Reklama

Arbuz ma inne właściwości niż myślisz. Naukowcy się mylili

Do tej pory myślano, że osoby z cukrzycą i insulinoopornością nie powinny jeść arbuzów z uwagi na ich wysoki indeks glikemiczny. Teraz jednak okazuje się, że naukowcy się mylili co do tego owocu i jego właściwości.

Arbuz - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny określa wpływ danych produktów spożywczych na wzrost poziomu glukozy we krwi. Wskaźnik arbuzów był do tej pory określany na 76, dlatego był uważany za nieodpowiedni owoc dla diabetyków oraz osób z insulinoopornością.

Okazuje się jednak, że naukowcy mylili się co do indeksu glikemicznego arbuzów. Ostatnio wykonano ponowne pomiary w Malezji, które ujawniły, że owoce te mają tak naprawdę niższy wskaźnik niż wcześniej myślano. Po aktualizacji wynosi on 50.

Taka wiadomość jest świetna dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Oznacza to bowiem, że nie muszą się już martwić o gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu arbuza, który wiązał się z koniecznością wstrzykiwania insuliny.

Reklama

Zobacz również:

Fatalne połączenie. Taki obiad na długo zalegnie w żołądku

Na stawy działa niczym smar. Antidotum na sztywność i "strzelanie"

Osiem powodów, by zacząć pić sok pomidorowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: indeks glikemiczny
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy