Jak zrobić łososia z piekarnika?
Łosoś to jedna z najzdrowszych ryb – zawiera bardzo duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a także pełnowartościowego białka, witaminy D i witamin z grupy B. Dzięki temu ma zbawienny wpływ na odporność, układ krążenia, a nawet nasz nastrój. Łosoś jest tłustą rybą morską i dostarcza wielu kalorii, a mimo to ułatwia odchudzanie i wspomaga walkę z cukrzycą. Jakby tego było mało idealnie nadaje się do pieczenia w piekarniku czy grillowania bez dodatkowego tłuszczu. Sprawdź, w jaki sposób przyrządzić tę wyborną rybę w piekarniku.
Jeśli lubimy łososia bez dodatków, kawałki filetowanej ryby wystarczy polać sokiem z cytryny, posypać odrobiną pieprzu cytrynowego i soli, opcjonalnie na wierzchu możemy ułożyć plasterki cytryny. Całość zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 20 minut. Po upieczeniu łososia możemy też podać z dodatkiem ulubionego sosu. Świetnie pasuje sos na bazie soku z jednej cytryny i łyżki jogurtu naturalnego z odrobiną soli i pieprzu. Inną opcją jest przyrządzenie sosu śmietanowo-czosnkowego. Do szklanki bulionu warzywnego należy dodać 150 ml śmietany 30%, 2 ząbki zgniecionego czosnku i odrobinę drobno pokrojonego kopru. Sos powinno się jeszcze doprawić solą, pieprzem i odrobiną cytryny. Łosoś z piekarnika świetnie komponuje się też z lekką warzywną sałatką, np. grecką.
Ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3, a także cennych witamin łososia warto jeść przynajmniej raz w tygodniu. Ma zbawienny wpływ na układ krążenia - obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, a do tego reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Dzięki temu zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób serca. Substancje znajdujące się w łososiu stymulują też układ immunologiczny, zmniejszają stany zapalne w organizmie i wzmacniają odporność. Badania naukowców potwierdzają nawet, że regularne spożywanie łososia hamuje rozwój cukrzycy typu 2., a w dodatku zmniejsza ryzyko depresji i poprawia nastrój. Łosoś jedzony w umiarkowanych ilościach, podobnie jak inne tłuste ryby morskie, przyspiesza też spalanie tkanki tłuszczowej i pomaga w odchudzaniu (jest też sycący i na długo hamuje głód).
Łosoś stał się jedną z najpopularniejszych ryb, warto jednak zwracać uwagę na kraj pochodzenia i warunki hodowli. Najlepszym wyborem jest kupno ryb z hodowli ekologicznych, a jeśli to niemożliwe, wybierajmy łososia pacyficznego (jest mniej skażony toksynami, a w dodatku jego populacja nie jest zagrożona). Najzdrowszy jest też dziko żyjący łosoś pochodzący z połowów u wybrzeży Alaski. Norweski łosoś hodowlany spełnia wymogi dotyczące zanieczyszczeń i zawiera więcej kwasów omega-3 niż łosoś dziki, ale znajdziemy w nim mniej witamin i minerałów.