Jak wzmocnić organizm po zimie

O tej porze roku możemy odczuć spadek energii i osłabienie. Mamy na to radę! Wystarczy sięgnąć po naturalne leki, aby szybko stanąć na nogi.

Te owoce zawierają bowiem cenne przeciwutleniacze, które ograniczają niekorzystny wpływ toksyn
Te owoce zawierają bowiem cenne przeciwutleniacze, które ograniczają niekorzystny wpływ toksyn123RF/PICSEL

Już nie możesz doczekać się nadejścia wiosny, ale... czujesz się zmęczona i osłabiona po zimie? Zmiana pogody jeszcze potęguje złe samopoczucie. Zamiast łykać witaminy w kapsułkach, zaufaj naturalnym recepturom. Filiżanka aromatycznego naparu, kieliszek nalewki czy łyżeczka syropu szybko sprawią, że poczujesz przypływ sił i uchronisz się przed infekcją.

Syrop z granatu oczyszcza z toksyn

Włącz do menu granaty, a skutecznie usuniesz z organizmu trujące związki. Te owoce zawierają bowiem cenne przeciwutleniacze, które ograniczają niekorzystny wpływ toksyn, działają przeciwzapalnie i opóźniają m.in. starzenie się skóry.

Przygotowanie: pół szklanki ziarenek granatu włóż do garnka i zasyp dwiema łyżkami cukru. Doprowadź do wrzenia, dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez ok. 10 minut, aż syrop nieco odparuje i zgęstnieje. Przetrzyj przez sito. Łyżkę dodawaj do herbaty.

Aloesowy eliksir polepsza odporność

Ta popularna roślina zdobiąca nasze parapety jest źródłem cennych dla zdrowia składników. To jedna z kilku roślin, która zawiera m.in. wit. B12, wspomagającą pracę mózgu.

Sok z miąższu liści jest doskonałym lekarstwem na wiosenne osłabienie, brak energii, a także niedobór witamin i minerałów.

Przygotowanie: wymieszaj po pół szklanki soku z aloesu (kupisz go w aptece lub sklepach zielarskich, ok. 20 zł), cytryny i spirytusu 70 %. Odstaw w ciemne miejsce na 7 dni. Pij łyżkę, najlepiej wieczorem.

Sok z buraków chroni przed anemią

Przygotowanie: potrzebne ci będą: duży burak, marchewka i jabłko. Produkty bardzo dokładnie umyj, a następnie pokrój w kawałki. Zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach, a uzyskaną papkę umieść na sitku nad naczyniem. Mocno dociskaj przez gazę, aż wypłynie sok. Zapamiętaj! Wypij go od razu po wyciśnięciu – przechowywany traci swoje cenne właściwości.

Nalewka z dzikiej róży wzmocni po chorobie

Przygotowanie: 50 g suszonych owoców połącz z 25 dag cukru i zalej litrem mocnego wina lub wódki. Pozostaw w ciepłym i ciemnym miejscu. Po tygodniu zlej i przecedź. Pij 1–2 razy dziennie po kieliszku.

Pokrzywowy napar pokona senność

Przygotowanie: łyżkę suszonych liści zalej szklanką wrzątku, po 20 minutach odcedź. Pij 2 razy dziennie po pół szklanki, między posiłkami.

Nalewka z propolisu skutecznie odkaża

Koktajl żurawinowy utrzyma w ryzach zarazki

Przygotowanie: szklankę suszonych owoców zalej litrem kefiru. Dodaj dwie łyżki miodu i sok z połowy cytryny. Zmiksuj w blenderze i włóż na godzinę do lodówki. Szklankę koktajlu pij na śniadanie.

Napar z ziela ogórecznika zadba o drogi oddechowe

Przygotowanie: łyżkę suszonego ziela zalej szklanką wrzątku, zaparzaj 15 minut, przecedź. Pij 3 razy dziennie.

Imbirowy napój rozgrzewa i pobudza

Przygotowanie. Centymetr świeżego startego korzenia imbiru zalej szklanką wrzątku. Zaparzaj przez 10 minut pod przykryciem. Dopraw sokiem z cytryny i miodem. Gorący napój pij 2 razy dziennie.

Sok z natki pietruszki jak witaminowy zastrzyk

Przygotowanie: dwa pęczki natki pietruszki umyj i posiekaj. Dodaj dwie obrane ze skóry cytryny (bez pestek i błonek) oraz 8 łyżek cukru trzcinowego. Dolej litr wody mineralnej. Zmiksuj w blenderze, przecedź. Pij na śniadanie.