Chłoną "chemię" jak gąbka. W jakich owocach i warzywach jest najwięcej pestycydów?

Pestycydy z warzyw i owoców mają negatywny wpływ na zdrowie - seler, w tym naciowy, wręcz je chłonie
Pestycydy z warzyw i owoców mają negatywny wpływ na zdrowie - seler, w tym naciowy, wręcz je chłonie123RF/PICSEL

Zobacz również:

Co to są pestycydy? Czym pryskane są owoce i warzywa?

Warzywa i owoce ekologiczne. Takie rzeczy trzeba wiedzieć!Interia.tv
Pestycydy to nie tylko środki syntetyczne, ale również naturalne
Pestycydy to nie tylko środki syntetyczne, ale również naturalne123RF/PICSEL

Jakie warzywa mają najmniej pestycydów? Te nie wchłaniają chemii

  • awokado 
  • mango 
  • cebula 
  • szparagi
  • kapusta
  • kalafior
  • bakłażan
  • grejpfrut 
  • kiwi
  • papaja 
  • kukurydza
  • bataty
  • zielony
  • groszek
  • ananas 
Ziemniaki podatne są na wchłanianie pestycydów
Ziemniaki podatne są na wchłanianie pestycydów 123RF/PICSEL

Owoce, które mają najwięcej pestycydów. Te produkty kupuj od sprawdzonego rolnika

  • ziemniaki
  • szpinak
  • pomidory
  • selery
  • jarmuż
  • nektarynki
  • wiśnie
  • papryka
  • winogrona
  • jabłka 
Truskawki są bogate w witaminę C, błonnik i przeciwutleniacze. Warto je jeść, ale należy pamiętać o ich dokładnym umyciu
Truskawki są bogate w witaminę C, błonnik i przeciwutleniacze. Warto je jeść, ale należy pamiętać o ich dokładnym umyciu 123RF/PICSEL

Jak pozbyć się pestycydów z warzyw? Domowy sposób jest banalny

  • ocet
  • soda oczyszczona
  • kwasek cytrynowy
Prosta mikstura pomoże wypłukać pozostałości pestycydów ze wszystkich zakamarków warzyw i owoców
Prosta mikstura pomoże wypłukać pozostałości pestycydów ze wszystkich zakamarków warzyw i owoców123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?