Dieta paryska: Zdrowy styl i radość
Czy można celebrować życie, cieszyć się posiłkami i chudnąć bez drastycznych zmian żywieniowych? Dietetyk J.M. Cohen w książce "Paryska dieta" udowadnia, że tak, łącząc francuski zdrowy styl życia z amerykańską determinacją w walce o szczupłą sylwetkę.
Polskie serwisy i tytuły prasowe w ślad za "The Guardian" informują o spektakularnym kryzysie wizerunkowym znanego na całym świecie dietetyka Pierre'a Dukana. Decyzją Lekarskiej Rady Francji dostał on zakaz wykonywania zawodu lekarza. Tak ukarano go za przepisywanie swoim pacjentom tabletek o nazwie Mediator, które mogły być przyczyną wielu ataków serca i zgonów.
To nie początek kontrowersji związanych z Dukanem, a jedynie ich kontynuacja. Balansowanie na granicy etyki lekarskiej zarzucił mu wcześniej francuski dietetyk Jean-Michela Cohen, podważając zasadność stosowania odchudzającej kuracji białkowej, którą określił groźną dla zdrowia.
- Ta dieta powoduje zniszczenia przewodu pokarmowego, co prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych u niektórych pacjentów, tj. wzrost poziomu cholesterolu, problemy układu krążenia, a nawet raka piersi - przekonywał w wywiadzie Jean-Michel Cohen.
Nie obyło się bez procesu o zniesławienie i tak w 2011 roku dwóch panów spotkało się na francuskiej sali rozpraw, każdy z osobna bronił swojego planu żywieniowego. Cohen, doktor nauk medycznych i najsłynniejszy specjalista ds. żywienia we Francji stanął na czele przeciwników diety cud, która w ekspresowym tempie wyniszcza organizm. Sąd przyznał mu rację. Wielkim przegranym w tym sporze okazał się Dukan, który zgodnie z orzeczeniem sądu został zobligowany do zapłacenia 3 tys. euro odszkodowania na rzecz Cohena.
Sam wygrany wyszedł z autorską propozycją dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami, którą opisał w książce "Paryska dieta". To nowoczesny plan stopniowej i, co istotne, trwałej utraty masy ciała. To zupełnie nowe podejście do odchudzania, a jednocześnie sposób na celebrowanie życia, który pomoże uzyskać świetny wygląd i doskonałe samopoczucie.
W wydawnictwie, które sięgnęło już miana międzynarodowego bestsellera, sprzedając się w ponad 1,25 mln egzemplarzy, autor prowadzi czytelnika przez trzy kolejne fazy: Cafe, Bistro i Gourmet, aż do osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Łączy zdrowy styl życia Francuzów i determinację Amerykanów w ich niekończącej się pogoni za szczupłą sylwetką i dobrym samopoczuciem. Doktor Cohen przedstawia świeże spojrzenie na kwestię zdrowego odżywiania. Zdecydowanie sprzeciwia się dietom "ekstremalnym" i nieuchronnemu efektowi jo-jo, który im towarzyszy.
Plan żywieniowy opisany w książce "Paryska dieta" to świeże, rozsądne i holistyczne podejście uwzględniające fizyczne, psychologiczne i kulturowe czynniki wpływające na stosunek do jedzenia. Oparte na zwyczajach i preferencjach żywieniowych typowych dla paryskiego stylu życia, proste, i pożywne dania są smaczne i stanowią źródło wszystkich niezbędnych wartości odżywczych, nie dostarczając jednocześnie nadmiaru kalorii.
Jean-Michel Cohen prowadzi także programy telewizyjne dotyczące odchudzania, występował m.in. we francuskiej wersji programu Master Chef. W 1986 roku stworzył pierwsze wielospecjalistyczne centrum leczenia otyłości we Francji. W czasie swojej praktyki lekarskiej pomógł ponad 30 tysiącom pacjentów borykających się z otyłością i zaburzeniami odżywiania, a jego portal zmotywował pół miliona internautów do podjęcia walki ze zbędnymi kilogramami.