Bije na głowę zdrowotne właściwości cytryny. Dodaj ją do herbaty

Jest nieco zapomnianym owocem, po który sięgamy zdecydowanie zbyt rzadko. Pigwa to niezwykle zdrowa alternatywa cytryny, która, szczególnie w okresie zwiększonej zachorowalności, powinna zagościć w naszym codziennym jadłospisie. Sok z pigwy dodany do herbaty na zawsze odmieni jej smak, dostarczając mnóstwa witamin. Oto przepis.

Owoce pigwy zawierają w sobie siedem razy tyle witaminy C, co cytryna
Owoce pigwy zawierają w sobie siedem razy tyle witaminy C, co cytryna123RF/PICSEL

Czy pigwa jest zdrowa?

Pigwa zdecydowanie nie należy do najpopularniejszych owoców w Polsce. To dziwne, szczególnie z uwagi na fakt, jak wiele prozdrowotnych właściwości posiada. Owoce zawierają w sobie siedem razy tyle witaminy C, co cytryna, będąc jednocześnie źródłem błonnika, a także regulując poziom glukozy oraz cholesterolu.

Dzięki dużej zawartości wapnia, fosforu, magnezu, potasu oraz żelaza pigwa skutecznie chroni organizm przed przeziębieniem i grypą. Właśnie dlatego powinniśmy sięgać po nią w okresie jesienno-zimowym.

Jakie właściwości lecznicze ma pigwa?

Pigwa, obok niebagatelnego wpływu na funkcjonowanie układu odpornościowego, wspomaga trawienie oraz pracę wątroby, przyspieszając przemianę materii. Sok z pigwy jest skutecznym środkiem na kaszel, a owoc z dodatkiem cytryny i miodu przyspieszy powrót do zdrowia. Co więcej, obecne w pigwie polifenole hamują rozwój wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Pigwa świetnie sprawdza się również w przypadku pielęgnacji ciała. Kremy na bazie tego owocu wpływają na nawilżenie skóry, zapewniając piękny i młody wygląd. Owoce pigwy stosowane są również jako środek do prawidłowej pielęgnacji włosów.

Pigwa stanowi genialny dodatek do herbaty. Zachwyca smakiem i właściwościami
Pigwa stanowi genialny dodatek do herbaty. Zachwyca smakiem i właściwościami123RF/PICSEL

Jak zrobić pigwę do słoików na zimę do herbaty?

Po pigwę powinniśmy sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. To wtedy jesteśmy bowiem mocno narażeni na przeziębienie bądź grypę, które potrafią mocno utrudnić codzienne funkcjonowanie. Co ważne, z owoców przygotować możemy niezwykle zdrowe konfitury, soki czy nalewki.

Szczególną uwagę warto zwrócić na pigwę w cukrze, którą możemy dodać do herbaty. Wówczas po pigwę będziemy mogli sięgać również w trakcie zimowych dni. Owoc można dodawać do herbaty w formie małych kawałków. Nada on napojowi lekko kwaskowaty smak, mocny owocowy aromat oraz mocno rozjaśni jego kolor.

Pigwa do herbaty: przepis

Do przygotowania pigwy w cukrze do herbaty potrzebować będziemy około kilograma owoców pigwy w żółtym kolorze oraz 300 g cukru.

Owoce kroimy, wyrzucając gniazda nasienne. Pigwę dzielimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w przygotowanych wcześniej, dokładnie wyparzonych słoikach. Tworzymy warstwy: pigwa - cukier. Po około dwóch godzinach owoce powinny puścić sok, który bez przeszkód można dodawać do herbaty. Pamiętajmy jednak, że witamina C, obecna w pigwie, jest narażona na zniszczenie podczas obróbki cieplnej. Dlatego też poczekajmy z dodawaniem syropu, aż herbata lekko ostygnie.

Polskie Żony w Polsat Cafe, poniedziałek 21.00INTERIA.PL/materiały prasowe