Bije na głowę zdrowotne właściwości cytryny. Dodaj ją do herbaty
Jest nieco zapomnianym owocem, po który sięgamy zdecydowanie zbyt rzadko. Pigwa to niezwykle zdrowa alternatywa cytryny, która, szczególnie w okresie zwiększonej zachorowalności, powinna zagościć w naszym codziennym jadłospisie. Sok z pigwy dodany do herbaty na zawsze odmieni jej smak, dostarczając mnóstwa witamin. Oto przepis.
Pigwa zdecydowanie nie należy do najpopularniejszych owoców w Polsce. To dziwne, szczególnie z uwagi na fakt, jak wiele prozdrowotnych właściwości posiada. Owoce zawierają w sobie siedem razy tyle witaminy C, co cytryna, będąc jednocześnie źródłem błonnika, a także regulując poziom glukozy oraz cholesterolu.
Dzięki dużej zawartości wapnia, fosforu, magnezu, potasu oraz żelaza pigwa skutecznie chroni organizm przed przeziębieniem i grypą. Właśnie dlatego powinniśmy sięgać po nią w okresie jesienno-zimowym.
Zobacz również: Domowa multiwitamina na odporność. Ten magiczny napój pij każdego dnia
Pigwa, obok niebagatelnego wpływu na funkcjonowanie układu odpornościowego, wspomaga trawienie oraz pracę wątroby, przyspieszając przemianę materii. Sok z pigwy jest skutecznym środkiem na kaszel, a owoc z dodatkiem cytryny i miodu przyspieszy powrót do zdrowia. Co więcej, obecne w pigwie polifenole hamują rozwój wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.
Pigwa świetnie sprawdza się również w przypadku pielęgnacji ciała. Kremy na bazie tego owocu wpływają na nawilżenie skóry, zapewniając piękny i młody wygląd. Owoce pigwy stosowane są również jako środek do prawidłowej pielęgnacji włosów.
Zobacz również: Chroni przed rozwojem cukrzycy. Sięgaj po nią codziennie
Po pigwę powinniśmy sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. To wtedy jesteśmy bowiem mocno narażeni na przeziębienie bądź grypę, które potrafią mocno utrudnić codzienne funkcjonowanie. Co ważne, z owoców przygotować możemy niezwykle zdrowe konfitury, soki czy nalewki.
Szczególną uwagę warto zwrócić na pigwę w cukrze, którą możemy dodać do herbaty. Wówczas po pigwę będziemy mogli sięgać również w trakcie zimowych dni. Owoc można dodawać do herbaty w formie małych kawałków. Nada on napojowi lekko kwaskowaty smak, mocny owocowy aromat oraz mocno rozjaśni jego kolor.
Zobacz również: Aroniówka. Jak przygotować nalewkę z aronii? Jakie ma właściwości?
Do przygotowania pigwy w cukrze do herbaty potrzebować będziemy około kilograma owoców pigwy w żółtym kolorze oraz 300 g cukru.
Owoce kroimy, wyrzucając gniazda nasienne. Pigwę dzielimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w przygotowanych wcześniej, dokładnie wyparzonych słoikach. Tworzymy warstwy: pigwa - cukier. Po około dwóch godzinach owoce powinny puścić sok, który bez przeszkód można dodawać do herbaty. Pamiętajmy jednak, że witamina C, obecna w pigwie, jest narażona na zniszczenie podczas obróbki cieplnej. Dlatego też poczekajmy z dodawaniem syropu, aż herbata lekko ostygnie.
Zobacz również: Czerwona kapusta: Bomba witaminowa, która blokuje rozwój komórek rakowych