Dobry i zły cholesterol - czym się różnią?
Dwóch na trzech dorosłych ma podwyższony poziom cholesterolu. Wysoki poziom cholesterolu wpływa na pracę serca i naczyń krwionośnych, a przede wszystkim zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Wysoki poziom cholesterolu powoduje powstawanie złogów tłuszczowych, które odkładają się na wewnętrznych ściankach naczyń krwionośnych, powodując ich zatory.
Kiedy ludzie wspominają o swoim poziomie cholesterolu, zwykle mówią o cholesterolu całkowitym. Całkowity cholesterol jest połączeniem wszystkich typów cholesterolu, tak zwanego dobrego, złego i trójglicerydów.
Co to są chylomikrony?
Chylomikrony pochodzą z tłuszczów, które jemy. Ponieważ tłuszcze nie są zbyt dobrze wchłaniane przez nasz organizm w ich naturalnym stanie, muszą być przekształcone do substancji przyswajalnych. Kiedy tłuszcz przechodzi z żołądka do jelita cienkiego, poddawany jest działaniu enzymów i soków trzustkowych i żółciowych z naszej wątroby i pęcherzyka żółciowego zmieniając stopniowo tłuszcz w związki przyswajalne..
Chylomikrony są produktami takich procesów. Zawierają głównie trójglicerydy, cholesterol HDL, LDL. Procesy te pozwalają nam wykorzystywać na przykład kwasy tłuszczowe i produkować energię z tłuszczów lub przechowywać je w naszych komórkach tłuszczowych.
HDl to lipoproteiny o wysokiej gęstości, potocznie nazywane dobrym cholesterolem. tIstnieją dwa główne rodzaje cholesterolu HDL, określane jako HDL 2 i HDL3. Obie formy chronią nas przed chorobami układu krążenia. Większość badań łączy poziom HDL2 i HDL3 i odnosi się do całości jako poziomu cholesterolu HDL.
Cząsteczki cholesterolu HDL “podróżują” w naszym krwioobiegu, i niwelują wpływ złego cholesterolu, podobnie jak biologiczny odkurzacz. Im więc wyższy poziom cholesterolu HDL, tym lepsze oczyszczanie żył i tętnic ii obniżone ryzyko wystąpienia chorób serca i naczyń krwionośnych.
Trójglicerydy to kolejna z frakcji lipidów. Dostarczają energii do organizmu, jednak należy uważać z ich ilością i kontrolować poziom we krwi. Cząsteczki te trójglicerydów mogą być transportowane do całego ciała i wykorzystywane jako energia lub przechowywane w twoich tkankach tłuszczowych ( w okolicy ud , bioder czy brzucha). Mimo, że wysokie poziomy trójglicerydów są związane z chorobą niedokrwienną serca, nie są one jednak tak szkodliwe jak wysoki poziom cholesterolu LDL. Gdy poziom trójglicerydów zwiększa się, rezultatem jest spadek poziomu cholesterolu HDL. Może to powodować szkodliwy wzrost poziomu cholesterolu LDL.
Cholesterol LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości) jest znany jako "zły" cholesterol. Okleja on wewnętrzne ściany naczyń krwionośnych gęstą warstwą złogów tłuszczowych. Cholesterol LDL jest silnym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Dla tych, którzy nie mają problemów z chorobami naczyń krwionośnych, stężenie cholesterolu LDL powinno wynosić poniżej 110 mg / dl co znacznie obniża ryzyko występowania chorób serca. Jednakże, jeśli cierpisz na chorobę wieńcową, zaleca się utrzymywanie poziomu cholesterolu LDL na poziomie niższym niż 100 mg / dl.