Dieta wegetariańska jest bezpieczna
Prawidłowo zbilansowana dieta roślinna jest bezpieczna dla zdrowia, a wręcz zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów. Może w niej jednak brakować witamin B12, D i wapnia, dlatego właśnie na nie wegetarianie i weganie powinni zwrócić szczególną uwagę.
"W Wielkiej Brytanii od 1986 roku trzykrotnie wzrosła liczba osób niespożywających mięsa. W pierwszej połowie XX wieku nawet specjaliści dietę wegetariańską postrzegali jako niedoborową. W drugiej połowie XX wieku i w wieku XXI badania pokazały, że prawidłowo zbilansowana dieta roślinna może mieć znaczenie w prewencji niektórych chorób i korzystnie wpływać na długowieczność" - uważa specjalistka medycyny żywienia Małgorzata Desmond.
Jak tłumaczyła, sześć dużych badań przeprowadzanych na 85 tys. osób z różnych krajów świata wykazało, że stosowanie diety bezmięsnej może pozytywnie wpływać na długowieczność. "W czterech z tych badań wykazano istotne statystycznie obniżenie ryzyka śmierci" - wyjaśniła Desmond.
U 32 proc. badanych osób - pozostających na diecie bezmięsnej - wykazano mniejszą zachorowalność na chorobę niedokrwienną serca. Badani wegetarianie rzadziej skarżyli się na choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze i niektóre rodzaje nowotworów - żołądka, pęcherza żółciowego czy układu limfatycznego.
Na co jednak wegetarianie powinni zwrócić szczególną uwagę? Jednym z kluczowych związków w żywieniu wegetarian jest witamina B12. "Niedobory witaminy B12 w surowicy krwi wykryto u 60 proc. wegan i wegetarian. Jej brak był tym wyższy, im dłużej dana osoba pozostawała na diecie bezmięsnej niedostarczając organizmowi suplementów" - przestrzega Desmond.
W pożywieniu wegan i wegetarian zaobserwowano również niedobory i witaminy D. "Niedobory witaminy D charakterystyczne są jednak dla całej populacji. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym jej suplementacja jest zalecana dla wszystkich" - zaznaczyła Desmond. W przypadku wegan badacze dodatkowo obserwują niedobory wapnia.
Wegetarianie mają dużo większą świadomość tego, że swoją dietę powinni wspomagać suplementami. To duża różnica w stosunku do tego, co było jeszcze 10 lat temu.
Czy bezpieczną dla dorosłych dietę wegetariańską można bez obaw stosować u dzieci? Z danych przedstawionych przez dr. Witolda Klemarczyka z Instytutu Matki i Dziecka wynika, że w 2010 roku w Polsce na diecie bezmięsnej było 3 proc. dzieci w wieku przedszkolnym.
Specjalista przypomniał, że jeszcze w 1997 roku specjaliści oceniali, że dieta wegetariańska nie jest odpowiednia dla dzieci. Jednak już dziesięć lat później wskazywano, że zbilansowana dieta laktoowowegetariańska (akceptująca spożycie jaj i mleka) zapewnia ich prawidłowy rozwój.
"Dzieci wegetariańskie przy odpowiednio zbilansowanej diecie rozwijają się prawidłowo" - uważa Małgorzata Desmond. W dodatku, występuje u nich znacznie mniejsze stężenie cholesterolu we krwi niż u dzieci żywionych w "tradycyjny" sposób.
Wbrew obiegowym opiniom nie jest to dieta droga. O ile przygotowanie wegetariańskich czy wegańskich produktów w domu jest proste, to czasami trudności może sprawić jedzenie poza domem. Wciąż zdarzają się miejsca, w których jesteśmy zdani jedynie na zjedzenie warzyw na parze.
Problem stanowi również stosunkowo niska świadomość społeczeństwa i wielu lekarzy na temat wegetarianizmu. Gdy lekarz dowiaduje się, że pacjent jest wegetarianinem, to od razu ma gotową diagnozę. W końcu powodem dolegliwości zawsze okazuje się dieta, niezależnie od tego, czy chore jest gardło czy noga".
Ewelina Krajczyńska