Reklama

Dziesięć potraw i produktów, które pomogą ci dożyć stu lat

Na długość naszego życia wpływa wiele różnorodnych czynników. Najważniejszym z nich jest to, co każdego dnia dostarczamy do naszego organizmu, czyli przyjmowane pokarmy. To nie odkrycie, że żywność, którą spożywamy, znacząco oddziałuje na nasze zdrowie i samopoczucie. Ale czy wiesz, które potrawy i produkty szczególnie wpływają na to, że możemy dożyć upragnionych stu lat? Poniżej przedstawiamy te najważniejsze.

Pełnowartościowe śniadanie Żyjąc szybko, często o nim zapominamy, a to przecież najważniejszy posiłek dnia! Badania potwierdziły, że systematyczne jedzenie zdrowego śniadania przyczynia się do zapobiegania różnym chorobom, w tym nowotworom. Jedząc regularnie śniadania, obniżasz w swoim organizmie niebezpieczny poziom insuliny, glukozy i trójglicerydów, jednocześnie zmniejszając ryzyko przewlekłych chorób serca, zawałów czy cukrzycy. Nie zapominaj więc o tym, by codziennie rano spożyć posiłek bogaty w zdrowe produkty. Systematyczne spożywanie śniadania usprawnia również pracę przewodu pokarmowego, pozwalając utrzymać nam odpowiednią wagę.

Reklama

Borówki Te małe granatowe, soczyste kuleczki, zwane większymi jagodami, posiadają szereg właściwości prozdrowotnych. Po pierwsze działają oczyszczająco na nasz organizm, usprawniając przemianę materii i poprawiając ogólną kondycję żołądka. Szczególnie korzystnie, borówki działają na osoby w podeszłym wieku. Obniżają poziom złego cholesterolu, ciśnienia krwi, a także zmniejszają ryzyko powstawania chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto, borówki uspokajają i wyciszają nasze nerwy, a także są naturalnym środkiem przeciwbólowym. Dlatego coraz częściej stosuje się je w leczeniu tzw. zespołu przewlekłego zmęczenia. Najpopularniejszą odmianą tych owoców jest „borówka amerykańska”, którą z łatwością dostaniemy w wielu polskich marketach.

Zielone warzywa liściaste Potrafisz wymienić pięć zielonych warzyw, które systematycznie spożywasz? Jeśli masz z tym problem, jak najszybciej musisz nadrobić zaległości i wdrożyć je do diety! Zielone warzywa liściaste posiadają wiele właściwości, poprawiających kondycję naszego organizmu i urody. Szczególnie nielubiane przez maluchów: szpinak, boćwina czy jarmuż, mają znaczący wpływ na to, że żyjemy dłużej! Specyficzne substancje zawarte w tych roślinach zapewniają nam nie tylko zdrowie organizmu, ale i piękny wygląd. Właściwości zielonych warzyw pomagają również kontrolować geny, odpowiedzialne za choroby sercowo-naczyniowe i zatrzymywać osady gromadzące się w żyłach, prowadzące do rozwoju nowotworów. Zielone rośliny bogate są również w różnego rodzaju przeciwutleniacze, odpowiedzialne za zwalczanie wolnych rodników, które wywołują przewlekłe stany zapalne. Warto wiedzieć, że dietę złożoną z zielonych warzyw, szczególnie dedykuje się kobietom, które zamierzają zajść w ciążę.

Awokado To warzywo, uznawane za produkt z grupy tzw. „super food”, posiada szczególnie wartościowe dla naszego organizmu substancje. Przede wszystkim zawiera sporo witamin: C, E, A, które są przeciwutleniaczami i posiadają działanie przeciwnowotworowe, a także kilka rodzajów witaminy B. Wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, zapobiegający wadom rozwojowym płodu. Ponadto, awokado znacząco obniża poziom złego cholesterolu. Codzienna dieta, zawierająca awokado, pozwala na utrzymanie właściwego składu krwi, szczególnie jeśli chodzi o całkowitą zawartość cholesterolu i trójglicerydów. Należy jednak pamiętać, że jest to tłusty owoc. W średniej wielkości awokado (270 g) jest aż 41 gramów tłuszczu. To dziesięciokrotnie więcej niż w przypadku bardziej popularnych owoców, np. jabłek, bananów czy brzoskwini. Tłuszcze te mają jednak dobroczynny wpływ na nasze zdrowie – przeciwdziałają m. in. nowotworom prostaty czy piersi.

