Reklama

Dzika róża – jak wykorzystać ją w kuchni?

Dzika róża zyskała duże uznanie i przydomek rodzimego super produktu. Jej owoce są bezkonkurencyjne pod względem zawartości kluczowej dla odporności witaminy C. Cenne odżywczo i atrakcyjne smakowo są również płatki kwiatów dzikiej róży. Warto zrobić dla nich miejsce w jesienno-zimowym menu. Jak wykorzystać w kuchni owoce, a jak płatki dzikiej róży? Podpowiadamy.

Dzika róża – cenne kwiaty, owoce, a nawet liście

Nie tylko owoce dzikiej róży, ale również płatki jej kwiatów są cennym surowcem, który warto wykorzystać do celów kulinarnych i leczniczych. Współczesna fitoterapia skrzętnie wykorzystuje także liście dzikiej róży. Niemal wszystkie elementy tego krzewu mają wysoką zawartość składników aktywnych biologicznie i wiele wskazań leczniczych. Dziś zajmijmy się owocami i kwiatami - w ujęciu kulinarnym.

Zobacz również: Zapobiega i wspomaga leczenie. Po żurawinę sięgaj właśnie wtedy

Reklama

Owoce dzikiej róży - wartości odżywcze

Małe, intensywnie czerwone owoce dzikiej róży to dużo więcej niż rekordowa zawartość witaminy C. Znajdziemy w nich także inne składniki odżywcze, które pomogą lepiej uporać się z jesiennymi i zimowymi bolączkami. O tej porze roku trzeba zatroszczyć się nie tylko o odporność, ale też metabolizm, samopoczucie i częściej pojawiając się infekcje dróg moczowych. 

Dzięki zawartości witamin z grupy B, silnych antyoksydantów w postaci witaminy A, E i K oraz flawonoidów, a także znacznych ilości błonnika, owoce dzikiej róży mogą być pomocne przy bezsenności, spadku nastroju i sił witalnych, spowolnionym metabolizmie, zaparciach, kłopotach skórnych i infekcjach dróg moczowych. Jak włączyć je do jadłospisu? Najlepiej w postaci konfitur i rozgrzewających herbat.

Zobacz również: Nalewka z "najzdrowszego owocu świata". Jak ją przygotować?

Konfitura z owoców dzikiej róży

Składniki

  • 1kg owoców,
  • 600 g cukru,
  • 3-4 łyżki soku z cytryny,
  • 400 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Myjemy owoce, usuwamy z nich pestki i włoski i ponownie myjemy.
  2. Wkładamy je do garnka z grubym dnem i zalewamy wodą.
  3. Gotujemy ok. 30 minut, aż zmiękną.
  4. Odcedzamy i przecieramy przez sitko.
  5. Przetarte owoce zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 15 minut - do uzyskania kremowej konsystencji.
  6. Przekładamy do małych, wcześniej wyparzonych słoiczków, dokładnie dokręcamy i stawiamy do góry dnem.
  7. Słoiczki nakrywamy grubym ręcznikiem i zostawiamy do przestygnięcia.

Zobacz również: Twoja tarcza w walce z cholesterolem. Pij codziennie

Kwiaty dzikiej róży

Płatki kwiatów dzikiej róży nie mają tak spektakularnej zawartości witamin C, jak owoce, ale i one są cenne odżywczo i atrakcyjne dla kubeczków smakowych. Zebrane wiosną (najlepiej w kwietniu i maju), warto przechować na jesienno-zimową słotę. Warto je zasuszyć, ale to nie jedyny sposób, by utrwalić smak różnych płatków. Co możemy zrobić na ich bazie?

Konfitura z płatków dzikiej róży

To chyba najlepsza propozycja dla miłośników pączków. Wielu z nich wybiera wyłącznie pączka z nadzieniem różanym. Jak przygotować domową wersję konfitury z dzikiej róży?

Składniki

  • 1kg płatków dzikiej róży,
  • 4 szklanki brązowego cukru,
  • sok z połówki cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Umyte i osuszone płatki wkładamy do miski, zalewamy sokiem z cytryny i ugniatamy tak długo, aż puszczą sok.
  2. Odstawiamy na kilka godzin.
  3. Zasypujemy cukrem i smażymy na małym ogniu, aż staną się przezroczyste.
  4. Gorącą konfiturę przekładamy do małych, wcześniej wyparzonych słoiczków. 

Cukier różany

Miłośnikom aromatycznych akcentów spodoba się zapewne pomysł na proste i szybkie przygotowanie różanego cukru.

Składniki

  • 50 g płatków dzikiej róży,
  • 200 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Myjemy płatki i odrywamy ich białe końcówki.
  2. Blendujemy.
  3. Cukier wsypujemy do szklanej miski, dodajemy masę różaną, długo i bardzo dokładnie mieszamy.
  4. Gdy cukier się zabarwi, przekładamy go na tackę, przykrywamy gazą i odstawiamy na 48 godz.
  5. Od czasu do czasu rozcieramy go na tacy, żeby się nie zbrylił.
  6. Po wyschnięciu jest gotowy do użycia.

Aromatyczna herbata różana

Zarówno suszone owoce, jak i suszone płatki dzikiej róży są doskonałym surowcem do przygotowana rozgrzewających i wzmacniających herbatek. W zależności od potrzeb, można zaparzać je solo albo łączyć z różnymi składnikami. Świetnie sprawdzają się parzone z czarną herbatą, do której po przestudzeniu dodamy sok z cytryny i łyżeczkę miodu. 

To dobry napój rozgrzewający i naturalne remedium na przeziębienie. Łącząc je z lipą lub tymiankiem uzyskamy najsilniejszy efekt rozgrzewający. Takie napary są idealne przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Płatki i owoce dzikiej róży parzone z melisą lub miętą dadzą napar o właściwościach wzmacniających i uspokajających.

Czytaj też: Róża nie tylko w ogrodzie. Co można zrobić z płatków i owoców dzikiej róży?

 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dzika róża | odporność
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy