Reklama

Jedz na zdrowie. Produkty, które zawierają najwięcej antyrakowych polifenoli

Ich największe stężenie występuje w skórkach owoców. Polifenole to organiczne związki chemiczne o silnym działaniu przeciwutleniającym, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Do swojej codziennej diety warto włączyć produkty, które je zawierają.

Polifenole to cenne składniki, które możemy znaleźć zarówno w produktach spożywczych, jak i  roślinach. To związki organiczne z grupy fenoli, czyli alkoholi posiadających grupę hydroksylową, która jest połączona z pierścieniem aromatycznym.

Chemiczna budowa sprawia, że mają silne właściwości przeciwutleniające, a co za tym idzie - zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych. 

Oprócz tego chronią przed działaniem wolnych rodników i spowalniają procesy starzenia organizmu. Do tego dochodzą właściwości antybakteryjne, dzięki czemu zapobiegają infekcjom.

Reklama

Zobacz również: Bije na głowę zdrowotne właściwości cytryny. Dodaj ją do herbaty

Polifenole na zdrowie. Oto ich właściwości

Oto najważniejsze korzyści płynące z włączenia polifenoli do codziennej diety:

  • zmniejszenie ryzyka chorób serca,
  • obniżenie ciśnienia krwi,
  • obniżenie poziom złego cholesterolu LDL i podwyższenie stężenia dobrego cholesterolu HDL,
  • poprawa pamięci i koncentracji,
  • korzystny wpływ na trawienie,
  • mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2,
  • obniżenie stężenia cukru we krwi,
  • ochrona przed rakiem - zawarte w polifenolach działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające jest pomocne w profilaktyce nowotworowej. Polifenole mogą też hamować rozwój komórek rakowych.

Zobacz również: 

Przez miesiąc żywił się wyłącznie kebabami. Tak zareagowało jego ciało

Dlaczego nie możesz schudnąć? Dietetyk: Nie chodzi o to, by jeść mniej, ale inaczej

Polifenole - gdzie występują

Związki fenolowe to najbardziej obszerna grupa naturalnie występujących polifenoli. Znajdziemy je głównie w liściach, nasionach, owocach, łodygach, korze czy tkankach kwiatowych.

Które produkty są źródłem polifenoli?

Które produkty są źródłem polifenoli? Znajdziemy je w produktach takich jak:

  • zielona herbata,
  • winogrona,
  • oliwa z oliwek,
  • jagody,
  • orzechy,
  • kakao,
  • yerba mate,
  • warzywa (np. marchew, cebula, szpinak, ziemniaki, brokuły, karczochy, szparagi).
  • owoce (np. jabłka, maliny, truskawki, gruszki, jagody, jeżyny, aronia, porzeczki, morele, brzoskwinie, nektarynki, wiśnie, śliwki, cytryny).

Największe stężenie polifenoli znajduje się w skórce owoców, np. jabłek. Ze względu na to, że dobrze rozpuszczają się w alkoholu, można je znaleźć też w winie czy piwie.

Polifenole znajdziemy również m.in. w szałwii, rozmarynie, kminku, gorzkiej czekoladzie, oleju rzepakowym, oregano, cynamonie i imbirze.

***

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy