Reklama

Dieta przed zakrapianą imprezą. Co jeść, by nie upić się zbyt szybko?

Według wielu opinii, dobra impreza nie może obejść się bez trzech głównych elementów. Dobrego towarzystwa, odpowiednich przekąsek oraz licznych butelek z tradycyjnym i bardziej wymyślnym alkoholem. Zanim jednak sięgniesz po pierwszy kieliszek czegoś mocniejszego, zacznij od przygotowania organizmu, by ochronić go przed przykrymi skutkami ubocznymi. Sprawdź, co jeść przed i w trakcie zabawy, by następnego dnia obudzić się z jak najlepszym samopoczuciem.

  • Przekąski w trakcie imprezy powinny składać się głównie z tłuszczu oraz białka. To właśnie te składniki odpowiadają za opóźnienie szkodliwego wpływu alkoholu na organizm.
  • Picie napojów wysokoprocentowych dobrze jest poprzedzić słodkim deserem lub owocowym koktajlem o dużej zawartości fruktozy. Cukier prosty szybko przetwarza alkohol i chroni przed spadkiem energii.
  • Podczas zakrapianych imprez pamiętaj o regularnym nawadnianiu. W przerwie między drinkami sięgnij po szklankę wody z cytryną lub sok pomidorowy.

Reklama

Burczy w brzuchu? Nie pij alkoholu

Imprezy w klubach oraz domówki u znajomych bardzo często wiążą się z dość szybkim wyciągnięciem na stół butelek wypełnionych alkoholem. Kieliszek wypity dla przełamania lodów, drugi razem z towarzystwem, trzeci w celu rozluźnienia się i nagle tracimy rachubę. Szybkość wchłaniania alkoholu zależy od ogólnego stanu naszego organizmu, a konkretnie wątroby. 

Procenty przetwarzane są także przez jelito cienkie - im dłużej pozostaną w żołądku, tym wolniej będą uwalniane do krwi, powodując mniejsze szkody. Sytuacja komplikuje się, gdy żołądek nie ma czego trawić. W takiej sytuacji już niewielka ilość alkoholu w tempie ekspresowym dostanie się do jelita cienkiego, wywołując szereg reakcji w organizmie. Jako pierwsze zauważymy trudności z logicznym myśleniem, a już po chwili dojdą do tego problemy z koordynacją ruchową. Szykując się na imprezę, postarajmy się godzinę przed wyjściem zjeść posiłek. Co warto włączyć do menu?

Sprawdź: Jak picie alkoholu wpływa na urodę?

Kozi ser

Podany na grzance lub świeżym pieczywie. Świetnie smakuje solo, w sałatce oraz towarzystwie świeżych owoców, warzyw i konfitury. Kozi ser jest doskonałym źródłem tłuszczu oraz dobrym wyborem przed planowanym spożywaniem alkoholu. Jest lżejszy dla organizmu niż tradycyjnie wykonany z mleka krowiego. Za dodatkowy plus wyrobu uważa się obecność kwasu foliowego, witamin z grupy A i B, a także wapnia i białka. Dzięki temu, że ser kozi zawiera mniej laktozy, organizm lepiej radzi sobie z jego przyswajaniem. Decydując się na niego w trakcie popijania ulubionego drinka, możemy mieć pewność, że nie wywoła silnych i nieprzyjemnych niestrawności, odbierając nam możliwość dobrej zabawy.

Sprawdź: Jak zrobić tartę z karmelizowaną cebulą?

Rozgrzewający rosół

Zdobywające popularność zupy krem często zastępują tradycyjne wywary na stołach. Jeśli w kalendarzu od dawna mamy zaplanowane wyjście ze znajomymi, które nie skończy się na jednym drinku z palemką, wybierzmy bardziej tradycyjną opcję jedzeniową. Odżywczy rosół z kury, na bazie bulionu wzbogaconego licznymi warzywami, doda organizmowi potrzebnego zastrzyku energii.

Tłuszcz, którego nie brakuje w zupie, sprawi, że alkohol nie zdziała wielkiego spustoszenia w ciele. Podkładka z rosołu sprawi, że będzie można sobie pozwolić na większą ilość procentów. Pozytywne działanie posiłku odczujemy także po skończonej zabawie. Uchroni przed nagłymi napadami głodu oraz powstrzyma zachcianki na słone przekąski, które dodatkowo odwadniają organizm.

Sprawdź: Szukasz sposobu na aromatyczny i złocisty rosół? Cały sekret tkwi w patelni

Łosoś na obiad

Zaszczytne miano jednej z najzdrowszych słonowodnych ryb otrzymał właśnie łosoś. Wiele osób chętnie wybiera go na obiad lub lekką kolację przed planowanym wyjściem na imprezę okraszoną alkoholem. Łosoś podnosi poziom witaminy B12 w organizmie, a dodatkowo dostarcza mu cennych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza Omega-3 i Omega-6. Taki posiłek zapewni uczucie sytości na długie godziny zabawy i odczuwalnie spowolni wchłanianie się alkoholu. Wybierając się do sklepu na zakupy, szukajmy na półkach łososia dzikiego, który ma w sobie najwięcej prozdrowotnych właściwości.

Sprawdź: Cała prawda o łososiu. Czy warto go jeść? Wady i zalety

Różne formy awokado

Wyjadane łyżeczką prosto ze skórki, pokrojone w plasterki na kanapkę lub rozsmarowane w tortilli jako dip. Awokado to jedzeniowy strzał w dziesiątkę przed planowanym piciem ze znajomymi. Owoc wyróżnia się sporym nasyceniem zdrowymi tłuszczami, które nasz organizm trawi wolniej od węglowodanów. Zjedzone w ramach przekąski podczas picia alkoholu uzupełni niedobór potasu. Dietetycy doradzają, by połączyć owoc z pomidorem, co pozwoli sprawniej przyswajać likopen, czyli silny przeciwutleniacz.

Sprawdź: Zdrowotne właściwości awokado

Hummus z ciecierzycy

Dlaczego hummus uważany jest za jedną z najlepszych przekąsek do alkoholu? Odpowiedź jest prosta. Nie tylko zapewnia uczucie sytości na dłużej, chroniąc przed nagłymi atakami głodu, ale także dostarcza organizmowi białko i zdrowe tłuszcze. Taka kombinacja spowalnia wchłanianie się procentów z alkoholu. Podając przekąskę w towarzystwie pieczywa, tortilli oraz pełnoziarnistej pity i świeżych warzyw, zaspokoisz potrzebę zjedzenia czegoś. To jeden z najzdrowszych sposobów na uzupełnienie istotnych makroelementów, utraconych podczas spożywania alkoholu.

Sprawdź również:

Jakie produkty są niskokaloryczne? 7 pomysłów na posiłki, które pomogą ci zrzucić brzuszek!

Ciągle podjadasz między posiłkami? Pij wodę z cynamonem!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: alkohol | impreza
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy