Reklama

Dieta w walce ze starzeniem się

Spadek energii, bóle stawów, problemy z pamięcią i nadciśnienie to objawy, które często pojawiają się wraz z upływem lat. Specjaliści przekonują jednak, że problemy te można w dużej mierze zniwelować dzięki odpowiedniej diecie.

Przywykliśmy myśleć, że zmiany fizyczne i kognitywne są nieodłączną częścią starzenia się. Należy jednak zdać sobie sprawę z tego, że rodzaj spożywanych przez nas posiłków może spowalniać lub przyspieszać ten proces - zauważa dr David Katz z Uniwersytetu Yale.

Zmień dietę, poczujesz się młodsza

Przyczyna przedwczesnego starzenia się jest, jego zdaniem, prosta: "Jemy zbyt dużo przetworzonych produktów. Zawierają one często masę kalorii, a mało składników odżywczych, jak witamina B12 czy kwasy omega-3, co prowadzi do tego, że na morzu obfitości tworzą się wyspy deficytów".

Nieprawidłowe żywienie może prowadzić do symptomów, które uważamy za oznaki starzenia się. Czasami rozmowa z lekarzem i wprowadzenie zmian w diecie może skutecznie odmłodzić organizm - przekonują badacze, którzy zdefiniowali pięć problemów, które można w ten sposób pokonać.

Reklama

Witamina B12

Pierwszym z nich jest spadek energii, który, jak podkreśla dr Danine Fruge z Pritikin Longevity Center & Spa w Miami, bardzo często bywa wynikiem niedoboru witaminy B12. Związek ten jest obecny w produktach pochodzenia zwierzęcego i owocach morza. Pomaga nie tylko regulować metabolizm i produkcję energii, ale jest też bardzo istotny dla zdrowia układu nerwowego.

W przypadku bólu stawów pomóc mogą mangan i miedź, które zwiększają elastyczność chrząstki stawowej. Pierwiastki te znajdziemy w orzechach, szpinaku i wołowinie, jednak często w niewystarczających ilościach, dlatego dodatkowo zalecane jest przyjmowanie suplementów.

"W większości przypadków dostarczenie tych składników pomaga wyeliminować bóle stawów. Organizm może naprawić dużą część szkód, jeżeli tylko da mu się odpowiednie wsparcie" - mówi dr Dale Peterson z Comprehensive Wellness Center w stanie Oklahoma.

Kwasy omega-3

Gdy pojawiają się pierwsze oznaki problemów z pamięcią, warto sięgnąć po kwasy omega-3. Ich źródłem są m.in. ryby, orzechy włoskie, migdały, ziarna lnu oraz oliwa z oliwek.

"Te kwasy tłuszczowe są częścią budulca komórek nerwowych. Jeżeli nie ma ich wystarczająco dużo w naszej diecie, architektura mózgu staje się słaba i cierpi na tym m.in. pamięć" - wyjaśnia dr Andrew Weil z Uniwersytetu Arizony. "Nasze diety obfitują w kwasy omega-6, pochodzące głównie z przetworzonej żywności. Im więcej spożywamy omega-6, tym więcej potrzebujemy omega-3, aby zachować równowagę w organizmie".

Potas

Kolejnym modyfikowalnym czynnikiem, na który zwracają uwagę eksperci, jest wysokie ciśnienie tętnicze. W tym wypadku należy sięgnąć po produkty zawierające potas, który dodatkowo zmniejsza ryzyko udaru. Są to m.in. ziemniaki, pomidory, szpinak i marchew, a także banany i pomarańcze.

"Większość przetworzonej żywności zawiera sód, jednak bardzo rzadko potas. Brak równowagi może prowadzić do uszkodzeń naczyń krwionośnych, podnosząc ciśnienie krwi" - podsumowuje dr Fruge. "Dlatego walcząc z nadciśnieniem powinniśmy zwiększyć dzienną dawkę owoców i warzyw nawet do 7-9 porcji".

KOC

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: starzenie się | dieta | żywność | zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy