecznie pomoże w walce z łupieżem i stanami zapalnymi skóry głowy.

Odmładzająca, napinająca skórę maseczka do twarzyInteria DIY
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas
{CMS: 0}