Dzika róża – jak wykorzystać ją w kuchni?

Dzika róża ma wiele zastosowań
Dzika róża ma wiele zastosowań123RF/PICSEL

Dzika róża – cenne kwiaty, owoce, a nawet liście

Maria Sadowska: W covidzie, gdybym żyła z muzyki, to umarłabym z głoduKatarzyna ZdanowiczINTERIA.PL

Owoce dzikiej róży - wartości odżywcze

Owoce dzikiej róży to skarbnica witaminy C
Owoce dzikiej róży to skarbnica witaminy C123RF/PICSEL

Konfitura z owoców dzikiej róży

Konfitura z dzikiej róży to pyszny dodatek do wypieków
Konfitura z dzikiej róży to pyszny dodatek do wypieków123RF/PICSEL

Składniki

  • 1kg owoców,
  • 600 g cukru,
  • 3-4 łyżki soku z cytryny,
  • 400 ml wody.
  1. Myjemy owoce, usuwamy z nich pestki i włoski i ponownie myjemy.
  2. Wkładamy je do garnka z grubym dnem i zalewamy wodą.
  3. Gotujemy ok. 30 minut, aż zmiękną.
  4. Odcedzamy i przecieramy przez sitko.
  5. Przetarte owoce zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 15 minut - do uzyskania kremowej konsystencji.
  6. Przekładamy do małych, wcześniej wyparzonych słoiczków, dokładnie dokręcamy i stawiamy do góry dnem.
  7. Słoiczki nakrywamy grubym ręcznikiem i zostawiamy do przestygnięcia.

Kwiaty dzikiej róży

Konfitura z płatków dzikiej róży

Konfitura z płatków dzikiej róży to prawdziwy rarytas!
Konfitura z płatków dzikiej róży to prawdziwy rarytas!123RF/PICSEL

Składniki

  • 1kg płatków dzikiej róży,
  • 4 szklanki brązowego cukru,
  • sok z połówki cytryny.
  1. Umyte i osuszone płatki wkładamy do miski, zalewamy sokiem z cytryny i ugniatamy tak długo, aż puszczą sok.
  2. Odstawiamy na kilka godzin.
  3. Zasypujemy cukrem i smażymy na małym ogniu, aż staną się przezroczyste.
  4. Gorącą konfiturę przekładamy do małych, wcześniej wyparzonych słoiczków. 

Cukier różany

Składniki

  • 50 g płatków dzikiej róży,
  • 200 g cukru.
  1. Myjemy płatki i odrywamy ich białe końcówki.
  2. Blendujemy.
  3. Cukier wsypujemy do szklanej miski, dodajemy masę różaną, długo i bardzo dokładnie mieszamy.
  4. Gdy cukier się zabarwi, przekładamy go na tackę, przykrywamy gazą i odstawiamy na 48 godz.
  5. Od czasu do czasu rozcieramy go na tacy, żeby się nie zbrylił.
  6. Po wyschnięciu jest gotowy do użycia.
Przetwory na bazie róży doskonale sprawdzą się w domowych wypiekach
Przetwory na bazie róży doskonale sprawdzą się w domowych wypiekach123RF/PICSEL

Aromatyczna herbata różana