Jedz na zdrowie. Produkty, które zawierają najwięcej antyrakowych polifenoli

Polifenole to organiczne związki chemiczne. Mają silne działanie przeciwutleniające, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych
Polifenole to organiczne związki chemiczne. Mają silne działanie przeciwutleniające, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych123RF/PICSEL

Polifenole na zdrowie. Oto ich właściwości

Do swojej diety warto włączyć produkty bogate w polifenole
Do swojej diety warto włączyć produkty bogate w polifenole123RF/PICSEL
  • zmniejszenie ryzyka chorób serca,
  • obniżenie ciśnienia krwi,
  • obniżenie poziom złego cholesterolu LDL i podwyższenie stężenia dobrego cholesterolu HDL,
  • poprawa pamięci i koncentracji,
  • korzystny wpływ na trawienie,
  • mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2,
  • obniżenie stężenia cukru we krwi,
  • ochrona przed rakiem - zawarte w polifenolach działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające jest pomocne w profilaktyce nowotworowej. Polifenole mogą też hamować rozwój komórek rakowych.

Polifenole - gdzie występują

Dieta przy anemii. Warto pamiętać o witaminie CInteria.tv

Które produkty są źródłem polifenoli?

Zielona herbata jest źródłem polifenoli
Zielona herbata jest źródłem polifenoli123RF/PICSEL
  • zielona herbata,
  • winogrona,
  • oliwa z oliwek,
  • jagody,
  • orzechy,
  • kakao,
  • yerba mate,
  • warzywa (np. marchew, cebula, szpinak, ziemniaki, brokuły, karczochy, szparagi).
  • owoce (np. jabłka, maliny, truskawki, gruszki, jagody, jeżyny, aronia, porzeczki, morele, brzoskwinie, nektarynki, wiśnie, śliwki, cytryny).
Polskie pisarki, na które warto zwrócić uwagęINTERIA.TVINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?