Jakie są właściwości pietruszki?

Znamy ją od dwóch tysięcy lat. W Polsce pojawiła się w XIV wieku, a pochodzi prawdopodobnie z Sardynii. Mowa, rzecz jasna, o pietruszce. Od zarania była uważana za roślinę leczniczą. W starożytnym Rzymie uznawano ją za roślinę magiczną. Stosowano ją tam jako afrodyzjak. Co zawiera? Jakie są jej właściwości lecznicze? Tego wszystkiego dowiesz się poniżej.

Pietruszka ma wiele właściwości
Pietruszka ma wiele właściwości123RF/PICSEL
Pietruszka to źródło witamin
Pietruszka to źródło witamin123RF/PICSEL

Nać pietruszki bogata jest w prowitaminę A. W jej korzeniu znajdziesz wapń, żelazo, potas oraz witaminy: C i z grupy B. Pietruszka zawiera również kwas foliowy, flawonoidy oraz olejki lotne, które nadają jej charakterystyczny smak i zapach.

Pietruszka podkręca metabolizm
Pietruszka podkręca metabolizm123RF/PICSEL

Spożywanie pietruszki poprawia przemianę materii, ponieważ zwiększa wydzielanie zarówno śliny, jak i soków trawiennych. Działa moczopędnie. Z tego powodu jest doskonałym warzywem dla osób cierpiących na kamicę moczową, choroby nerek i pęcherza moczowego oraz zapalenia prostaty. Pietruszka uszczelnia naczynia krwionośne.

Pietruszka  pomaga przy anemii
Pietruszka pomaga przy anemii123RF/PICSEL

Dzięki zawartości żelaza i witaminy C wspomaga leczenie anemii. Jedzenie jej na surowo wzmacnia skutki leczenia chorób dziąseł. Świeżo wyciśnięty sok z pietruszki łagodzi również swędzenie po ukąszeniach owadów.