Ciepła czy mrożona: która kawa jest zdrowsza?
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Swoich zwolenników ma na wszystkich kontynentach. Istnieje jednak wiele sposobów jej przygotowania. Kawę można bowiem spożywać na ciepło i na zimno. Kto wychodzi na tym lepiej? Odpowiadamy, która kawa jest zdrowsza i posiada więcej właściwości.
Po kawę sięgamy najczęściej o poranku, chcąc dostarczyć organizmowi kofeiny i nieco się rozbudzić. Często pijemy ją również w upalne dni dla ochłody. Niektórzy kawę wybierają sporadycznie, delektując się jej smakiem, podczas gdy inni potrzebują filiżanki tego napoju, by móc normalnie funkcjonować.
Podczas gdy kiedyś kawę uważano za używkę, dziś wiadomo, że jest ona wyjątkowo zdrowa. Udowodniono, że picie tego napoju w umiarkowanych ilościach, około 3 do 5 filiżanek dziennie, zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci, rozwoju chorób układu krążenia, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu II czy niektórych nowotworów.
Tymczasem amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania, dzięki którym możemy dowiedzieć się w jakiej formie najlepiej spożywać kawę. Która jest zdrowsza - gorąca czy mrożona?
Jak się okazuje, kluczowym jest sposób parzenia kawy. Ta zaparzana na gorąco ma bowiem o wiele więcej właściwości i przeciwutleniaczy. Dlatego też warto decydować się na napoje na bazie gorącego espresso - nawet wtedy, kiedy sięgamy po frappe. Lepiej jednak zrezygnować z kawy parzonej na zimno, czyli tzw. cold brew.
W przypadku picia kawy warto jednak zwrócić uwagę na dodatki, które do niej dodajemy, zarówno w wersji na gorąco, jak i zimno. O wiele zdrowszym będzie bowiem napój bez dodatku pełnotłustego mleka i cukru. Jeśli nie jesteś zwolennikiem picia niesłodzonej kawy, pamiętaj, że niemal każdy napój można dosłodzić naturalnymi słodzikami, np. miodem.
***
Zobacz również:
Pijesz kawę w ten sposób? Natychmiast z tego zrezygnuj!