Ciepła czy mrożona: która kawa jest zdrowsza?
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Swoich zwolenników ma na wszystkich kontynentach. Istnieje jednak wiele sposobów jej przygotowania. Kawę można bowiem spożywać na ciepło i na zimno. Kto wychodzi na tym lepiej? Odpowiadamy, która kawa jest zdrowsza i posiada więcej właściwości.

Po kawę sięgamy najczęściej o poranku, chcąc dostarczyć organizmowi kofeiny i nieco się rozbudzić. Często pijemy ją również w upalne dni dla ochłody. Niektórzy kawę wybierają sporadycznie, delektując się jej smakiem, podczas gdy inni potrzebują filiżanki tego napoju, by móc normalnie funkcjonować.
Kawa gorąca czy mrożona: która jest zdrowsza?
Zobacz również:
Podczas gdy kiedyś kawę uważano za używkę, dziś wiadomo, że jest ona wyjątkowo zdrowa. Udowodniono, że picie tego napoju w umiarkowanych ilościach, około 3 do 5 filiżanek dziennie, zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci, rozwoju chorób układu krążenia, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu II czy niektórych nowotworów.
Tymczasem amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania, dzięki którym możemy dowiedzieć się w jakiej formie najlepiej spożywać kawę. Która jest zdrowsza - gorąca czy mrożona?
Kluczowym sposób parzenia kawy
Jak się okazuje, kluczowym jest sposób parzenia kawy. Ta zaparzana na gorąco ma bowiem o wiele więcej właściwości i przeciwutleniaczy. Dlatego też warto decydować się na napoje na bazie gorącego espresso - nawet wtedy, kiedy sięgamy po frappe. Lepiej jednak zrezygnować z kawy parzonej na zimno, czyli tzw. cold brew.
W przypadku picia kawy warto jednak zwrócić uwagę na dodatki, które do niej dodajemy, zarówno w wersji na gorąco, jak i zimno. O wiele zdrowszym będzie bowiem napój bez dodatku pełnotłustego mleka i cukru. Jeśli nie jesteś zwolennikiem picia niesłodzonej kawy, pamiętaj, że niemal każdy napój można dosłodzić naturalnymi słodzikami, np. miodem.
***
Zobacz również: