Domowa multiwitamina na odporność. Ten magiczny napój pij każdego dnia

Zakwas z buraków to bogactwo witamin i minerałów
Zakwas z buraków to bogactwo witamin i minerałów123RF/PICSEL

Zobacz również:

Kto powinien pić zakwas z buraków?

Zakwas idealnym dodatkiem do barszczu

Dlaczego warto pić zakwas z buraków?

Zakwas buraczany jest łatwy w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników
Zakwas buraczany jest łatwy w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników123RF/PICSEL

Zakwas to nie to samo co sok

Buraki na zakwas można pokroić w kostkę lub w plastry
Buraki na zakwas można pokroić w kostkę lub w plastry123RF/PICSEL

Zakwas z buraków - przepis

Przepis na zalewę:

  • na 1 litr wody wsypać płaską łyżkę soli 
  • można dołożyć liście laurowe, goździki, ziele angielskie, pieprz - wedle uznania 
  • następnie wszystko zagotować (na słój 5 litrowy wychodzi mniej więcej 2 litry zalewy)
  • buraki można zalać zarówno wodą wrzącą jak i ostudzoną

Przygotowanie buraków na zakwas:

  • Pamiętaj, że nic nie może wystawać ponad poziom zalewy.
  • Słoik należy szczelnie zamknąć, odłożyć i w przeciągu kolejnych dni obserwować proces kiszenia.
  • Po pierwszych dniach może pojawić się piana na powierzchni, którą należy zebrać, żeby nie zapleśniała.
  • Kiszenie buraków będzie trwało od 5-7 dni, w ciągu których należy kosztować napoju.
  • Po kilku dniach zakwas będzie miał intensywny smak i kolor, a słodycz nie będzie już wyczuwalna.
Maria Sadowska: W covidzie, gdybym żyła z muzyki, to umarłabym z głoduKatarzyna ZdanowiczINTERIA.PL