Reklama

Jakie są właściwości pietruszki?

Znamy ją od dwóch tysięcy lat. W Polsce pojawiła się w XIV wieku, a pochodzi prawdopodobnie z Sardynii. Mowa, rzecz jasna, o pietruszce. Od zarania była uważana za roślinę leczniczą. W starożytnym Rzymie uznawano ją za roślinę magiczną. Stosowano ją tam jako afrodyzjak. Co zawiera? Jakie są jej właściwości lecznicze? Tego wszystkiego dowiesz się poniżej.



Nać pietruszki bogata jest w prowitaminę A. W jej korzeniu znajdziesz wapń, żelazo, potas oraz witaminy: C i z grupy B. Pietruszka zawiera również kwas foliowy, flawonoidy oraz olejki lotne, które nadają jej charakterystyczny smak i zapach.


Spożywanie pietruszki poprawia przemianę materii, ponieważ zwiększa wydzielanie zarówno śliny, jak i soków trawiennych. Działa moczopędnie. Z tego powodu jest doskonałym warzywem dla osób cierpiących na kamicę moczową, choroby nerek i pęcherza moczowego oraz zapalenia prostaty. Pietruszka uszczelnia naczynia krwionośne.

Reklama



Dzięki zawartości żelaza i witaminy C wspomaga leczenie anemii. Jedzenie jej na surowo wzmacnia skutki leczenia chorób dziąseł. Świeżo wyciśnięty sok z pietruszki łagodzi również swędzenie po ukąszeniach owadów.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy