Cierpi na nią ok. 1,5 mld ludzi na całym świecie. Objawy mylimy z przemęczeniem
Anemię, czyli potocznie zwaną niedokrwistość, zakwalifikowano jako powszechny stan medyczny, z którym zmagają się mieszkańcy wszystkich krajów świata. Głównym czynnikiem wpływającym na pogorszenie stanu zdrowia jest niedobór żelaza. Chcąc szybko zapobiegać dalszemu rozwojowi anemii, warto przyjrzeć się codziennej diecie. Co jeść i pić, by podnieść poziom hemoglobiny? Podpowiadamy.
- Żelazo w diecie przybiera dwie formy - hemową i niehemową. Hemowa charakteryzuje się wysoką przyswajalnością i występuje w przetworach odzwierzęcych. Niehemową znajdziemy w produktach roślinnych, a jej wchłanialność jest o wiele niższa.
- Przy stwierdzonej anemii dobrze jest ograniczyć spożycie słodyczy, a także mieć na uwadze regularne picie wody oraz wzbogacenie jadłospisu o liczne owoce i warzywa.
- Dlaczego żelazo jest tak cenne dla człowieka? Potrzeba go do tworzenia hormonów i kolagenu, który odpowiada za dobrze odżywioną, jędrną i młodą skórę.
Mianem anemii określamy stan, w którym występuje zbyt niski poziom czerwonych krwinek lub hemoglobiny we krwi. To właśnie czerwone krwinki odpowiadają za przenoszenie tlenu w całym organizmie, a hemoglobina wiąże się z nim i rozprowadza po reszcie ciała. Posiadanie niewielkiej ilości obu składników naraża nas na wystąpienie licznych problemów zdrowotnych.
Anemia dotyka każdego, bez względu na płeć oraz wiek. Warto wiedzieć, że niedokrwistość nie jest stanem bezpośrednio zagrażającym życiu, jednak wywołuje wiele nieprzyjemnych skutków ubocznych. Najczęściej rozpoznamy ją po odczuwaniu nadmiernego i częstego przemęczenia oraz długotrwałym osłabieniu. Lekarze wyróżniają kilka rodzajów anemii. Każda z nich wywoływana jest przez inne czynniki, przez co dobiera się odmienne sposoby leczenia. Choroba najczęściej rozwija się w wyniku niedoboru żelaza oraz witaminy B12.
Sprawdź: Anemia: Przyczyny, nietypowe objawy i leczenie
Szacuje się, że dorosły i zdrowo funkcjonujący człowiek powinien dostarczać organizmowi ok. 10-14 mg żelaza każdego dnia. Składnik ten jest regularnie wypłukiwany przez zbyt duże ilości wapnia, błonnik, polifenole zawarte w kawie i herbacie oraz fityniany znajdujące się w nasionach roślin strączkowych i otrębach.
Które sygnały wysyłane przez ciało świadczą o objawach obniżonej hemoglobiny? Na niedokrwistość wskazuje przede wszystkim:
- bladość skóry,
- senność,
- mroczki przed oczami,
- nawracający szum w uszach,
- bóle i zawroty głowy,
- częste osłabienie,
- szybkie odczuwanie zmęczenia,
- problemy z koncentracją.
Sprawdź: 7 łatwych sposobów na anemię
- Problemy układu pokarmowego - anemia związana z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego wynika najczęściej z choroby zapalnej jelit, celiakii lub choroby Leśniowskiego-Crohna. Rozwiązaniem problemu jest przede wszystkim zmiana diety, a także leki przepisane przez lekarza.
- Niedobory żelaza - dieta obfitująca w składniki ubogie w żelazo oraz regularne wizyty w stacjach krwiodawstwa mogą przyczyniać się do powstawania anemii. Jeśli chcemy uniknąć problemów, zacznijmy od udania się do specjalisty, który pomoże skomponować dobrze zbilansowaną dietę, a także skonsultujmy się w sprawie dostosowania częstotliwości oddawania krwi.
- Niedobór witaminy B12 - to druga najczęstsza przyczyna stojąca za rozwojem anemii. Deficyt składnika odpowiada także za inne dolegliwości zdrowotne, np. demencję oraz uszkodzenie nerwów. Szybko uzupełnimy ją wzbogacając dietę o nabiał, mięso, ryby oraz jajka.
- Utrata krwi - częste oddawanie krwi, zmaganie się z obfitymi miesiączkami lub krwotoki wywołane czynnikami zewnętrznymi powodują nadmierną utratę krwi, która przyczynia się do powstania anemii.
Sprawdź: Co powinni jeść anemicy?
Jeśli zaniepokoją nas objawy wskazujące na rozwijającą się anemię, najlepiej jak najszybciej skonsultować wątpliwości z lekarzem. Po stwierdzeniu niedokrwistości możemy nadrobić niedobory żelaza wprowadzając do diety m.in.:
- mięso i przetwory mięsne — wołowina, cielęcina, baranina, gęś, kaczka, królik;
- podroby mięsne — wątróbka wieprzowa, wołowa, cielęca lub drobiowa, a także wędliny podrobowe: kaszanka, pasztet, pasztetowa;
- ryby — przede wszystkim łosoś, makrela, sardynka, śledź, dorsz wędzony, makrela wędzona, tuńczyk;
- jaja — przede wszystkim żółtko, jajko ugotowane na twardo lub miękko, jajko sadzone i jajecznica;
- produkty zbożowe — chleb żytni, chleb pełnoziarnisty, chleb typu graham, kasza jaglana, kasza gryczana, kasza pęczak, ryż brązowy, amarantus;
- nasiona i ziarna — dynia, słonecznik, sezam, mak, siemię lniane, nasiona chia, fasola, soczewica, groch;
- orzechy — pistacjowe, laskowe, arachidowe, migdały, włoskie, wiórki kokosowe;
- warzywa — botwinka, bób, brokuły, brukselka, burak, czosnek, fasola szparagowa, zielony groszek, kiełki, liście i korzeń pietruszki, por, jarmuż, szczaw, szczypiorek, szpinak;
- świeże owoce — czarne, czerwone i białe porzeczki, poziomki, maliny, awokado;
- owoce suszone — śliwki, morele, jabłka, figi, daktyle, rodzynki.
Sprawdź: Jak naturalnie leczyć anemię?
- Napary ziołowe
Wszelkiego rodzaju herbatki ziołowe stanowią doskonałe uzupełnienie diety stosowanej do wyleczenia anemii. Warto sięgać zwłaszcza po herbatę z mięty pieprzowej, rumianku oraz szałwii. Takie napoje wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C oraz żelaza. Ich dodatkowym atutem jest pomoc w szybkim uspokojeniu nerwów, a także pomoc w lepszym zrelaksowaniu.
- Soki bogate w witaminę C
Produkty bogate w witaminę C stanowią wsparcie dla osób zmagających się z anemią, gdyż wspomagają szybsze i bardziej skuteczne wchłanianie się żelaza. W tym okresie wzbogaćmy swoją dietę o sok pomarańczowy, cytrynowy oraz grejpfrutowy. Dobrą alternatywą są także sok z marchwi oraz jabłek.
- Soki bogate w żelazo
Świeżo wyciskany sok z buraków to prawdziwa bomba witaminowa, a także zdrowe i smaczne źródło żelaza. Wspomagające zwalczanie anemii napoje pozyskamy także z botwinki, szpinaku, bazylii, pietruszki, gruszek oraz winogron.