Jak szybko zgubić zbędne kilogramy - sprawdź 12 porad
Zrzucenie zbędnych kilogramów daje coś więcej, niż tylko poczucie, że jest się sexy. Szczuplejsza sylwetka wpływa pozytywnie na twoją pewność siebie i poczucie własnej wartości, a także zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób, takich jak atak serca, cukrzyca, otyłość oraz rak. Jeśli masz dość magicznie działających pigułek oraz głodzenia się, czyli niezdrowych metod tracenia na wadze, przeczytaj 12 naszych wskazówek, jak zrobić to bezpiecznie i szybko.
Warzywa oraz owoce są świetne dla osób pragnących schudnąć, ponieważ mają niską zawartość kalorii i tłuszczu. Przy tym mają sporo błonnika, który nie tylko wspomaga trawienie, ale również wywołuje uczucie sytości, co zapobiega podjadaniu przekąsek.
Mimo iż warzywa i owoce takie jak ziemniaki, groszek, kukurydza, banany i awokado mają dużo kalorii, nie wyrzucaj ich całkowicie ze swojej diety, ponieważ zawierają one składniki odżywcze kluczowe dla ogólnego zdrowia.
Każda porcja warzyw i owoców w twojej diecie powinna być zróżnicowana w swym składzie.
Wśród innych korzyści, które niosą ze sobą warzywa i owoce należy wymienić pobudzenie układu odpornościowego, dzięki czemu organizm potrafi skutecznie pozbywać się toksyn.
Spacerowanie to jeden z najtańszych i najprostszych sposobów, aby szybko schudnąć bez wprowadzania diety. Sposób ten nie wymaga również żadnego specjalistycznego sprzętu.
Bez względu na to, jakie tempo będzie miał twój spacer, pomoże ci stracić na wadze. Aby szybciej osiągnąć efekty zwiększ tempo do 5 – 6 kilometrów na godzinę. Badania pokazują, że spacerując z prędkością 5 km na godzinę spalisz około 200 kalorii w ciągu każdych 30 minut.
Częste spacery podwyższają poziom witaminy D, poprawiają nastrój, wzmacniają serce i dodają energii!
Jedz pokarmy zawierające niski poziom cukru i skrobi. Dieta nisko węglowodanowa zmniejsza ciśnienie krwi, poziom cukru we krwi, zły cholesterol (LDL) oraz trójglicerydy (tłuszcze), jednocześnie podnosząc dobry cholesterol (HDL), niezbędny twojemu organizmowi.
Dieta zawierająca niski poziom węglowodanów zmniejsza produkcję insuliny, dzięki czemu organizm spala więcej tłuszczu zamiast go kumulować. Niski poziom insuliny skutkuje również eliminacją nadmiaru wody i sodu, które powodują obrzęki.
Powinieneś unikać produktów charakteryzujących się wysoką zawartością węglowodanów, takich jak spaghetti czy biały ryż, ponieważ jest to jedzenie przetworzone, które ulega rozpadowi na cukry proste w bardzo szybkim tempie, przez co szybko znów będziesz głodny.
Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy upewnij się, że twoje posiłki składają się z 3 elementów: białka, zdrowych tłuszczów, takich jak olej kokosowy, i warzywa z niską zawartością węglowodanów.
Białko jest istotne dla naszego zdrowia, ponieważ pobudza metabolizm, co wiąże się ze spalaniem większej ilości kalorii, redukuje chęć podjadania w nocy i zapewnia uczucie sytości, a więc jesz mniej. Do dobrych źródeł białka zaliczamy jajka, kurczaka, rybę oraz chude mięso.
Warzywa o niskiej zawartości węglowodanów są bogatym źródłem minerałów, takich jak żelazo niezbędne przy powstawaniu krwi; wapń dla mocnych kości oraz zębów; magnez konieczny do syntezy białka oraz przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi wolnych rodników. Mowa o warzywach takich jak dynia, bakłażan, pomidor, brokuł, ogórek, seler, kapusta oraz zielone warzywa liściaste, takie jak sałata czy jarmuż.
