Jak oczyścić kobiecy organizm
W tkankach organizmu gromadzą się toksyny. Aby się ich pozbyć, zastosuj nasze terapie. Są proste i... smaczne!

Mniszek (mlecz):
Przepis na sok: 20 dag świeżych korzeni opłucz pod bieżącą, letnią wodą, pokrój na miazgę i wyciśnij sok. Pij 3 razy dziennie po małym kieliszku.
Hibiskus:
Pora na herbatkę: Łyżeczkę suszu zalej szklanką wrzątku i przykryj na 5 min; odcedź. Pij 2 razy dziennie.
Mięta:
Przepis na napar: Łyżkę suszonych liści zalej szklanką wrzątku i przykryj na 10 min; odcedź. Pij 2–3 razy dziennie.
Pieprz:
Kolorowe ziarenka: Dania doprawiaj każdym pieprzem, czarnym i czerwonym.
Pomidory:
Sok i zupka: Najwięcej likopenu uwalnia się podczas rozdrabniania i gotowania pomidorów. Aby został dobrze wchłonięty, do dania dodaj oleju.
Natka:
Wszędobylskie zielone gałązki: Natkę możesz dodawać do wielu potraw (sałatek, zup, twarożków), a także ozdabiać nią kanapki. Nie wolno jej gotować!
Jabłko:
Najlepsze nieobrane i... z pestkami: W cienkiej skórce i brązowych gniazdach nasiennych znajduje się najwięcej pektyn. Podczas trawienia przekształcają one trujące cząsteczki (np. ołowiu) w nieprzyswajalne sole, które są wydalane z organizmu. Jabłka dostarczają też dobroczynnych fitoestrogenów.
Ocet: Ocet jabłkowy jest nie tylko dodatkiem do sałatek, ale także naturalnym lekiem. Pomaga usunąć złogi z układu pokarmowego.
Domowy przepis: 10 umytych jabłek obierz. Skórki włóż do słoika i zalej 0,5 l przestudzonej wody. Dodaj 2 łyżki cukru. Przykryj płótnem i odstaw w ciepłe miejsce. Po 3 tyg. przecedź.
Olej:
Złote krople: Zaleca się przyjmowanie 2 łyżek stołowych oleju dziennie. Można dodawać go do surówek lub sałatek, moczyć w nim chleb lub polewać nim ugotowane warzywa oraz kaszę. Ważne! Olej należy trzymać w chłodzie.
Bratek trójbarwny:
Przepis na napar: Łyżkę suszu zalej 2 szklankami wrzątku i gotuj 2–5 min; odcedź. Pij 2 razy dziennie z łyżeczką miodu.
Łopian:
Przepis na odwar: Łyżkę suszonych korzeni zalej szklanką wrzątku i przykryj na 3 godziny; zagotuj i odcedź. Pij 3 razy dziennie.
Wiązówka błotna:
Przepis na napar: Łyżkę suszu zalej szklanką wrzątku i przykryj na 20 min; odcedź. Pij 2 razy dziennie po pół szklanki.
Czarna rzepa:
Cenny dodatek: Umytą, obraną ze skórki i startą rzepę dodawaj do surówek.
Koper włoski:
Przepis na napar: Łyżkę stołową suszonych nasion zalej szklanką wrzątku i przykryj na ok. 20 min; odcedź. Pij 2–3 razy dziennie po szklance.
Szybki przysmak: Oczyszczoną, drobno pokrojoną bulwę wymieszaj z 4 łyżkami orzechów włoskich, łyżką oliwy i 2 łyżkami parmezanu. Smacznego!