Reklama

Reklama

Granat: Eksplozja zdrowia

Trudno doszukiwać się w nich granatowych odcieni, bo nie z koloru wywodzi się nazwa owoców granatu. Skąd się wzięła i dlaczego granaty uznawane są za jedne z najzdrowszych owoców na świecie? Wyjaśniamy!

Granat: Skojarzenie militarne, nie kolorystyczne

Skórka owocu przybiera różne odcienie. Nie jest jednolicie wybarwiona. Jedni widzą w niej róż, inni czerwień, purpurę albo burgund. Łatwiej jest z nasionami. Te mają piękny kolor czerwonego wina i strzelają w zębach niczym granaty na poligonie. Można przypuszczać, że stąd wzięła się nazwa owocu. Ale to też nie jest właściwy trop. Została zapożyczona z łaciny.  

Starożytni nazywali ten owoc "malum granatum", co można przetłumaczyć dosłownie jako "jabłko ziarniste". Tak właśnie wygląda wnętrze owocu ukryte pod twardą skórką.

Mają różną wielkość i różną ilość nasion. W małych granatach znajdziemy około 400, w dużych nawet 700 soczystych, pełnych zdrowia ziaren.

Reklama

Granat: Owoc z historią

Kuszące owoce granatu znane są ludzkości od wieków. Raczyli się nimi starożytni Grecy i Egipcjanie. Traktując je nie tylko jako pokarm, ale też silny afrodyzjak.

Dziś wiemy, że nie było to na wyrost. Liczne badania naukowe potwierdzają wyjątkowo wysoką wartość odżywczą granatów. Nie bez powodu są uznawane za jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Co cennego skrywają?

Granat: Siła trzech witamin

Granat wyróżnia się wysoką zawartością witamin o silnym potencjale antyoksydacyjnym i właściwościach przeciwnowotworowych. Mowa o stojącej na straży odporności witaminie C, hamującej przedwczesne starzenie komórek witaminie E i znanej z pozytywnego wpływu na krzepliwość krwi witaminie K.

O przeciwutleniających właściwościach witamin C i E mówi się bardzo dużo. Obie są wyjątkowo skuteczne w niwelowaniu toksycznego działania wolnych rodników. Ograniczają stany zapalne. Są ważne w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, takim jak cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie i nowotwory. Warto docenić w tej roli również witaminę K.

Wyniki licznych badań potwierdzają przeciwnowotworowe działanie jej poszczególnych form. Udowodniono, że witamina K wpływa nie tylko na hamowanie wzrostu, ale także niszczenie komórek nowotworowych. Zmniejsza też ryzyko rozwoju osteoporozy.

Granat: Więcej niż antyoksydanty

Owoce granatu obfitują w szereg witamin z grupy B, o których trzeba pamiętać zawsze - szczególnie zimą. Pomogą zadbać o niezakłóconą pracę systemu nerwowego i prawidłowy przebieg zdolności poznawczych, takich jak myślenie, zapamiętywanie i koncentracja. Nie od dziś wiadomo, że zimą, kiedy cały organizm zwalnia, te aspekty jego funkcjonowania również wymagają wsparcia.

W nasionach granatu znajdziemy prawdziwe bogactwo ważnych dla zdrowia składników mineralnych - kluczowy dla serca potas, niezbędny dla wzmacniania odporności cynk oraz wspierający kości, mięśnie i pracę systemu nerwowego fosfor.

Granat: Soczysty afrodyzjak

Dzięki wysokiej zawartości manganu, owoce granatu mają korzystny wpływ na libido, sprawność seksualną i płodność. Mangan wspiera antyoksydacyjne i przeciwutleniające działanie witamin C, E i K. Ułatwiając wchłanianie żelaza, chroni przed rozwojem anemii i wzmacnia kondycję całego organizmu.

Granat dla wsparcia metabolizmu

Dzięki niskiej kaloryczności, wysokiej zawartości błonnika i wyjątkowo wysokiej zawartości składników odżywczych, owoce granatu są idealnym produktem w jadłospisie osoby, która podjęła wyzwanie diety odchudzającej. Wszak w trakcie redukcji masy ciała trzeba uważnie dobierać wartościowe produkty.

Ogromne znaczenie ma też ograniczenie wielkości spożywanych porcji i przyspieszenie procesów metabolicznych. Granat będzie pomocny w każdym wymienionym aspekcie. Z uwagi na wysoką zawartość surowego włókna roślinnego (błonnika), wypełniając żołądek utrwali uczucie sytości i zmniejszy ochotę na podjadanie. Przyspieszy też ruchy perystaltyczne jelit. Granat sprzyja usuwaniu toksyn, złogów i zbędnych produktów przemiany materii. Jest skutecznym antidotum na zaparcia.

Granat: Korzyści dla zdrowia

Zarówno owoce granatu, jak i pozyskiwany z nich sok, mają wiele prozdrowotnych właściwości. Wśród najważniejszych wymienić trzeba:

- właściwości przeciwutleniające;

- ograniczanie stanów zapalnych;

- hamowanie rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, miażdżyca i nadciśnienie;

- wpływ na poprawę libido;

- poprawa kondycji skóry.

Kluczowym, bezapelacyjnie, pozostaje działanie przeciwnowotworowe, co jest zasługą witamin C, E i K, manganu i licznych polifenoli.

***

Zobacz także:

Post Daniela. Oczyszczanie z toksyn i redukcja masy ciała

Piętnaście zalet spożywania owocu granatu

Desery z granatem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: właściwości granatu | zastosowanie granatu | owoc granatu

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy