Cierpi na nią ok. 1,5 mld ludzi na całym świecie. Objawy mylimy z przemęczeniem

Co wywołuje anemię?
Co wywołuje anemię?123RF/PICSEL
  • Żelazo w diecie przybiera dwie formy - hemową i niehemową. Hemowa charakteryzuje się wysoką przyswajalnością i występuje w przetworach odzwierzęcych. Niehemową znajdziemy w produktach roślinnych, a jej wchłanialność jest o wiele niższa.
  • Przy stwierdzonej anemii dobrze jest ograniczyć spożycie słodyczy, a także mieć na uwadze regularne picie wody oraz wzbogacenie jadłospisu o liczne owoce i warzywa.
  • Dlaczego żelazo jest tak cenne dla człowieka? Potrzeba go do tworzenia hormonów i kolagenu, który odpowiada za dobrze odżywioną, jędrną i młodą skórę.

Czym jest anemia?

Objawy zbyt niskiego poziomu hemoglobiny

Nawracające bóle głowy mogą być sygnałem anemii
Nawracające bóle głowy mogą być sygnałem anemii123RF/PICSEL
  • bladość skóry,
  • senność,
  • mroczki przed oczami,
  • nawracający szum w uszach,
  • bóle i zawroty głowy,
  • częste osłabienie,
  • szybkie odczuwanie zmęczenia,
  • problemy z koncentracją.

Co wpływa na obniżenie poziomu żelaza we krwi?

  • Problemy układu pokarmowego - anemia związana z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego wynika najczęściej z choroby zapalnej jelit, celiakii lub choroby Leśniowskiego-Crohna. Rozwiązaniem problemu jest przede wszystkim zmiana diety, a także leki przepisane przez lekarza.
  • Niedobory żelaza - dieta obfitująca w składniki ubogie w żelazo oraz regularne wizyty w stacjach krwiodawstwa mogą przyczyniać się do powstawania anemii. Jeśli chcemy uniknąć problemów, zacznijmy od udania się do specjalisty, który pomoże skomponować dobrze zbilansowaną dietę, a także skonsultujmy się w sprawie dostosowania częstotliwości oddawania krwi.
  • Niedobór witaminy B12 - to druga najczęstsza przyczyna stojąca za rozwojem anemii. Deficyt składnika odpowiada także za inne dolegliwości zdrowotne, np. demencję oraz uszkodzenie nerwów. Szybko uzupełnimy ją wzbogacając dietę o nabiał, mięso, ryby oraz jajka.
  • Utrata krwi - częste oddawanie krwi, zmaganie się z obfitymi miesiączkami lub krwotoki wywołane czynnikami zewnętrznymi powodują nadmierną utratę krwi, która przyczynia się do powstania anemii.

Produkty spożywcze bogate w żelazo

Po jakie produkty sięgać, by zapobiegać anemii?
Po jakie produkty sięgać, by zapobiegać anemii?123RF/PICSEL
  • mięso i przetwory mięsne — wołowina, cielęcina, baranina, gęś, kaczka, królik;
  • podroby mięsne — wątróbka wieprzowa, wołowa, cielęca lub drobiowa, a także wędliny podrobowe: kaszanka, pasztet, pasztetowa;
  • ryby — przede wszystkim łosoś, makrela, sardynka, śledź, dorsz wędzony, makrela wędzona, tuńczyk;
  • jaja — przede wszystkim żółtko, jajko ugotowane na twardo lub miękko, jajko sadzone i jajecznica;
  • produkty zbożowe — chleb żytni, chleb pełnoziarnisty, chleb typu graham, kasza jaglana, kasza gryczana, kasza pęczak, ryż brązowy, amarantus;
  • nasiona i ziarna — dynia, słonecznik, sezam, mak, siemię lniane, nasiona chia, fasola, soczewica, groch;
  • orzechy — pistacjowe, laskowe, arachidowe, migdały, włoskie, wiórki kokosowe;
  • warzywa — botwinka, bób, brokuły, brukselka, burak, czosnek, fasola szparagowa, zielony groszek, kiełki, liście i korzeń pietruszki, por, jarmuż, szczaw, szczypiorek, szpinak;
  • świeże owoce — czarne, czerwone i białe porzeczki, poziomki, maliny, awokado;
  • owoce suszone — śliwki, morele, jabłka, figi, daktyle, rodzynki.

Napoje, po które warto sięgnąć przy anemii

  • Napary ziołowe
  • Soki bogate w witaminę C
  • Soki bogate w żelazo
Dieta przy anemii. Warto pamiętać o witaminie CInteria.tv