Jak wybierać zdrowe jedzenie

Trzymajmy się też z daleka od produktów zawierających tłuszcze utwardzane (trans) zwane ukrytymi zabójcami, bo gorzej niż smalec zatykają nam żyły
Trzymajmy się też z daleka od produktów zawierających tłuszcze utwardzane (trans) zwane ukrytymi zabójcami, bo gorzej niż smalec zatykają nam żyły123RF/PICSEL

1. Jak na pierwszy rzut oka zorientować się, który jogurt jest naprawdę zdrowy?

2. Po czym możemy rozpoznać chleb pełnoziarnisty? Po prostu po tym, że jest ciemny?

3. Kupujemy płatki śniadaniowe przekonani, że to wartościowy posiłek. Czy rzeczywiście?

4. Panga – to dziś najchętniej kupowana ryba. Czy jest równie zdrowa jak nasz rodzimy dorsz?

5. Mówi się, że producenci najbardziej oszukują na wędlinach. Jaką szynkę kupić?

6. Czy to prawda, że mięso z indyka jest znacznie lepsze od mięsa kurczaka?

7. Co wybrać, jeśli mamy ochotę na coś słodkiego? Czekoladę mleczną, deserową, białą?

8. Na opakowaniach możemy znaleźć różne E. Które mogą nam zaszkodzić, a które są neutralne?

Na te substancje warto uważać!