Jakie właściwości ma groch?
Groch to jedno z najstarszych warzyw uprawianych przez człowieka (jego ślady znaleźć można w wykopaliskach sprzed 10 tys. lat). Początkowo stanowił on jednak głównie karmę dla zwierząt. Zanim w Europie pojawiły się ziemniaki, groch był jednym z bardziej popularnych warzyw.
Groch to nie tylko mało kaloryczne, ale i bogate w cenne witaminy warzywo: A, K, C, E i z grupy B (łącznie z kwasem foliowym). Jest też źródłem wapnia, magnezu, fosforu, potasu, żelaza, manganu, jodu i miedzi. Zawiera błonnik oraz kwas nikotynowy.
Tak duża ilość składników odżywczych uczyniła z grochu niezwykle cenną roślinę. Warto go jeść, bo działa antynowotworowo, korzystnie wpływa na nasz system immunologiczny i obniża poziom tzw. złego cholesterolu. Pomaga też wyregulować poziom cukru we krwi. Z uwagi na sporą zawartość żelaza może pomóc w walce z anemią, a także z osłabieniem i stresem. Spożywanie grochu zmniejsza zagrożenie rozwoju miażdżycy.
Warto pamiętać, że najwięcej cennych substancji zachowuje groch surowy, krótko gotowany lub podsmażany.