Dieta probiotyczna - przepisy, zasady
Dieta ta przeznaczona jest dla każdego z wyjątkiem kobiet w ciąży i karmiących. Polecana jest zwłaszcza paniom po 40. Stosujemy ją minimum miesiąc. Jej autor, Nicholas Perricone, jest nowojorskim żywieniowcem. Napisał kilka bestsellerów poświęconych temu, jak schudnąć i zachować młodość.
Kluczowe są probiotyki i prebiotyki – pożyteczne bakterie oraz ich pożywki. Sięgamy po nie 3 razy dziennie. Jedna porcja probiotyku to np. szklanka jogurtu lub maślanki, a prebiotyku – banan lub miseczka płatków owsianych.
Pięć razy dziennie jemy warzywa i owoce bogate w antyoksydanty, czyli witaminę A, C, E. Surowe, gotowane – tak, jak lubimy. Jedna porcja to 100 gramów, czyli np. połowa brokułu lub jabłko.
Raz-dwa razy w ciągu dnia przyrządzamy ryby: pieczone, gotowane, wędzone – porcja 150 g. Dwa razy dziennie jemy produkty z pełnego przemiału: ryż brązowy, pełnoziarnisty makaron, ciemne pieczywo (100-150 g).
Każdego dnia chrupiemy orzechy i migdały (garść). To bardzo dobre źródła magnezu – jednego z najważniejszych pierwiastków dla organizmu.
Słodycze, soki owocowe, napoje gazowane, ziemniaki, biały ryż, makaron i inne produkty z białej mąki, pieczywo z dmuchanych ziaren.
Probiotyki: serki, jogurty, kefiry, maślanki.
Prebiotyki: płatki owsiane, szparagi, banany, cebula, por, fasolka szparagowa.
Antyoksydanty: papryka, porzeczki, dzika róża.
Śniadanie: ugotuj na wodzie 3 łyżki pełnoziarnistych płatków owsianych. Muszą być gotowane na małym ogniu. Długo. Zjedz też plaster wędzonego łososia skropiony sokiem z cytryny oraz 2-3 cząstki różowego grejpfruta. Do picia zielona herbata lub woda.
II śniadanie: jogurt naturalny 170 g, czerwona papryka (150 kcal).
Obiad: grillowany łosoś i warzywa (380 kcal). Upiecz lub zgrilluj dzwonko łososia w przyprawach. Zjedz z ugotowaną fasolką szparagową skropioną oliwą. Jako dodatek – miks sałat wymieszanych z pomidorkami koktajlowymi, skropionych oliwą i sokiem z cytryny oraz posypanych pestkami dyni.
Przekąska: Dwa plastry upieczonej piersi z indyka, duże jabłko (170 kcal).
Kolacja: zupa z soczewicy (ok. 450 kcal). Na łyżce oliwy zrumień poszatkowaną cebulę czerwoną i dwa ząbki czosnku. Dodaj pół szklanki czerwonej soczewicy. Wymieszaj i zalej bulionem warzywnym. Gotuj około 30 minut. Gdy zupa przestygnie, zmiksuj ją, dopraw chili i dodaj jogurt naturalny. Posyp świeżą bazylią i pestkami dyni.
Przed snem (150 kcal): jogurt naturalny z 3 orzechami laskowymi.
Unikniemy efektu jo-jo gdy po osiągnięciu zaplanowanej wagi nadal będziemy pamiętać o zasadach diety. Kuracja dostarcza ok. 1500 kcal, dlatego może być stosowana przez całe życie. Nie utyjemy, nawet jeśli przekroczymy limit kalorii i będziemy jadły większe porcje warzyw czy produktów pełnoziarnistych.
Stosując kurację doktora Perricone zapobiegamy powstawaniu stanów zapalnych w organizmie. W ten sposób zmniejszamy ryzyko chorób cywilizacyjnych takich, jak miażdżyca czy cukrzyca. Możemy też dłużej zachować młodość.
Efekt anty-aging najszybciej zauważymy na skórze. Poprawi się jej jędrność, a zmarszczki wygładzą. Ponadto, dzięki zawartości probiotyków oraz magnezu, dieta wzmocni naszą odporność nie tylko na wirusy i bakterie, ale też na stres.