Czy dieta wysokobiałkowa pomoże zrzucić zbędne kilogramy?
Spożywanie dodatkowych porcji białka pomoże zapanować nad głodem, zapobiega utracie tkanki mięśniowej, eliminuje ponowne przybieranie na wadze po odchudzaniu, a także poprawia wrażliwość na poziom insuliny, co jest niezwykle ważne dla obniżenia ryzyka wystąpienia cukrzycy. Wrażliwość na insulinę jest dobrym markerem zdrowia metabolicznego, który zwykle wzrasta wraz z utratą wagi. W rzeczywistości kobiety, które straciły na wadze, zużywając przy tym mniej białka doświadczyły poprawy wrażliwości na insulinę o od 25 do 30 procent. Białko jest niezbędne Białko jest niezbędne dla organizmu do budowania tkanki mięśniowej, wzrostu, regeneracji i utrzymanie w zdrowiu każdej tkanki, w tym włosów, skóry czy krwi, dlatego tak ważne jest, aby zachować wystarczającą ilość białka w pożywieniu każdego dnia. Nasz organizm potrzebuje od 0,8 g do 1,2 g białka na każdy kilogram masy ciała każdego dnia. Na przykład około 70 kilogramowa kobieta lub mężczyzna, powinni optymalnie zjadać około 70 g białka dziennie. Jeśli jesteś wegetarianinem, powinieneś wprowadzić do swojej diety żywność na bazie roślin strączkowych, na przykład tofu, fasolę, soczewicę, a także orzechy które są doskonałym źródłem białka.
W przypadku niewydolności nerek lub cukrzycy
Istnieje kilka naukowych dowodów na poparcie twierdzenia, że diety wysokobiałkowe nie są wskazane dla osób z problemami z nerkami i może powodować długoterminowe komplikacje. Podobnie w przypadku osób chorujących na cukrzycę, dieta wysokobiałkowa nie jest odpowiednim wyborem, a tym bardziej dieta stosowana dla utraty wagi, ponieważ wpływa na zdolność funkcjonowania nerek.
Jeśli próbujesz stosować dietę wysokobiałkową, zawsze koncentruj się na wyborze źródeł chudego białka, takich jak fasola, soczewica, świeże ryby, tofu, indyk i kurczak. Chociaż dieta ta zazwyczaj ma korzystny wpływ na zmniejszenie stężenia triglicerydów i podwyższa poziomu dobrego cholesterolu HDL, nie ma wpływu na zmianę poziomu złego cholesterolu LDL. Posiłki w diecie wysokobiałkowej są zwykle bogatsze w całkowitą zawartość tłuszczu, tłuszczów nasyconych i cholesterolu.
Czerwone mięso nie jest najlepszym wyborem dla twojego zdrowia. Spożywanie czerwonego mięsa i wędlin jest związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia raka prostaty u mężczyzn, zwłaszcza jeśli mięso zostało ugotowane w wysokich temperaturach.
Spożycie wapnia
Dieta wysokobiałkowa powoduje zwiększenie wchłaniania wapnia, wspiera zdrowie kości i utrzymanie odpowiedniej gęstości kości podczas odchudzania.
.
Wartości energetyczne:
Niektórzy ludzie odczuwają uczucie łagodnego lub ostrego zmęczenia. Węglowodany są najbardziej lekkostrawnym pokarmem dla produkcji energii zarówno dla ciała jak i dla mózgu. Jeśli czujesz się zmęczony, rozważ dodanie większej ilości węglowodanów złożonych do swojej diety, na przykład produktów pełnoziarnistych.