Reklama

Biją na głowę płatki owsiane. Pogromcy oponki wokół talii i zmarszczek. Jedz bez ograniczeń

Płatki orkiszowe wielu ekspertów od żywienia uważa za najzdrowsze. Mają wiele prozdrowotnych walorów, a ich smak jest jeszcze ciekawszy niż owsianych. Dlaczego warto włączyć je do swojego jadłospisu?

Płatki orkiszowe nie cieszą się tak dużą popularnością jak owsiane, a jednak warto je docenić i włączyć je do swojej diety. Nie tylko korzystnie wpływają na kondycję naszej skóry i włosów, ale też skutecznie wspomagają odchudzanie.

Jak powstają płatki orkiszowe?

Orkisz jest rodzajem zboża spokrewnionym z pszenicą, jęczmieniem i żytem. W sklepach można kupić kaszę orkiszową, a na półkach obok płatków owsianych płatki orkiszowe, które powstają poprzez oczyszczenie ziarna z pozostałości łupiny. Następnie ziarno jest "prasowane" i rozdrabniane.

Zobacz również: Odchudzający dodatek do owsianki. Szybko podkręci metabolizm

Płatki orkiszowe: Wartości odżywcze i wpływ na skórę

Płatki orkiszowe mają wiele wartości i składników odżywczych. Zawierają witaminy A, E, D i witaminy z grupy B, a także fosfor, żelazo, cynk, mangan, miedź i kobalt. Są też doskonałym źródłem błonnika pokarmowego i kwasu krzemowego, który korzystnie wpływa wygląd włosów, skóry i paznokci. Zwierają również witaminę E, zwaną witaminą młodości. Ten przeciwutleniacz wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia się komórek.

Reklama

Płatki orkiszowe a odchudzanie

Płatki orkiszowe są przede wszystkim cennym źródłem błonnika pokarmowego i witaminy D. To połączenie korzystnie wpływa na naszą sylwetkę, bowiem błonnik zapewnia uczucie sytości, ale również korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, wspomagając usuwanie zalegających resztek. Witamina D natomiast wspomaga efektywne spalanie tkanki tłuszczowej.

Spożywanie płatków orkiszowych

Płatki orkiszowe mają orzechowy posmak i można je przygotować na wiele sposobów. Najpopularniejszą formą ich przygotowania jest zastąpienie ich płatkami owsianymi i ugotowanie na mleku, wodzie lub napoju roślinnym. Idealnie sprawdzą się w połączeniu ze świeżymi owocami, cynamonem i jogurtem naturalnym.

Zobacz również: Remedium na problemy z układem pokarmowym. Bez problemu zrobisz go w domu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe śniadanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy