Cierpi na nią ok. 1,5 mld ludzi na całym świecie. Objawy mylimy z przemęczeniem

Co wywołuje anemię?
Co wywołuje anemię?123RF/PICSEL
  • Żelazo w diecie przybiera dwie formy - hemową i niehemową. Hemowa charakteryzuje się wysoką przyswajalnością i występuje w przetworach odzwierzęcych. Niehemową znajdziemy w produktach roślinnych, a jej wchłanialność jest o wiele niższa.
  • Przy stwierdzonej anemii dobrze jest ograniczyć spożycie słodyczy, a także mieć na uwadze regularne picie wody oraz wzbogacenie jadłospisu o liczne owoce i warzywa.
  • Dlaczego żelazo jest tak cenne dla człowieka? Potrzeba go do tworzenia hormonów i kolagenu, który odpowiada za dobrze odżywioną, jędrną i młodą skórę.

Spis treści:

  1. Czym jest anemia?
  2. Objawy zbyt niskiego poziomu hemoglobiny
  3. Co wpływa na obniżenie poziomu żelaza we krwi?
  4. Produkty spożywcze bogate w żelazo
  5. Napoje, po które warto sięgnąć przy anemii

Czym jest anemia?

Objawy zbyt niskiego poziomu hemoglobiny

Nawracające bóle głowy mogą być sygnałem anemii
Nawracające bóle głowy mogą być sygnałem anemii123RF/PICSEL
  • bladość skóry,
  • senność,
  • mroczki przed oczami,
  • nawracający szum w uszach,
  • bóle i zawroty głowy,
  • częste osłabienie,
  • szybkie odczuwanie zmęczenia,
  • problemy z koncentracją.

Co wpływa na obniżenie poziomu żelaza we krwi?

  • Problemy układu pokarmowego - anemia związana z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego wynika najczęściej z choroby zapalnej jelit, celiakii lub choroby Leśniowskiego-Crohna. Rozwiązaniem problemu jest przede wszystkim zmiana diety, a także leki przepisane przez lekarza.
  • Niedobory żelaza - dieta obfitująca w składniki ubogie w żelazo oraz regularne wizyty w stacjach krwiodawstwa mogą przyczyniać się do powstawania anemii. Jeśli chcemy uniknąć problemów, zacznijmy od udania się do specjalisty, który pomoże skomponować dobrze zbilansowaną dietę, a także skonsultujmy się w sprawie dostosowania częstotliwości oddawania krwi.
  • Niedobór witaminy B12 - to druga najczęstsza przyczyna stojąca za rozwojem anemii. Deficyt składnika odpowiada także za inne dolegliwości zdrowotne, np. demencję oraz uszkodzenie nerwów. Szybko uzupełnimy ją wzbogacając dietę o nabiał, mięso, ryby oraz jajka.
  • Utrata krwi - częste oddawanie krwi, zmaganie się z obfitymi miesiączkami lub krwotoki wywołane czynnikami zewnętrznymi powodują nadmierną utratę krwi, która przyczynia się do powstania anemii.

Produkty spożywcze bogate w żelazo

Po jakie produkty sięgać, by zapobiegać anemii?
Po jakie produkty sięgać, by zapobiegać anemii?123RF/PICSEL
  • mięso i przetwory mięsne — wołowina, cielęcina, baranina, gęś, kaczka, królik;
  • podroby mięsne — wątróbka wieprzowa, wołowa, cielęca lub drobiowa, a także wędliny podrobowe: kaszanka, pasztet, pasztetowa;
  • ryby — przede wszystkim łosoś, makrela, sardynka, śledź, dorsz wędzony, makrela wędzona, tuńczyk;
  • jaja — przede wszystkim żółtko, jajko ugotowane na twardo lub miękko, jajko sadzone i jajecznica;
  • produkty zbożowe — chleb żytni, chleb pełnoziarnisty, chleb typu graham, kasza jaglana, kasza gryczana, kasza pęczak, ryż brązowy, amarantus;
  • nasiona i ziarna — dynia, słonecznik, sezam, mak, siemię lniane, nasiona chia, fasola, soczewica, groch;
  • orzechy — pistacjowe, laskowe, arachidowe, migdały, włoskie, wiórki kokosowe;
  • warzywa — botwinka, bób, brokuły, brukselka, burak, czosnek, fasola szparagowa, zielony groszek, kiełki, liście i korzeń pietruszki, por, jarmuż, szczaw, szczypiorek, szpinak;
  • świeże owoce — czarne, czerwone i białe porzeczki, poziomki, maliny, awokado;
  • owoce suszone — śliwki, morele, jabłka, figi, daktyle, rodzynki.

Napoje, po które warto sięgnąć przy anemii

  • Napary ziołowe
  • Soki bogate w witaminę C
  • Soki bogate w żelazo
Dieta przy anemii. Warto pamiętać o witaminie CInteria.tv