Co można jeść latem przy nadciśnieniu? Odpadają smakołyki z promenady
Jak wynika z danych Narodowego Funduszu Zdrowia, niemal 10 mln dorosłych Polaków ma nadciśnienie tętnicze. Lato rozpieszcza bogatą ofertą warzyw i owoców. Najsmaczniejszych, bo rodzimych i świeżych. Po jakie powinny sięgać osoby z nadciśnieniem i co jeszcze jest ważne w komponowaniu jadłospisu, gdy ciśnienie wykracza poza górną granicę normy? Wyjaśniamy.
Pomiar ciśnienia tętniczego jest jednym z pierwszych i najczęściej wykonywanych w celu oceny kondycji układu krążenia. Wynik uzależniony jest od częstości skurczów, ich siły i napięcia naczyń tętniczych.
Optymalna wartość ciśnienia tętniczego krwi to 120/80 mm Hg. O nadciśnienie mówmy, gdy ciśnieniomierz wskazuje wartość równą lub wyższą niż 140/90 mm Hg. I uzyskano ją przynajmniej w dwóch pomiarach.
Polecamy: Sprawdź, czy masz zdrowe serce. Zrób test schodów
Wśród najczęstszych przyczyn nadciśnienia tętniczego wymienia się:
- nadmierną masę ciała,
- nieprawidłową dietę, w której jest zbyt duża zawartość sodu (soli),
- stres,
- palenie papierosów,
- spożywanie alkoholu,
- niską aktywność fizyczną,
- czynniki genetyczne.
Na geny nie mamy żadnego wpływu, pozostałe czynniki jesteśmy w stanie korygować.
Sprawdź: Objawy nadciśnienia: krwawienia, ból głowy, ból oczu, zmęczenie
Nadciśnienia nie wolno bagatelizować. Nieleczone przyczynia się do choroby niedokrwiennej serca, niewydolności serca, zaburzeń funkcji nerek. Może prowadzić do zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu. Nadciśnienie upośledza funkcje ośrodkowego układu nerwowego i pracę mózgu. Długotrwale lekceważone pogorsza funkcje poznawcze, w wyniku czego może pojawić się otępienie. Nadciśnienie jest częstą przyczyną bezsenności, zaburzeń nerwicowych, a nawet depresji.
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, już za trzy lata, czyli w 2025 roku nadciśnienie tętnicze będzie dotyczyło aż 1,5 miliarda ludności świata (to blisko 20 proc. populacji). Dziś nadciśnienie i inne choroby kardiologiczne są jedną z głównych przyczyn zgonów. Tak w Polsce, jak i na świecie.
Nadciśnienie jest poważną jednostką chorobową. Każdorazowo wymaga specjalistycznej konsultacji lekarskiej. Jednak nawet, gdy włączono już leczenie farmakologiczne, nie można pominąć roli diety. Sposób odżywiania wpływa zarówno na poziom ciśnienia, jak i ogólny stan zdrowia.
Czytaj też: Niedociśnienie (niskie ciśnienie) - przyczyny, objawy i konsekwencje
Naukowcy nie mają wątpliwości. Dieta odgrywa ogromną rolę w leczeniu każdej jednostki chorobowej. Nie inaczej jest z nadciśnieniem. Badania dowodzą, że jadłospis, w którym jest odpowiednia zawartość surowego włókna roślinnego (błonnika), wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, potasu, magnezu i witaminy C pomaga w normalizacji poziomu ciśnienia tętniczego krwi, o ile ograniczymy równocześnie spożycie produktów obfitujących w cholesterol. Co więc włączyć do diety, a czego unikać?
Lato ma dla nas szeroki wachlarz możliwości. Jesteśmy w szczycie sezonu warzywno-owocowego, a to najlepsze i najzdrowsze źródło błonnika, witamin i minerałów, które służą normalizacji poziomu ciśnienia tętniczego krwi. Nadciśnieniowcy powinni sięgać po produkty o wysokiej wartości odżywczej i niskiej kaloryczności. To pomoże zadbać o utrzymanie w ryzach masy ciała.
Wśród produktów rekomendowanych przy nadciśnieniu są:
- surowe lub gotowane na parze warzywa i owoce, z naciskiem na pomidory, ziemniaki, buraki, szpinak, brokuły, marchew, morele, wiśnie, brzoskwinie, truskawki i śliwki,
- nasiona roślin strączkowych: fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób,
- nasiona słonecznika i dyni,
- orzechy i migdały,
- produkty zbożowe z pełnego ziarna: pełnoziarniste pieczywo i makarony,
- gruboziarniste kasze,
- chude i tłuste ryby morskie (te drugie są doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych),
- chude białe mięso,
- chudy nabiał,
- dobrej jakości, tłoczone na zimno oleje roślinne.
Zobacz też: 10 ziół skutecznych przy nadciśnieniu
Obok produktów korzystnych, równie ważne jest ograniczanie, a w miarę możliwości eliminowanie tych, które sprzyjają rozwojowi nadciśnienia. Na czarnej liście będą tu:
- papierosy,
- alkohol,
- słone przekąski (paluszki, talarki, precelki, nachosy, chipsy),
- żywność śmieciowa i typu fast food,
- produkty sprzedawane w konserwach,
- produkty wędzone,
- produkty smażone w głębokim tłuszczu - odpadają smakołyki z nadmorskich smażalni!,
- tłuste mięsa i wędliny,
- tłusty nabiał,
- słodycze i słodzone napoje.
Czytaj też:
Spożywanie kawy po południu może negatywnie wpłynąć na nasz organizm
Brak snu katastrofalnie wpływa na nasz organizm. Naukowcy alarmują