Dieta przy zaburzeniach hormonalnych
Hormony pełnią w ludzkim organizmie szereg ważnych funkcji, nie tylko na etapie życia płodowego, wzrostu i dojrzewania, ale przez całe życie. Determinują również przebieg procesów metabolicznych. Ta zależność jest wzajemna, bo codzienna dieta wpływa na układ hormonalny. Co włączyć, a co wykluczyć z jadłospisu przy zaburzeniach hormonalnych? Wyjaśniamy.
Hormony są związkami chemicznymi, które organizm wytwarza sam - w gruczołach i tkankach układu hormonalnego. Można je zdefiniować jako krążące między komórkami naszego ustroju nośniki informacji. Głównym zadaniem hormonów jest koordynowanie procesów życiowych na poziomie tkanek i komórek.
Zobacz więcej: Ma trzydzieści razy więcej witaminy C niż cytryna, zbija cukier i odchudza
Hormony pełnią w organizmie rolę przekaźników, bez których komunikacja pomiędzy kluczowymi dla podtrzymania życia ośrodkami, nie byłaby możliwa. Część hormonów organizm produkuje w sposób ciągły, inne pojawiają się okresowo. Mowa na przykład o niezbędnych na etapie rozwoju organizmu hormonach wzrostu. Są też hormony, których produkcja gwałtownie wzrasta w okresie ciąży - mówi się wówczas o tak zwanym "szaleństwie hormonów", czyli skokach prolaktyny, progesteronu i estrogenów. Hormony warunkują nie tylko poczęcie, wzrost czy dojrzewania, ale codziennie - na każdym etapie życia - odpowiadają za:
- kontrolę zachodzących w organizmie procesów biochemicznych,
- utrzymanie homeostazy (równowagi organizmu),
- przewodzenie bodźców nerwowych,
- regulowanie ciśnienia osmotycznego (związanego z ilością płynów w ludzkim organizmie) i gospodarki wodnej,
- regulowanie procesów trawiennych - ta zależność jest dwustronna. Hormony wpływają na przebieg procesów metabolicznych, a stosowana dieta ma znaczenie dla niezakłóconej produkcji hormonów.
Zobacz również: Nazywają je "najzdrowszymi orzechami świata". Dlaczego warto je jeść?
Póki organizm nie wysyła żadnych niepokojących sygnałów, rzadko myślimy o wprowadzaniu korekt w jadłospisie. Jednak kiedy pojawiają się nieprawidłowości, nie warto ich bagatelizować. Zgodnie z zasadą - po pierwsze nie szkodzić, najważniejsze, by usunąć z menu produkty, które mają niekorzystny wpływ na pracę układu hormonalnego. Co wykluczyć z diety?
Przy zaburzeniach hormonalnych najważniejsze jest ograniczenie produktów, które obfitują w cukry proste. Na szczycie czarnej listy są więc:
- słodycze i wyroby cukiernicze,
- słodkie napoje gazowane,
- cukier i słodziki,
- pieczywo z białej mąki.
Dieta bogata w cukry proste może prowadzić do zaburzeń wydzielania insuliny i leptyny. Oba hormony wpływają nie tylko na płodność, ale również na sylwetkę. Ich zaburzone wydzielanie to szybszy przyrost tkanki tłuszczowej i zaburzenie ośrodka sytości, co też przekłada się na przyrost masy ciała.
Niekorzystny wpływ na gospodarkę hormonalną mają również produkty bogate w tłuszcze trans i tłuszcze nasycone. Przy zaburzeniach hormonalnych konieczne jest wykluczenie w diety:
- produktów typu fast food,
- słodkich i słonych przekąsek,
- czerwonego mięsa,
- margaryny.
Zobacz również: Lecznicze nasiadówki wracają do łask. Sposób na hemoroidy i infekcje
Jak powinien wyglądać jadłospis osób borykających się z zaburzeniami hormonalnymi? Oczyszczony z produktów szkodliwych, trzeba wzbogacić zdrowszymi, pełnymi wartości odżywczych odpowiednikami.
Bazą powinny być produkty bogate w błonnik i węglowodany złożone, takie jak:
- naturalne, niedosładzane płatki owsiane,
- dobrej jakości pieczywo z mąki pełnoziarnistej,
- gruboziarniste kasze.
Wymienione produkty są też skarbnicą magnezu, cynku, selenu i witamin z grupy B, które warunkują prawidłową pracę tarczycy.
Zawarty w nich błonnik, dbając o prawidłowy metabolizm węglowodanów, chroni przez skokami insuliny i rozwojem insulinooporności. Ma też korzystany wpływ na naturalny mikrobiom jelitowy, co poprawia odporność i pozwala na niezakłócony przebieg większości procesów życiowych.
Źródłem błonnika, witamin, przeciwutleniaczy i minerałów są też warzywa i owoce, które powinny znaleźć stałe miejsce w każdej diecie, również przy zaburzeniach hormonalnych. Najlepiej spożywać je w pięciu porcjach na dobę, z przewagą warzyw (owoce zawierają fruktozę, czyli cukier prosty).
Przy zaburzeniach w obrębie układu hormonalnego niezwykle ważne jest włączenie do diety jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich źródłem są:
- tłoczone na zimno oleje roślinne,
- orzechy,
- awokado,
- tłuste ryby morskie.