Reklama

Jak witamina B12 wpływa na nasze ciało?

Czy jesteś pewna, że w twoim organizmie nie brakuje witaminy B12? Witamina ta, jest bardzo ważna dla organizmu, pomaga budować DNA oraz czerwone krwinki. Ponieważ nie jest produkowana przez organizm, trzeba ją dostarczyć z pożywienia. W przypadku podejrzenia, że brakuje ci witaminy B12, zaleca się, aby zwrócić się do lekarza na badanie krwi. Jeśli faktycznie badania wyjdą kiepsko, warto by było sięgnąć po suplementy diety, które uzupełnią braki.

Jakie są objawy niedoboru witaminy B12?

- skrajne zmęczenie, zawroty głowy, osłabienie

- blada skóra

- mrowienie

- kołatanie serca, duszności

- ból i czerwony język

- problemy nerwowe

- owrzodzenie jamy ustnej

- zaburzenia widzenia

- słabe mięśnie

- problemy psychologiczne (dezorientacja lub depresja)

- problem z pamięcią, zrozumieniem oraz oceną sytuacji

Najczęstsze przyczyny niedoboru witaminy B12

Według badań, najczęstszą przyczyną niedoboru witaminy B12 jest niedokrwistość złośliwa. Jest to stan, w którym układ odpornościowy atakuje zdrowe komórki w żołądku, co utrudnia absorpcję witaminy B12. Drugim najczęstszym problemem jest zła dieta. Dotyczy to szczególnie osób będących na diecie wegańskiej, która jest uboga w niektóre składniki odżywcze. Dieta uboga, czyli dieta w której nie ma podstawowych produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, mleko, ser oraz jajka nazywana jest dietą ubogą.

Reklama

Co zrobić, aby zwiększyć przyswajalność witaminy B12?

W większości przypadków niedobór witaminy B12 można zwiększyć zmieniając dietę. Produkty pochodzenia zwierzęcego są pełne witaminy B12, która łatwo można przyswoić. Na rynku są również dostępne suplementy diety z witaminą B12, w aptece można je kupić za parę złotych. Warto jednak najpierw zasięgnąć opinii lekarza. Jeśli chcesz zwiększyć wchłanianie witaminy B12 to koniecznie spróbuj spożywać żurawinę, ponieważ jest ona pełna witamin i dodatkowo pomaga zwiększyć przyswajalność witaminy B12. Jedno z badań przeprowadzone przez naukowców, twierdzi, że dodając czarny pieprz do swoich potraw, możemy zwiększyć wchłanianie składników odżywczych. Staraj się również unikać zbyt dużej ilości alkoholu, za to bez przeszkód możesz wypijać filiżankę czarnej kawy dziennie. Kofeina w kawie stymuluje produkcję kwasu żołądkowego, który pomaga lepiej wchłaniać witaminy.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: witamina b12
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy