Reklama

Reklama

Czym gasić pragnienie?

Właściwa ilość spożywanych płynów to nie wszystko. Ważne jest też, co i jak pijemy.

Organizm dorosłego człowieka potrzebuje ok. 2,5 l wody w ciągu doby, z czego 1,5 l powinno być spożyte w postaci płynów (reszta pochodzi z pokarmów).

Reklama

Podstawowy napój - woda. Nawilża wszystkie tkanki i wypłukuje z nich toksyny. Dlatego trzeba ją pić regularnie, zwłaszcza w upały, gdy woda intensywnie ucieka z organizmu. Najlepiej pić wodę średnio zmineralizowaną, a jeśli mamy zdrowe nerki, popijać co jakiś czas wodą wysoko zmineralizowaną. Ważne jest bowiem nie tylko nawodnienie, ale też dostarczenie składników mineralnych.

Soki: 1-2 szklanki dziennie. Najbardziej wartościowe są świeżo wyciskane. Do ich przyrządzania warto wykorzystać sezonowe owoce: porzeczki, jabłka, wiśnie, które dostarczają dużo wit. C i soli mineralnych. Cenne dla zdrowia są soki warzywne: z marchwi (zawierają wit. A), buraków (mają właściwości odtruwające), selera (źródło cynku, magnezu i żelaza), pomidorów (zawiera zapobiegający nadciśnieniu potas i przeciwnowotworowy likopen). Kupując soki gotowe, wybierajmy te bez cukru i konserwantów.

Mięta - nic tak nie ugasi pragnienia jak chłodny napar z jej świeżych liści. Zawiera wit. C i A oraz żelazo, wapń, potas, magnez. Kilka listków mięty wrzucamy do kubka i zalewamy wrzątkiem. Pijemy w ciągu dnia 2-3 szklanki naparu. Mięta orzeźwia, odświeża oddech, poprawia trawienie i apetyt, łagodzi objawy kolki jelitowej. Ma działanie lekko uspokajające, dzięki temu ułatwia zasypianie.

Maślanka i kefir są nisko kaloryczne. 100 g maślanki to 38 kcal, 100 g kefiru to 51 kcal. Warto wypijać 1-2 szklanki tych produktów w ciągu dnia. Mają one sporo wit. z grupy B, które wspomagają układ nerwowy. Są bogatym źródłem wapnia, który jest budulcem kości. Dobroczynny wpływ na układ pokarmowy ma zawarty w nich kwas mlekowy. Maślanka korzystnie wpływa na wydzielanie żółci i soków trawiennych, reguluje pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Kefir hamuje rozwój niektórych nowotworów, np. jelita grubego.

Herbata i kawa pobudzają. Herbata zawiera teinę, która poprawia koncentrację, usuwa senność, pobudza pracę serca i płuc. Inne jej składniki: teofilina i teobromina działają moczopędnie. Zielona herbata dodatkowo wspomaga pracę wątroby i śledziony. Zatrzymuje w organizmie wit. C. Możemy wypijać 3-5 filiżanek herbaty w ciągu dnia. Kawa to źródło antyoksydantów, przyspiesza metabolizm. Jednak nie należy przesadzać z jej piciem (zaleca się 1-2 filiżanki w ciągu dnia). Zawarta w niej kofeina podnosi ciśnienie. Jej nadmiar powoduje nerwowość i podrażnia żołądek.

Dowiedz się więcej na temat: woda | herbata | płyn

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje