Arbuz ma inne właściwości niż myślisz. Naukowcy się mylili
Do tej pory myślano, że osoby z cukrzycą i insulinoopornością nie powinny jeść arbuzów z uwagi na ich wysoki indeks glikemiczny. Teraz jednak okazuje się, że naukowcy się mylili co do tego owocu i jego właściwości.
![Świetne wiadomości o arbuzach dla cukrzyków](https://i.iplsc.com/000FL1URGB72RO2B-C322-F4.webp)
Arbuz - indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny określa wpływ danych produktów spożywczych na wzrost poziomu glukozy we krwi. Wskaźnik arbuzów był do tej pory określany na 76, dlatego był uważany za nieodpowiedni owoc dla diabetyków oraz osób z insulinoopornością.
Okazuje się jednak, że naukowcy mylili się co do indeksu glikemicznego arbuzów. Ostatnio wykonano ponowne pomiary w Malezji, które ujawniły, że owoce te mają tak naprawdę niższy wskaźnik niż wcześniej myślano. Po aktualizacji wynosi on 50.
Taka wiadomość jest świetna dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Oznacza to bowiem, że nie muszą się już martwić o gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu arbuza, który wiązał się z koniecznością wstrzykiwania insuliny.
Zobacz również: