Pięty gładsze niż skóra niemowlaka. Prosty patent na efekty w jedną noc

Jeśli w codziennej pielęgnacji zapominasz o piętach, w niedługim czasie zauważysz znaczne pogorszenie ich stanu. Nieestetycznie wyglądająca, sucha i popękana skóra sprawia, że ze wstydem chowasz stopy w grubych skarpetkach. Drogerie i apteki kuszą bogatym wyborem produktów mających raz, dwa uporać się z problemem. Istnieje jednak prosty, skuteczny i wyjątkowo tani sposób, który już w jedną noc przywróci im gładkość. Sprawdź, czy potrzebne składniki masz już w domu.

Ocet jabłkowy pomaga uporać się z popękanymi piętami
Ocet jabłkowy pomaga uporać się z popękanymi piętami123RF/PICSEL

Właściwości octu na bazie jabłek

Ocet jabłkowy powoli, ale konsekwentnie wysuwa się na prowadzenie wśród najbardziej przydatnych produktów kuchennych. Jego liczne zastosowania obejmują nie tylko doprawianie potraw oraz codzienne lub cotygodniowe porządki, ale także przygotowywanie domowych kosmetyków i płukanek do włosów.

W ostatnim czasie ocet jabłkowy zyskał kolejne przeznaczenie. Stosuje się go jako remedium na suche, popękane i nieestetycznie wyglądające pięty. Właściwościom pielęgnacyjnym octu jabłkowego przyjrzeli się naukowcy. Jedno z wielu przeprowadzonych badań potwierdziło jego silne właściwości antybakteryjne, a inne wskazują na działanie antywirusowe i przeciwgrzybicze. Jak skutecznie wykorzystać ocet przygotowany z jabłek w domowym spa dla stóp?

Pękające pięty - wstydliwy problem

Często wstydzimy się popękanych stóp
Często wstydzimy się popękanych stóp123RF/PICSEL

Popękane pięty to uporczywy problem, z którym najczęściej nie rozstajemy się przez cały rok. Choć są wyjątkowo krępujące zwłaszcza ciepłą wiosną oraz w trakcie upalnego lata, kiedy częściej nosimy odsłonięte buty, przeszkadzają także jesienią i zimą.

Przyczyn nadmiernego przesuszania się pięt jest sporo, ale na szczycie podium znajduje się niewłaściwa pielęgnacja, lub jej całkowity brak, oraz noszenie nieodpowiednio dobranego obuwia. Apteki i drogerie prześcigają się w bogatej ofercie preparatów mających złuszczyć zrogowaciały naskórek oraz dogłębnie nawilżyć stopy. Zanim jednak sięgniemy po to rozwiązanie, zastosujmy prosty trik, do którego przydadzą się dwa produkty, które bez problemu znajdziemy w kuchni, a mianowicie chleb oraz ocet jabłkowy.

Chleb i ocet jabłkowy - ulga dla suchych pięt

Ocet jabłkowy świetnie współgra z licznymi potrawami. Pasuje nie tylko do kuchni tradycyjnej, ale także podkręca smak nowatorskich przepisów. Dietetycy polecają go ze względu na właściwości wzmagające spalanie tłuszczu i ograniczające łaknienie. Jego regularne spożywanie pomaga zapanować nad zbyt wysokim cholesterolem we krwi, a dodatkowo podnosi naturalną odporność organizmu.

Kwasowe pH octu sprawia, że chętnie używa się go do pielęgnacji zaniedbanych stóp. Już samo ich moczenie w roztworze wody i octu jabłkowego powoduje bardzo delikatne złuszczenie skóry i ułatwia pozbycie się zrogowaciałego naskórka. Jeśli jednak problem jest poważniejszy, z dodatkową pomocą przychodzi kromka chleba.

Nocna regeneracja

Patent wykorzystujący chleb i ocet jabłkowy zregeneruje pięty już w jedną noc
Patent wykorzystujący chleb i ocet jabłkowy zregeneruje pięty już w jedną noc123RF/PICSEL

Jak używać octu jabłkowego, by uratować popękane pięty? Wystarczy do niewielkiej miski wlać pół szklanki produktu, a następnie zamoczyć w nim kromkę chleba. Najlepiej sprawdzi się końcówka pieczywa, zwana potocznie piętką. Kiedy dobrze nasiąknie, wyciągamy ją z naczynia i bez odciskania przykładamy do pięty. W kolejnym kroku owijamy stopę ściereczką i zakładamy grube skarpety.

Tak przygotowany kompres zostawiamy na całą noc. W czasie snu zacznie działać cuda. Rano zdejmujemy wszystkie warstwy, a następnie dokładnie płuczemy stopy i wcieramy w nie ulubiony krem nawilżający. Już po jednej kuracji zauważymy, że skóra na piętach jest o wiele bardziej miękka i gładka. Regularne stosowanie tej metody pozwoli zaoszczędzić na wizytach u kosmetyczki.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas