Jedna szklanka dziennie wystarczy, by wzrosło ryzyko raka wątroby
Nie od dziś wiadomo, że cukier wpływa niekorzystnie na nasz organizm. Powoduje ryzyko zachorowania na cukrzycę, otyłość czy problemy stomatologiczne. Jedno z najnowszych badań wykazało również, że wystarczy pić szklankę słodzonego napoju dziennie, by ryzyko zachorowania na raka wątroby gwałtownie wzrosło.
W magazynie "Current Developments in Nutrition" ukazało się badanie, którego celem było sprawdzenie tego, jaki wpływ na zwiększenie ryzyka zachorowalności na raka wątroby mają słodzone napoje. Longgang Zhao, współautor badania, przyznaje, że "spożywanie napojów słodzonych cukrem jest potencjalnym modyfikowalnym czynnikiem ryzyka raka wątroby".
Przeczytaj również: Przybierasz na wadze? To kawa sprawia, że tyjesz
W badaniu zbadano ponad 90 tys. kobiet, które były obserwowane przez naukowców przez 19 lat. Po tym czasie u 205 z nich zdiagnozowano raka wątroby. Badacze zaznaczają, że w grupie chorych odnotowano, że pacjentki te spożywały codziennie co najmniej 350 ml słodzonych napojów.
Czytaj również: Pączek na śniadanie? To bardzo zły pomysł, z wielu powodów
Dr Longgang Zhao, współautor badania, doszedł do wniosku, że "spożywanie napojów słodzonych cukrem jest potencjalnym modyfikowalnym czynnikiem ryzyka raka wątroby". Zdaniem badaczy większe, regularne spożycie napojów słodzonych cukrem skutkowało wzrostem ryzyka zapadalności na nowotwór wątroby i to aż o 78 proc.
Naukowcy przyznają jednocześnie, że konieczne są dalsze badania na innych grupach wiekowych oraz na mężczyznach. Dopiero szersze badania mogłyby potwierdzić wnioski, do których doszli badacze. Konieczne będzie również ustalenie związkiem między słodkimi napojami i rakiem wątroby. Istnieje bowiem podejrzenie, że jednym z pośrednich powodów może być insulinooporność, cukrzyca i otyłość oraz to, że cukier, szkodząc bezpośrednio trzustce, wpływa też na wątrobę.
Sprawdź także: Najlepsze produkty na zdrowe śniadanie