Aroniówka: Najlepsza na serce i detoksykację organizmu
Aroniówka nie bez powodu zaliczana jest - tuż obok orzechówki, malinówki czy głogówki - do najzdrowszych trunków. Dzięki bogactwu zawartych w owocach aronii składników - perfekcyjnie wpływa na kondycję ludzkiego organizmu i wzmacnia ochronę przed różnymi chorobami - z tymi cywilizacyjnymi - jak miażdżyca czy nowotwory - włącznie. Skutecznie obniża ciśnienie krwi, stymuluje pracę serca i detoksykuje organizm, eliminując z niego wszelkie zbędne produkty przemiany materii. Dodać też warto, że nietuzinkowy smak nalewki z aronii sprawia, że perfekcyjnie wpisuje się w gusta najbardziej wymagających smakoszy. Jak przygotować samodzielnie aroniówkę w domu? Dlaczego warto wzbogacić jej skład o liście wiśni? Odpowiedź na te i inne pytania można znaleźć poniżej.
Aronia jest od wieków bardzo pożądana i wysoko uznawana w medycynie naturalnej. Swoją dobrą renomę zawdzięcza zawartym w niej cennym składnikom. Na szczególną uwagę zasługują zwłaszcza flawonoidy, czyli rutyna i kwercetyna, katechiny, antocyjany i leukocyjany, które skutecznie i w pełni naturalnie chronią ludzki organizm przed szkodliwą działalnością wolnych rodników. Poza tym aronia stanowi solidne źródło niezbędnych dla zdrowia witamin, takich jak C, B2, B3, B9 (czyli kwas foliowy), E oraz składników mineralnych - z wapniem, żelazem, miedzią, manganem, jodem, borem i molibdenem na czele. Tym samym, jeśli tylko jest obecna w codziennej diecie - i to pod różnymi postaciami - poprawia ogólną kondycję organizmu i wspiera profilaktykę wielu chorób, w tym także tych cywilizacyjnych - z cukrzycą, nowotworami i miażdżycą włącznie. Aronia i przyrządzane na jej bazie soki oraz nalewki posiadają między innymi właściwości przeciwutleniające, wspomagają i usprawniają działanie układu odpornościowego, uelastyczniają i uszczelniają naczynia krwionośne oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poziom złego cholesterolu LDL. Ponadto znajdują szerokie zastosowanie w detoksykacji organizmu, gdyż usuwają wszelkie zbędne produkty przemiany materii. Doskonale wzmacniają też serce i wzrok, zmniejszając ryzyko miażdżycy oraz jaskry, zaćmy oraz degeneracji plamki żółtej na siatkówce (AMD).
Samodzielne przygotowanie nalewki na bazie aronii nie jest bardzo trudnym zadaniem. Co więcej, można wybierać spośród wielu przepisów. Warto jednak sięgnąć po ten, w którym jest mowa o liściach wiśni. To właśnie dzięki nim nalewka zyska wyrazisty perfekcyjny smak.
Przygotować należy takie składniki jak:
- 5 kg aronii
- 100 liści wiśni
- 5 litrów wody
- 5 kilogramów cukru (ilość tę można nieco zwiększyć lub zmniejszyć)
- 2- 2,5 l spirytusu
- sok z cytryny
Sposób przyrządzania:
Starannie oczyszczone owoce aronii należy najpierw na kilka dni włożyć do zamrażarki. (Dopiero wtedy mogą stanowić bazę nalewki). Następnie trzeba ponownie je wypłukać, zalać wodą, dodać liście wiśni i gotować aż puszczą sok - co najmniej przez dziesięć minut. Potem zawartość garnka należy odcedzić, aby otrzymać "czysty" sok. Do tego ostatniego dodajemy cukier i gotujemy go - aż do rozpuszczenia kryształków cukru. Powstałą w ten sposób nalewkę trzeba wystudzić, a na koniec dodać do niej sok z cytryny oraz spirytus i przelać ją przez gazę do szklanych butelek. Nalewka powinna być przechowywana w zaciemnionym miejscu. Najlepiej smakuje po sześciu miesiącach.
Nalewkę z aronii można przyrządzić również bez gotowania.
Składniki, które będą potrzebne to:
- 1 kg aronii
- pół litra spirytusu
- pół litra wódki
- pół kilograma miodu
- szklanka cukru
Sposób przygotowania:
Owoce aronii trzeba dokładnie oczyścić, opłukać, osuszyć i umieścić w słoiku. Następnie należy je delikatnie rozgnieść (na przykład widelcem), zasypać cukrem i odstawić - tak, aby mogły puścić sok. Kolejny krok polega na dodaniu do mikstury miodu i zalaniu jej alkoholem. Słoik z gotową nalewką trzeba zabezpieczyć, zakręcić i odstawić na ponad miesiąc (najlepiej pięć tygodni) w zaciemnione i chłodne miejsce. Dla uzyskania doskonałego smaku trunku słoikiem należy regularnie potrząsać. Po 4-5 tygodniach nalewkę trzeba przecedzić przez gazę i przelać do szklanych do butelek. Nalewka najlepiej smakuje po kilku miesiącach. Wymaga przechowywania w zacienionym miejscu.