Tłuszcz może się źle kojarzyć, ale prawda jest taka, że nie każdy tłuszcz jest szkodliwy. Niektóre rodzaje tłuszczu są niezbędne dla naszego organizmu, ale niezdrowych tłuszczy należy unikać.
Dobre tłuszcze dostarczają niezbędnych kwasów tłuszczowych, których twój organizm nie potrafi sam wyprodukować. Są też konieczne do przyswajania witamin A, D, E oraz K. Dobre tłuszcze kontrolują powstawanie zakrzepów krwi oraz stany zapalne, a także pozytywnie wpływają na zdrowie włosów i skóry. Przykłady dobrych tłuszczy, które powinny się znaleźć w diecie każdego, kto chce stracić na wadze to oleje roślinne i oleje z nasion, takie jak olej rzepakowy, olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej z orzechów włoskich, olej sojowy, olej z awokado oraz masła orzechowe.
Skutkami zjadania złych tłuszczów z kolei są otyłość, rak oraz choroby serca. Tłuszcze te znajdują się w pełnym mleku, śmietanie, maśle, serze, mięsie z dużą zawartością tłuszczu (np. w bekonie), tłuszcze w smażonym jedzeniu, margarynie, smalcu i lodach. Unikaj tych tłuszczów, jeśli poważnie podchodzisz do kwestii redukcji swojej wagi.
Dobry sen jest istotny dla regeneracji i odpoczynku ciała oraz umysłu. Badania pokazują, że osoby, które sypiają w nocy 5 godzin lub mniej ważą więcej niż te, które fundują sobie w nocy ośmiogodzinny sen.
Brak snu jest również kojarzony z cukrzycą typu 2, chorobami serca oraz udarem. Osoby, które śpią mniej, produkują mniej leptyny – hormonu, który ogranicza apetyt i spala tłuszcz. Niższy poziom leptyny sprawia, że jesz więcej i magazynujesz więcej tłuszczu.
Sól może powodować zatrzymanie wody w organizmie, co powoduje, że waga idzie w górę za pośrednictwem procesu o nazwie osmoza. Nadmiar soli skutkuje również wysokim ciśnieniem krwi.
Rozpoczęcie dnia od wysokobiałkowego śniadania to zdrowy sposób na obniżenie wagi. Dzieje się tak, ponieważ białko pobudza wydzielanie Peptydu YY, hormonu, który hamuje apetyt i powoduje uczucie sytości w żołądku, co zapobiega uczuciu głodu oraz przejedzeniu.
Dieta polegająca na pomijaniu posiłków w celu utraty na wadze to błąd popełniany przez większość ludzi. Jeśli nie zjesz jakiegoś posiłku, zwłaszcza, jeśli będzie to śniadanie, rozpoczniesz dzień z niskim poziomem cukru. W efekcie doświadczysz częstych napadów głodu, co doprowadzi do większego spożycia.
Woda działa jak lek hamujący apetyt. Picie wody przed posiłkami sprawia, że żołądek jest wypełniony tak, że najprawdopodobniej zjesz mniej. Woda pobudza też metabolizm, co skutkuje sprawnym trawieniem i rzadszymi wzdęciami.
Jeden z naszych głównych organów, wątroba potrzebuje odpowiedniej ilości wody do metabolizmu tłuszczu. Picie co najmniej 6 – 8 szklanek wody zapewni ci odpowiednie nawodnienie oraz wzmożony poziom energii w ciągu dnia.
Wprowadź zieloną herbatę do swojej diety, aby pobudzić swoją odporność, zapewnić sobie odpowiednią ilość płynów, oraz zapobiegać rakowi.
Picie zielonej herbaty podczas posiłku wspomaga proces trawienia. Zielona herbata zawiera również składnik o nazwie EGCG, który przyśpiesza metabolizm i działa jak naturalny środek hamujący apetyt, redukując napady głodu.
Jeśli zdarzą ci się dni, kiedy jesz niezdrowe jedzenie, nakładaj je na mniejszy talerz, aby oszukać umysł oraz żołądek i sprawić, że poczują się nasycone mniejszą ilością jedzenia.