Jak poprawić odporność?

Jeśli często jesteś przemęczona, senna, łatwo się przeziębiasz i trudno ci się na czymkolwiek skoncentrować, to znaczy, że twój system odpornościowy nie jest w najlepszym stanie.

Po pierwsze musisz zwracać uwagę na to, co jesz. I wcale nie chodzi o to, by być wiecznie na diecie, głodzić się i liczyć kalorie. By czuć się dobrze trzeba jeść posiłki pełnowartościowe, jak najmniej przetworzone, bez sztucznych barwników i konserwantów. Zapomnij o fast-foodach! Zrezygnuj z codziennej porcji mięsa i zastosuj się do rady profesora Witolda Zatońskiego “Pięć razy dziennie owoce i warzywa". Wybieraj te sezonowe, są lepsze od mrożonek. Nie zastępuj też świeżych owoców sokami, które zawierają dużo cukru. Ale pamiętaj! Bez ograniczeń możesz jeść tylko warzywa, a z owoców jedynie arbuzy i melony, które w większości składają się z wody. Pozostałe owoce w nadmiarze podnoszą poziom cukru we krwi i powodują tycie.

Początek jest najważniejszy

Reklama

Nie zapominaj o śniadaniu, to najważniejszy posiłek dnia. Wiele osób rezygnuje z niego, myśląc, że w ten sposób schudną. Nic z tego. Kalorie spożyte rano dostarczają nam energii na cały dzień i najłatwiej się spalają. Badania pokazują, że bez śniadania obniża się zdolność koncentracji, pojawiają się problemy z zapamiętywaniem, dokonywaniem szybkich wyborów i rozwiązywaniem problemów. Dzieje się tak dlatego, że mózg, by sprawnie działać, potrzebuje glukozy. Jeżeli w krwioobiegu jest jej za mało, odbija się to na naszej pracy.

Witaminy na odporność



Ważne dla dobrego samopoczucia są witaminy. Działają na komórki odpornościowe, warunkują dobre gojenie się ran, chronią nasze płuca przed toksycznym działaniem wolnych rodników tlenowych. Pozytywny wpływ na system odpornościowy ma witamina C. Jej brak objawia się podatnością na infekcje, krwawieniem dziąseł, wypadaniem zębów, apatią. Jej poziom trzeba uzupełniać codziennie, bo nie magazynuje się w organizmie. Oto przykładowe porcje zawierające 100 mg witaminy C:

 - 3 świeże owoce kiwi

- 2 pęczki zielonej pietruszki (można wykorzystać, np. do sałatki)

- 2 pomarańcze (do zjedzenia lub świeżo wyciśnięty sok)

- czerwona papryka (szczególne cenne źródło, pół papryki  pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C)

Naturalne, ale skuteczne

Ochronić się przed infekcjami można też dzięki naturalnymi antybiotykami roślinnymi. Chrzan ma cenne właściwości bakteriobójcze, czosnek zapobiega miażdżycy i leczy przewlekłe schorzenia dróg oddechowych, cebula pomaga na katar i kaszel, kwiat lipy działa napotnie i wzmacnia siły obronne organizmu.

Pamiętaj o oddechu

Duży wpływ na nasz system immunologiczny ma stres. Jeśli łatwo się denerwujesz, masz kłopoty z zasypianiem, martwisz się nawet o małe rzeczy, jesteś bardziej narażony na choroby. Dobrym sposobem na odstresowanie jest zwykłe... oddychanie. Codziennie znajdź chwilę spokoju, gdy będziesz sam. Oddychaj głęboko, wpuszczając powietrze do brzucha, poczuj przeponę. Myśl o miłych rzeczach, zapomnij o pracy i innych kłopotach. Jeśli możesz, pójdź chociaż na krótki spacer. Weź głęboki oddech, zacznij iść na palcach i policz do ośmiu. Opadnij z powrotem na pięty i powoli wypuszczaj powietrze, również licząc do ośmiu. Spaceruj w ten sposób przynajmniej kilka minut.

Łatwe, ale regularne

Doskonale odstresowują ćwiczenia fizyczne. Bez dobrej kondycji nie ma mowy o poprawie odporności. Nie muszą być to forsujące i wyczerpujące sesje, ważne, żeby ćwiczyć regularnie. Jedynie dwadzieścia minut, ale za to codziennie, już po kilku tygodniach przyniesie efekty. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest basen. Jeśli długo nie pływałeś, pierwsza wizyta może być trudna, ale nie zniechęcaj się! Nie musisz od razu prezentować poziomu Otylli Jędrzejczak. Pływaj powoli, ale stopniowo staraj się robić jak najkrótsze przerwy między długościami. Gwarantuję, że jeżeli uda Ci się wytrwać, szybko zapomnisz o przeziębieniach i grypie.

Dowiedz się więcej na temat: odporność | diety | witamina C

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje