9 zmian w diecie, które mogą opóźnić starzenie się
Ludzie szukają sekretu wiecznej młodości od zarania dziejów. Chociaż średni wiek życia dla większości ludzi jest znacznie wyższy niż w przeszłości, wciąż musimy mierzyć się z oznakami starzenia. Nie znamy tajemnicy wiecznego życia. Jednak nie jesteśmy bezradni w tym względzie. Znamy sposoby na to, by żyć dłużej i odwlec pierwsze oznaki upływającego czasu. Produkty, jakie wybierasz w swojej diecie, mają ogromny wpływ na długość twojego życia i mogą opóźnić proces starzenia się.
Kwasy tłuszczowe omega – 3, które znaleźć możemy w rybach takich jak tuńczyk i łosoś, walczą z oznakami starzenia się powodowanymi przez światło słoneczne. W badaniach przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii wykazano, że kwasy tłuszczowe omega – 3 mogą chronić skórę człowieka przed poparzeniem słonecznym, rakiem skóry oraz zmarszczkami wywołanymi przez promienie słoneczne.
Przerzuć się na produkty zbożowe z pełnego przemiału
Spożywanie przetworzonych zbóż, takich jak biała mąka i biały ryż, może zwiększyć poziom insuliny we krwi, co powoduje powstawanie stanów zapalnych i uszkodzeń skóry. Zboża z pełnego przemiału są o wiele zdrowsze, gdyż zawierają więcej błonnika pokarmowego i składników odżywczych.
Pij zieloną herbatę
Kolejną przyczyną starzenia się skóry jest uszkodzenie komórek spowodowane działalnością wolnych rodników. Można chronić się przed nimi poprzez spożywanie produktów, które zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, takich jak zielona herbata.
Obok pokarmów, które mogą spowolnić proces starzenia, istnieją również i takie, które mogą go przyspieszyć. Należy do nich z pewnością cukier. Przyjmowanie zbyt dużej ilości przetworzonego cukru może powodować wzrost poziomu glukozy we krwi, co wpływa hamująco na produkcję elastyny i kolagenu. Niedobór tych dwóch składników powoduje, że skóra staje się obwisła i pomarszczona.
Dodaj więcej kolorów na swoim talerzu
Kolorowe owoce i warzywa są również pożywieniem, które jest w stanie opóźnić oznaki upływającego czasu na twojej skórze. Pigmenty barwiące owoce i warzywa na jasnoczerwony, żółty i pomarańczowy, nazywane są karotenoidami i mają silne właściwości przeciwutleniające. Szczególnym karotenoidem jest beta – karoten, który wspomaga zatrzymywanie wody w skórze i stymuluje produkcję kolagenu.
Spożywanie gorzkiej czekolady i picie kakao może również pomóc w przeciwdziałaniu chorobom związanym z wiekiem. Na jednej z niewielkich wysp u wybrzeży Panamy ludzie regularnie piją napoje z dużą zawartością kakao. Odkryto, że liczba zanotowanych chorób serca była tam 9 razy mniejsza niż na lądzie. Kakao zawiera flawonole, które wpływają korzystnie na pracę naczyń krwionośnych, zmniejszając w ten sposób ryzyko wystąpienia chorób serca, nerek oraz demencji.
Jedz zielone warzywa
Zapełnienie talerza zielonymi warzywami pomoże ci nie tylko zrzucić wagę, ale również będzie cię chronić przed oznakami starzenia się. Warzywa z rodziny krzyżowych, takie jak kapusta i brokuły, zawierają wapń i kwas foliowy, które spowalniają te procesy. Dodanie większej ilości warzyw zawierających zielone liście pomoże również przeciwdziałać demencji i zwyrodnieniu plamki żółtej, które jest związane z wiekiem.
Kiedy osiągasz 40 rok życia, twoja masa mięśniowa zmniejsza się o 1% każdego roku, ale możesz spowolnić ten proces poprzez dodanie do swojej diety większej ilości budującego mięśnie białka. Jedz więcej chudego mięsa lub ryb, fasoli, ziaren, soczewicy i komosy ryżowej, aby zwiększyć poziom białka w organizmie, a tym samym zmniejszyć wagę i zwiększyć masę mięśniową.
Dodaj więcej oliwy z oliwek
Kiedy naukowcy badali bardzo rzadkie przypadki nowotworów i chorób serca, jakie mają miejsce w Grecji i na Krecie, stwierdzili, że dzieje się tak dzięki jednonienasyconym kwasom tłuszczowym, które znajdziemy w oliwie z oliwek, często dodawanej przez mieszkańców tych wysp do posiłków.