Co zamiast słodyczy

Kiedy dopadnie cię nagły głód, zamiast po baton czy cukierek sięgnij po przekąskę smaczną i bogatą w wartości odżywcze.

Warzywa - można zjeść surową marchew, pomidora, paprykę, seler naciowy, parę rzodkiewek, kapustę (surową lub kiszoną), sałatę, cykorię, ogórka. Warzywa są mało kaloryczne (średnia marchew to ok. 30 kcal, ogórek 16 kcal). Dostarczają witamin: C (wspomaga odporność), B1 i B2 (regulują pracę układu nerwowego), A (konieczna dla zdrowia oczu, błon śluzowych i skóry), E (zawdzięczamy jej piękną cerę) i K (działa przeciwzakrzepowo). A także soli mineralnych, m.in. sodu i potasu, które regulują pracę serca. Warzywa są lekkostrawne, dostarczają błonnika, który poprawia pracę jelit.

Reklama

Owoce sezonowe są bogate w wit. C, mikroelementy, błonnik. Mają jednak sporo cukrów prostych, dlatego nie należy ich jeść bez umiaru. Wystarczą dziennie 2 owoce (jabłko ma ok. 50, brzoskwinia 39, mandarynka 42, a banan 95-120 kcal) lub szklanka malin, jagód (29 kcal) czy 2 garście czereśni (ok. 100 kcal). Najwięcej cukru mają winogrona (70 kcal w 100 g).

Nabiał to bogate źródło białka. Zawiera wit. A i D (niezbędna dla kości i zębów). Najmniej kaloryczna jest maślanka (30 kcal w 100 g). Plasterek sera żółtego to 70 kcal, 100 g jogurtu naturalnego - 78, smakowego - 100. Tyle ma też szklanka tłustego mleka. 100 g twarogu to ok. 113 kcal.

Suszone owoce - rodzynki, morele, śliwki, banany, daktyle, figi. Dostarczają wit. z grupy B, żelaza (chroni przed anemią), cynku (wspomaga odporność, poprawia wygląd skóry) i dużo błonnika. Rodzynki zawierają też wapń, a morele ogromne ilości wit. E. Suszone owoce są bardzo kaloryczne, np. 100 g moreli to 248 kcal. Wystarczy zjeść dziennie garstkę rodzynek, 3-4 morele lub daktyle.

Pestki i orzechy  - nasiona dyni, słonecznika oraz orzechy i migdały to skarbnica tłuszczów omega-3 i omega-6. Działają one przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, obniżają poziom złego cholesterolu. Poprawiają pamięć, koncentrację i odporność. Produkty te są bardzo zdrowe, ale i bardzo kaloryczne: 100 g pestek to ok. 550 kcal, orzechów włoskich 650 kcal. Tak więc ograniczmy się do małej garstki pestek i 30 g orzechów w ciągu dnia.

Dowiedz się więcej na temat: warzywa | owoce | słodycze | witaminy

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje