Reklama

Jak oczyścić kobiecy organizm

W tkankach organizmu gromadzą się toksyny. Aby się ich pozbyć, zastosuj nasze terapie. Są proste i... smaczne!

Mniszek (mlecz):

Wykazuje działanie żółciopędne i lekko przeczyszczające.

Przepis na sok: 20 dag świeżych korzeni opłucz pod bieżącą, letnią wodą, pokrój na miazgę i wyciśnij sok. Pij 3 razy dziennie po małym kieliszku.

Hibiskus:

Zmniejsza wchłanianie toksyn w jelitach, działa wzmacniająco na wątrobę.

Pora na herbatkę: Łyżeczkę suszu zalej szklanką wrzątku i przykryj na 5 min; odcedź. Pij 2 razy dziennie.

Mięta:

Nasila trawienie, działa rozkurczowo i odkażająco. Łagodzi objawy kolki jelitowej. Jest polecana przy chorobach wątroby oraz dróg żółciowych.

Przepis na napar: Łyżkę suszonych liści zalej szklanką wrzątku i przykryj na 10 min; odcedź. Pij 2–3 razy dziennie.

Pieprz:

Zapewniając potrawom wyrazisty, pikantny smak, nasila wydzielanie soków trawiennych. Jest też źródłem piperyny, substancji, która sprzyja rozkładowi tkanki tłuszczowej i... chudnięciu.

Kolorowe ziarenka: Dania doprawiaj każdym pieprzem, czarnym i czerwonym.

Pomidory:

Dobroczynne działanie zawdzięczają likopenowi, który hamuje powstawanie blaszek miażdżycowych w tętnicach i rozwój komórek nowotworowych.

Sok i zupka: Najwięcej likopenu uwalnia się podczas rozdrabniania i gotowania pomidorów. Aby został dobrze wchłonięty, do dania dodaj oleju.

Reklama

Natka:

To skarbnica witaminy C, która działa odtruwająco, gdyż unieszkodliwia wiele toksycznych produktów przemiany materii, a także alergenów.

Wszędobylskie zielone gałązki: Natkę możesz dodawać do wielu potraw (sałatek, zup, twarożków), a także ozdabiać nią kanapki. Nie wolno jej gotować!

Jabłko:

Każdego dnia daj się na nie skusić, bo jest źródłem naprawdę wyjątkowych składników.

Najlepsze nieobrane i... z pestkami: W cienkiej skórce i brązowych gniazdach nasiennych znajduje się najwięcej pektyn. Podczas trawienia przekształcają one trujące cząsteczki (np. ołowiu) w nieprzyswajalne sole, które są wydalane z organizmu. Jabłka dostarczają też dobroczynnych fitoestrogenów.

Ocet: Ocet jabłkowy jest nie tylko dodatkiem do sałatek, ale także naturalnym lekiem. Pomaga usunąć złogi z układu pokarmowego.

Domowy przepis: 10 umytych jabłek obierz. Skórki włóż do słoika i zalej 0,5 l przestudzonej wody. Dodaj 2 łyżki cukru. Przykryj płótnem i odstaw w ciepłe miejsce. Po 3 tyg. przecedź.

Olej:

Szczególnie lniany, tłoczony na zimno słynie z dużej zawartości witaminy E i lignanów – naturalnych „wymiataczy” wolnych rodników.

Złote krople: Zaleca się przyjmowanie 2 łyżek stołowych oleju dziennie. Można dodawać go do surówek lub sałatek, moczyć w nim chleb lub polewać nim ugotowane warzywa oraz kaszę. Ważne! Olej należy trzymać w chłodzie.

Bratek trójbarwny:

Pomocny zwłaszcza przy trądziku. Działa też napotnie i moczopędnie oraz wykrztuśnie.

Przepis na napar: Łyżkę suszu zalej 2 szklankami wrzątku i gotuj 2–5 min; odcedź. Pij 2 razy dziennie z łyżeczką miodu.

Łopian:

Przypisuje się mu właściwości bakteriobójcze, moczopędne i napotne. Wiadomo, że pobudza także pracę pęcherzyka żółciowego.

Przepis na odwar: Łyżkę suszonych korzeni zalej szklanką wrzątku i przykryj na 3 godziny; zagotuj i odcedź. Pij 3 razy dziennie.

Wiązówka błotna:

To ziółko, które korzystnie wpływa na pracę nerek oraz przewodów żółciowych.

Przepis na napar: Łyżkę suszu zalej szklanką wrzątku i przykryj na 20 min; odcedź. Pij 2 razy dziennie po pół szklanki.

Czarna rzepa:

To prawdziwy dar natury dla naszego zdrowia! Pikantne warzywo skrywa związki siarki, tzw. glukozynolaty. Powodują one, że w komórkach aktywowane są enzymy wyłapujące i usuwające substancje rakotwórcze, które w przyszłości mogłyby spowodować groźne schorzenie. Ponadto substancje zawarte w czarnej rzepie działają żółciopędnie i hamują procesy gnilne w jelitach.

Cenny dodatek: Umytą, obraną ze skórki i startą rzepę dodawaj do surówek.

Koper włoski:

Na lepsze trawienie, bez wzdęć i zaparć.

Przepis na napar: Łyżkę stołową suszonych nasion zalej szklanką wrzątku i przykryj na ok. 20 min; odcedź. Pij 2–3 razy dziennie po szklance.

Szybki przysmak: Oczyszczoną, drobno pokrojoną bulwę wymieszaj z 4 łyżkami orzechów włoskich, łyżką oliwy i 2 łyżkami parmezanu. Smacznego!

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: organizm | olej | sok | toksyny | napar
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy