Reklama

Brzoskwinie czy nektarynki – które wybrać?

Sierpień to doskonały miesiąc na rozkoszowanie się smakiem świeżych brzoskwiń i nektarynek. Wykarmione słońcem – najlepiej zerwane na własnej działce – smakują niepowtarzalnie. Bliskie pokrewieństwo brzoskwiń i nektarynek sprawia, że bywają mylone. Czym się różnią i które są cenniejsze dla zdrowia? Wyjaśniamy.

Brzoskwinie i nektarynki – w czym tkwi różnica?

Mają podobną wielkość i kolorystykę, ale różnice nie są trudne do zauważenia. Nektarynka ma gładką, śliską i błyszczącą skórkę. Brzoskwinia wręcz przeciwnie - jej skórka jest matowa i pokryta meszkiem. W pełni dojrzałe owoce są aromatyczne, a ich miodowy miąższ jest bardzo soczysty. Doskonale gaszą pragnienie, nie bez powodu pojawiają się w najcieplejszym momencie roku. 

Zobacz również: Czym zastąpić ziemniaki, ryż i makaron? Patenty nie tylko dla odchudzających się

Reklama

Brzoskwinie i nektarynki - pokrewieństwo

Nazywane siostrzanymi, owoce brzoskwiń i nektarynek są blisko spokrewnione. Obie należą do tej samej rodziny - roślin różowatych. Nektarynka jest odmianą brzoskwini zwyczajnej. Mają więc wiele wspólnego.

Brzoskwinie czy nektarynki - które lepsze dla diabetyka?

Produkty, które warto włączyć do diety cukrzycowej powinny mieć jak najniższą zawartość cukrów prostych i wysoką błonnika. Brzoskwinie i nektarynki są słodkie. Jeden i drugi owoc zawiera fruktozę (cukier owocowy), ale nie w tych samych proporcjach. Brzoskwinie mają go nieznacznie mniej (5,2g/100g produktu) niż nektarynki (6,3g/100g). Pierwsze mają też wyższą zawartość surowego włókna roślinnego (błonnika). Ta substancja balastowa ma korzystny wpływ na metabolizm węglowodanów. Usprawnia też perystaltykę jelit.

Oba owoce są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny, jednak dla osób żyjących z cukrzycą brzoskwinie będą lepszym wyborem niż nektarynki. Jak zawsze, najważniejszym kryterium jest umiar. Jedna brzoskwinia na dobę to porcja idealna. Nie ma sensu jej zwiększać, zwłaszcza przy kłopotach z metabolizmem węglowodanów.

Zobacz również: Pij go codziennie. Reguluje trawienie i poprawia ciśnienie

Brzoskwinie i nektarynki w diecie odchudzającej

Niska kaloryczność, a przy tym wysoka zawartość wody, składników odżywczych i błonnika sprawiają, że po brzoskwinie i nektarynki powinny sięgać osoby, które podejmują wzywanie redukcji masy ciała. W trakcie diety odchudzającej koncentrujemy się na spożywaniu mniejszej ilości kalorii. Nie mniej ważne jest, by pochodziły one z wysoko odżywczych produktów. Brzoskwinie i nektarynki spełniają te kryteria.

Są źródłem licznych witamin, antyoksydantów i składników mineralnych. Obfitują też w błonnik, który nie tylko stymuluje perystaltykę jelit i przyspiesza metabolizm, ale usprawnia oczyszczanie organizmu z toksyn, złogów i zbędnych produktów przemiany materii. To szczególnie ważne w takcie odchudzania. Biorąc pod uwagę zawartość błonnika - znów lepszym wyborem będą brzoskwinie. Relacja przedstawia się następująco: 1,9 g/100g brzoskwiń vs. 1,2g/100g nektarynek.

Zobacz również: Jak pozbyć się opuchniętych oczu? Domowe sposoby

Brzoskwinie i nektarynki źródłem antyoksydantów

Nektarynki są zdecydowanie cenniejszym źródłem okrzykniętej strażniczką młodości witaminy E. Mają jej dwukrotnie więcej niż brzoskwinie. Dlatego osoby, których celem jest zahamowanie przedwczesnego starzenia komórek skóry i mózgu, powinny sięgnąć po nektarynki. Witamina E należy do grupy składników o silnych właściwościach  antyoksydacyjnych, a te są najlepszą metodą na utrzymanie dobrej kondycji mózgu i profilaktykę tak poważnych schorzeń, jak demencja czy choroba Alzheimera.

Drugim ważnym antyoksydantem, którego nektarynki mają aż sześć razy więcej niż brzoskwinie jest beta-karoten. Nektarynki są zatem dobrą metodą na wzmocnienie skóry i oczu.

Brzoskwinie i nektarynki w diecie dla serca

Brzoskwinie i nektarynki są skarbnica licznych polifenoli, czyli związków, które sprzyjają optymalnej pracy układu sercowo-naczyniowego. Oba owoce są też źródłem potasu, czyli pierwiastka, który ma kluczowe znaczenie dla serca i sprzyja normalizacji ciśnienia tętniczego krwi. Zawartość składników o działaniu kardioprotekcyjnym jest podobna w obu owocach, dlatego w tym wypadku najlepiej sprawdzi się naprzemienne korzystanie z walorów brzoskwiń i nektarynek.

Brzoskwinie i nektarynki - przeciwwskazania

I brzoskwinie, i nektarynki mają swoje atuty. Sprawdzają się zarówno solo, jak i w deserach, sałatkach warzywno-owocowych, ciastach, koktajlach, kompotach i przetworach.

Nie są jednak wolne od przeciwwskazań. Oba owoce znajdują się w grupie produktów, które relatywnie często alergizują. Ostrożność powinny zachować szczególnie osoby, u których zdiagnozowano wcześniej alergię na lateks lub którąś z alergii wziewnych, szczególnie na trawy, zboża, brzozę, bylicę i zioła. Choć w zestawieniach alergii krzyżowych zdecydowanie częściej wymieniana jest brzoskwinia, trzeba pamiętać, że nektarynka jest jej odmianą. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: brzoskwinie | owoce
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy