Reklama

Czy przypalone jedzenie jest szkodliwe?

Każdemu z nas zdarzy się czasem coś przypalić w kuchni. Rodzi się więc pytania: co zrobić z takim daniem? Wyrzucić? A może po prostu zjeść? Czy przypalone jedzenie jest szkodliwe? Czy może być rakotwórcze?

Jeśli jesteśmy fanami potraw z grilla, grzanek, tostów czy pieczonych ziemniaków to często zdarzy nam się spożywać je lekko przypalone. Powinniśmy być jednak ostrożni!

Naukowcy ostrzegają, że jedzenie przypalonych potraw może być szkodliwe dla zdrowia, gdyż w takich daniach mogą znajdować się substancje rakotwórcze. 

W programie BBC "Food: Truth or Scare", prowadzonym przez Glorię Hunniford i Chrisa Bavina, przedstawiono wyniki badań, z których jasno wynika, że przypalone pożywienie powinniśmy zupełnie wyeliminować z naszej codziennej diety. 

Reklama

W trakcie obróbki termicznej pokarmów rośnie bowiem w nich stężenie akrylamidu - substancji uznanej przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem za potencjalnie rakotwórczą.

Eksperyment opisany w programie "Food: Truth or Scare" został przeprowadzony na myszach. Jak się okazało, spożywanie 160 kromek przypalonego pieczywa przez dłuższy czas może prowadzić do rozwoju nowotworów.

Im stopień przypalenia produktu spożywczego jest większy, tym wyższe jest stężenie w nim niebezpiecznych akrylamidów.

Czytaj również:

Sposoby na pozbycie się pleśni

Znaki zodiaku, z którymi lepiej nie zadzierać. Są pamiętliwe

"Instynkt macierzyński się o ciebie upomni". Jak wygląda walka z mitem?




INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzanki | grillowanie | pieczenie | chorób nowotworowych
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy