Reklama

Domowa multiwitamina na odporność. Ten magiczny napój pij każdego dnia

Zakwas z buraków warto pić nie tylko w okresie jesienno-zimowych, ale przez cały rok. Liczba korzyści ze spożywania tego niezwykłego napoju jest niezliczona, a przygotowanie bardzo proste. Podpowiadamy jak to zrobić.

Zakwas z buraków to genialny specyfik na wzmocnienie całego organizmu i na poprawę wyników krwi. Warto pić go nie tylko w czasie pierwszych objawów osłabienia czy choroby, ale również profilaktycznie. To naturalny wzmacniacz odporności i ochrona przed wirusami.  Aby go przygotować wystarczy tylko kilka składników dostępnych w każdym sklepie. Działa lepiej niż niejeden apteczny lek na wzmocnienie, dlatego warto pić go każdego dnia.

Reklama

Kto powinien pić zakwas z buraków?

Zakwas z buraków może pić każdy, kto chce cieszyć się zdrowiem. Lekarze zalecają włączenie go do diety również w wyjątkowych sytuacjach, gdy potrzebne jest szczególne wsparcie dla organizmu. Tyczy się to anemii, słabych wyników krwi, kobiet ciąży oraz karmiących piersią. 

Zobacz też: Dlaczego warto pić zakwas z buraków?

Zakwas idealnym dodatkiem do barszczu

Poza codziennym piciem zakwasu jako środka na wzmocnienie, będzie również świetnym dodatkiem do jednego z wigilijnych dań - barszczu czerwonego z uszkami. Ten składnik dodany do warzywno-grzybowego wywaru sprawi, że zupa będzie wyjątkowo smaczna.

Dlaczego warto pić zakwas z buraków?

Zakwas buraczany to pewnego rodzaju multiwitamina - mamy tu pełen zestaw witamin i mikroelementów (z dobrze przyswajalnym żelazem) oraz naturalne probiotyki. Jest to więc to dodatkowe wsparcie po antybiotykoterapii i szansa na szybszą regenerację organizmu po chorobie.

Zakwas to nie to samo co sok

Należy jednak pamiętać, że zakwas buraczany to nie to samo co sok z buraków. Ten pierwszy warto pić każdego dnia, natomiast sok spożywany w większych ilościach może spowodować rozregulowanie układu pokarmowego. Zakwas ma zupełnie inne właściwości niż surowy sok z buraków. Ważne, aby zachować umiar.

Zobacz także: Twój zakwas z buraków pokrywa się pleśnią? Zapamiętaj dwie ważne zasady, a pozbędziesz się problemu

Zakwas z buraków - przepis

 Oto przepis na zakwas buraczany, który opracował autor bloga Pantabletka.pl

Po pierwsze, należy zaopatrzyć się w duże naczynie gliniane lub ceramiczne z pokrywką lub po prostu pojemny szklany słoik (ok. 5 l). Naczynie należy umyć oraz wyparzyć, a następnie przygotować zalewę do zakwasu. 

Przepis na zalewę:

  • na 1 litr wody wsypać płaską łyżkę soli 
  • można dołożyć liście laurowe, goździki, ziele angielskie, pieprz - wedle uznania 
  • następnie wszystko zagotować (na słój 5 litrowy wychodzi mniej więcej 2 litry zalewy)
  • buraki można zalać zarówno wodą wrzącą jak i ostudzoną

Czytaj też: Sok z buraka. Kiedy pić, by działał najskuteczniej?

Przygotowanie buraków na zakwas:

Buraki na zakwas powinny pochodzi ze sprawdzonego źródła - najlepiej, aby były ekologiczne. Należy je obrać, umyć i pokroić w kostkę lub plastry.

Na 5 litrowy słoik potrzebne będzie ok. 2-3 kg buraków, z których powstanie 2-3 litry zakwasu. Obrane buraki wrzucić do przygotowanego, wyparzonego naczynia. Można dodać 2-3 główki czosnku oraz korzeń chrzanu, rozmaryn czy tymianek. Przyprawy oraz czosnek umieścić w dolnej części słoja - a na górną warstwę wyłożyć ciasno upchane i grubo pokrojone buraki. Zalać następnie zalewą.

  • Pamiętaj, że nic nie może wystawać ponad poziom zalewy.
  • Słoik należy szczelnie zamknąć, odłożyć i w przeciągu kolejnych dni obserwować proces kiszenia.
  • Po pierwszych dniach może pojawić się piana na powierzchni, którą należy zebrać, żeby nie zapleśniała.
  • Kiszenie buraków będzie trwało od 5-7 dni, w ciągu których należy kosztować napoju.
  • Po kilku dniach zakwas będzie miał intensywny smak i kolor, a słodycz nie będzie już wyczuwalna.

Gotowy zakwas należy rozlać do mniejszych, wyparzonych słoików i trzymać w lodówce - można go tam przechowywać nawet kilka miesięcy.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Zakwas z buraków | buraki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy