Dzika róża – jak wykorzystać ją w kuchni?
Dzika róża zyskała duże uznanie i przydomek rodzimego super produktu. Jej owoce są bezkonkurencyjne pod względem zawartości kluczowej dla odporności witaminy C. Cenne odżywczo i atrakcyjne smakowo są również płatki kwiatów dzikiej róży. Warto zrobić dla nich miejsce w jesienno-zimowym menu. Jak wykorzystać w kuchni owoce, a jak płatki dzikiej róży? Podpowiadamy.
Nie tylko owoce dzikiej róży, ale również płatki jej kwiatów są cennym surowcem, który warto wykorzystać do celów kulinarnych i leczniczych. Współczesna fitoterapia skrzętnie wykorzystuje także liście dzikiej róży. Niemal wszystkie elementy tego krzewu mają wysoką zawartość składników aktywnych biologicznie i wiele wskazań leczniczych. Dziś zajmijmy się owocami i kwiatami - w ujęciu kulinarnym.
Zobacz również: Zapobiega i wspomaga leczenie. Po żurawinę sięgaj właśnie wtedy
Małe, intensywnie czerwone owoce dzikiej róży to dużo więcej niż rekordowa zawartość witaminy C. Znajdziemy w nich także inne składniki odżywcze, które pomogą lepiej uporać się z jesiennymi i zimowymi bolączkami. O tej porze roku trzeba zatroszczyć się nie tylko o odporność, ale też metabolizm, samopoczucie i częściej pojawiając się infekcje dróg moczowych.
Dzięki zawartości witamin z grupy B, silnych antyoksydantów w postaci witaminy A, E i K oraz flawonoidów, a także znacznych ilości błonnika, owoce dzikiej róży mogą być pomocne przy bezsenności, spadku nastroju i sił witalnych, spowolnionym metabolizmie, zaparciach, kłopotach skórnych i infekcjach dróg moczowych. Jak włączyć je do jadłospisu? Najlepiej w postaci konfitur i rozgrzewających herbat.
Zobacz również: Nalewka z "najzdrowszego owocu świata". Jak ją przygotować?
Sposób przygotowania:
- Myjemy owoce, usuwamy z nich pestki i włoski i ponownie myjemy.
- Wkładamy je do garnka z grubym dnem i zalewamy wodą.
- Gotujemy ok. 30 minut, aż zmiękną.
- Odcedzamy i przecieramy przez sitko.
- Przetarte owoce zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 15 minut - do uzyskania kremowej konsystencji.
- Przekładamy do małych, wcześniej wyparzonych słoiczków, dokładnie dokręcamy i stawiamy do góry dnem.
- Słoiczki nakrywamy grubym ręcznikiem i zostawiamy do przestygnięcia.
Zobacz również: Twoja tarcza w walce z cholesterolem. Pij codziennie
Płatki kwiatów dzikiej róży nie mają tak spektakularnej zawartości witamin C, jak owoce, ale i one są cenne odżywczo i atrakcyjne dla kubeczków smakowych. Zebrane wiosną (najlepiej w kwietniu i maju), warto przechować na jesienno-zimową słotę. Warto je zasuszyć, ale to nie jedyny sposób, by utrwalić smak różnych płatków. Co możemy zrobić na ich bazie?
To chyba najlepsza propozycja dla miłośników pączków. Wielu z nich wybiera wyłącznie pączka z nadzieniem różanym. Jak przygotować domową wersję konfitury z dzikiej róży?
Sposób przygotowania:
- Umyte i osuszone płatki wkładamy do miski, zalewamy sokiem z cytryny i ugniatamy tak długo, aż puszczą sok.
- Odstawiamy na kilka godzin.
- Zasypujemy cukrem i smażymy na małym ogniu, aż staną się przezroczyste.
- Gorącą konfiturę przekładamy do małych, wcześniej wyparzonych słoiczków.
Miłośnikom aromatycznych akcentów spodoba się zapewne pomysł na proste i szybkie przygotowanie różanego cukru.
Sposób przygotowania:
- Myjemy płatki i odrywamy ich białe końcówki.
- Blendujemy.
- Cukier wsypujemy do szklanej miski, dodajemy masę różaną, długo i bardzo dokładnie mieszamy.
- Gdy cukier się zabarwi, przekładamy go na tackę, przykrywamy gazą i odstawiamy na 48 godz.
- Od czasu do czasu rozcieramy go na tacy, żeby się nie zbrylił.
- Po wyschnięciu jest gotowy do użycia.
Zarówno suszone owoce, jak i suszone płatki dzikiej róży są doskonałym surowcem do przygotowana rozgrzewających i wzmacniających herbatek. W zależności od potrzeb, można zaparzać je solo albo łączyć z różnymi składnikami. Świetnie sprawdzają się parzone z czarną herbatą, do której po przestudzeniu dodamy sok z cytryny i łyżeczkę miodu.
To dobry napój rozgrzewający i naturalne remedium na przeziębienie. Łącząc je z lipą lub tymiankiem uzyskamy najsilniejszy efekt rozgrzewający. Takie napary są idealne przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Płatki i owoce dzikiej róży parzone z melisą lub miętą dadzą napar o właściwościach wzmacniających i uspokajających.
Czytaj też: Róża nie tylko w ogrodzie. Co można zrobić z płatków i owoców dzikiej róży?