Słodki ziemniak Słodkie ziemniaki, zwane batatmi, mają prawie o połowę więcej składników odżywczych niż tradycyjne ziemniaki. Zawarte w nich duże ilości węglowodanów stanowią znakomite źródło energii, szczególnie dla osób w podeszłym wieku. Poza tym znacznie obniżają ciśnienie i pomagają utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. Bataty stanowią również najlepsze źródło węglowodanów złożonych. Bogate są w cenne substancje odżywcze i mają niski indeks glikemiczny. Ponadto, dostarczają organizmowi szereg cennych związków mineralnych, takich jak: potas, chlor, wapń, siarka, magnez, sód, jod czy żelazo. Ciekawostką jest fakt, że słodki ziemniak stanowi jeden z podstawowych filarów diety z Okinawy, miejsca, w którym ludzie żyją najdłużej na świecie. Mając do wyboru zwykłego lub słodkiego ziemniaka, wybierz oczywiście tego drugiego! Wpłynie to pozytywnie na twoje zdrowie i może wydłużyć życie.

Grejpfrut Ten popularny, lekko gorzkawy różowy cytrus, jest ogromną skarbnicą tego, czego kwaśne owoce mają najwięcej – witaminy C, która chroni naszą odporność. Owoc ten posiada również duże ilości naringeniny – cennego przeciwutleniacza, który jest doskonałym środkiem zapobiegającym rozwinięciu odporności na insulinę. Dzięki tym cennym składnikom jego spożywanie znacząco wpływa na wydłużenie naszego życia. Jajka Jajka to nie tylko potężne źródło białka, ale i skarbnica wielu witamin. Są znakomitym źródłem energii, która potrafi zaspokoić łaknienie na długi czas, dlatego uznaje się je za najlepszy produkt śniadaniowy. Jajka zaopatrują organizm w wartościowe kwasy tłuszczowe - omega-3 i pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu. Szybko podnoszą również poziom zdrowego dla naszego organizmu cholesterolu, zwanego HDL. Zawierają także cholinę, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży rodzaj witaminy z grupy B. Przy wszystkich swoich prozdrowotnych właściwościach, wydłużających życie, jajka są tanie i łatwe w utrzymaniu, dlatego warto o nich pamiętać w codziennej diecie.

Orzechy włoskie Wszystkie rodzaje orzechów stanowią doskonałe źródło tłuszczów, białek i witamin. Najzdrowsze są jednak włoskie! Nie tylko wspomagają koncentrację i przemianę materii, ale zapobiegają także powstawaniu choroby Alzheimera, ograniczają ryzyko rozwinięcia się chorób serca, cukrzycy czy nowotworów. Orzechy włoskie, poza zbawiennym działaniem na umysł, leczą żylaki i hemoroidy oraz zwalczają nadpotliwość. Ilość orzechów, którą powinniśmy wdrożyć do codziennej diety, to 56 gramów. Możesz wsypać ich garść do ulubionej sałatki czy koktajlu lub dodać do ciasta. Efekty działania odczujesz po kilku tygodniach! Ryby Podobno do przeżycia człowiek potrzebuje ryb, sałaty i wody. Niemożliwe? A jednak! Ryby zawierają różnego rodzaju właściwości odżywcze, które łatwo zastępują te, zawarte w innych produktach. Udowodniono, że w miejscowościach nadmorskich ludzie żyją o wiele dłużej, gdyż spożywają o wiele więcej produktów rybnych. Ryby bogate są białka, kwasy tłuszczowe omega-3, a także wiele witamin: A, B, E czy D. Posiadają także szereg mineralnych składników, m. in. jod, selen, fluor, magnez i wapń. Regularne spożywanie ryb obniża ryzyko ataku serca czy udaru.

Ciecierzyca Ciecierzyca pospolita, znana także jako fasolka garbanzo lub groch włoski, jest pokarmem, który posiada białko, wapń, a także wiele cennych witamin. Wyjątkowo popularna jest w diecie wegetariańskiej i w kuchniach kultur bliskowschodnich. Zawiera potrzebne dla sprawnego działania naszego organizmu znaczne ilości fosforu, witaminy B9, żelaza, cynku, magnezu oraz potasu. Spożywanie ciecierzycy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, wspomóc leczenie cukrzycy, przyspieszyć trawienie oraz obniżyć poziom glukozy we krwi. Fasolka garbanzo pozytywnie wpływa na płodność, wspomaga funkcjonowanie śledziony, a także poprawia wygląd i stan skóry. W 100 gramach ugotowanych ziaren zawiera zaledwie 164 kalorie jest zatem idealnym produktem dla osób, chcących zrzucić zbędne kilogramy. Jeśli cieszysz się życiem i chcesz maksymalnie go wydłużyć, staraj się wzbogacać swoją dietę w wartościowe produkty. Nie zapominaj o śniadaniu i systematycznie jedz ryby, warzywa i owoce.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: właściwości jajek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy