Reklama

Kawa mrożona: pyszna i zdrowa. Jak ją zrobić?

Kawa mrożona w upalne dni potrafi być wybawieniem. Możemy podawać ją na wiele różnych sposobów – z kostkami lodu, bitą śmietaną, karmelem czy też lodami waniliowymi. Kawa mrożona jest jednak nie tylko pyszna, ale także zdrowa. Podobnie jak kawa podawana na gorąco podnosi nasz poziom energetyczny i dostarcza organizmowi dobroczynnych związków polifenolowych. Jak zrobić kawę mrożoną w domu? To proste!

Kawa mrożona: Historia

Kawa mrożona znana jest także jako frappe. Wiele osób bez tego zimnego zastrzyku kofeiny nie wyobraża sobie upalnego lata. Frappe pobudza i pysznie smakuje. Dziś kawę mrożoną pija się niemal na całym świecie. Nie zawsze jednak tak było.           

Kawa mrożona wywodzi się z Grecji. Powstała w latach 50. ubiegłego stulecia. Pomysłodawcą tego napoju był Dimitriosa Vakondios, pracownik firmy Nestle. Vakondios na co dzień chętnie pijał czarną kawę. Podczas targów, na których prezentował nowy napój dla dzieci, chciał wzmocnić się odrobiną kofeiny. Grek nie miał dostępu do wrzątku, postanowił więc użyć do zalania proszku zimnej wody.

Reklama

Vakondios, chcąc wymieszać zawartość,  przelewał płyn z jednej szklanki do drugiej. To sprawiło, że na powierzchni zimnej kawy pojawiła się pianka. Gdy pracownik Nestle spróbował mikstury, był pozytywnie zaskoczony. Postanowił opatentować swój "wynalazek".

Zobacz również: Tych produktów nigdy nie łącz z kawą. To szkodzi

Czy kawa mrożona jest zdrowia? Wartości odżywcze frappe

Kawa mrożona, podobnie jak kawa podana na ciepło, zawiera wiele korzystnych dla zdrowia związków. Jest bogata w mikro- i makroelementy. Co ciekawe, liczne badania dowiodły, że zimna kawa jest znacznie łagodniejsza dla naszego układu pokarmowego. Frappe jest doskonałym źródłem:

  • wapnia,
  • żelaza,
  • witaminy A, 
  • białka,
  • węglowodanów.

Kawa mrożona zawiera także antyoksydanty, które nie tylko pomagają chronić organizm przed bakteriami czy wirusami, ale także przeciwdziałają namnażaniu wolnych rodników. Antyoksydanty chronią komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym i spowalniają procesy starzenia. Warto więc wybierać frappe.

Kawa mrożona: Jak działa na organizm

Kawa mrożona - podobnie jak ta gorąca - zawiera kofeinę.  Ten organiczny związek działa pobudzająco. Podnosi ciśnienie i sprawia, że akcja serca przyspiesza. Organizm staje się wówczas lepiej dotleniony. Po wypiciu filiżanki kawy czujemy się mniej ospali, łatwiej jest nam się skoncentrować.  Co więcej, według badań opublikowanych przez pismo "Frontiers in Aging Neuroscience" regularne picie kawy może także zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, choroby Parkinsona i choroby Alzheimera.

Zobacz również: 7 zdrowotnych właściwości kawy

Kawa mrożona: Jak zrobić frappe w domu?

Przepis na kawę mrożoną nie jest skomplikowany. Ten pyszny i orzeźwiający napój z powodzeniem możemy zrobić w domu. Potrzebujemy jedynie kilka składników. Przygotowanie orzeźwiającego napoju nie zajmie nam dłużej niż kilka minut.

Kawa mrożona: Przepis

Składniki

  • 2 espresso
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml zimnego mleka
  • 100 ml wody
  • lód

Jak przygotować frappe?

  1. Do shakera wlej 2 espresso, wodę i wsyp cukier.
  2. Całość potrząsaj aż do powstania pianki. (Jeśli nie mamy w domu shakera, możemy też wymieszać całość i kilka razy przelać miksturę ze szklanki do szklanki.)
  3. Następnie do wysokiej szklanki wsyp kostki lodu. Całość zalej mlekiem.

Z jakiej kawy można zrobić kawę mrożoną? Nie tylko espresso

Do wykonania kawy mrożonej zdecydowanie najlepiej sprawdza się mocna kawa z ekspresu ciśnieniowego, a więc espresso. Dzięki niej napój jest esencjonalny i aromatyczny. Nie oznacza to jednak, że jeśli nie mamy w domu odpowiedniego sprzętu, nie możemy wykonać pysznego frappe.

Espresso możemy zastąpić klasyczną parzoną kawą. Przed zabraniem się za przygotowywanie kawy mrożonej powinniśmy jednak odcedzić fusy. Dzięki temu napój będzie znacznie przyjemniejszy w konsumpcji. Podstawą frappe może być także kawa rozpuszczalna.

Kawa mrożona: Z czym podawać?

Z czym podawać frappe? Możliwości jest naprawdę sporo. Oczywiście, jeśli zależy nam na tym, aby nasza kawa była jak najbardziej zdrowa i małokaloryczna powinniśmy ograniczyć zbędne, słodkie dodatki.

Kawa mrożona może być jednak również doskonałym deserem. Wystarczy, że podamy ją z domową bitą śmietaną. Do szklanki możemy także włożyć gałkę lodów. Smaki: waniliowy,  karmelowy i czekoladowy idealnie łagodzą gorycz napoju.

Smak frappe możemy także wzbogacić używając aromatycznych likierów.

Zobacz również: Czy kawa sypana jest zdrowsza od rozpuszczalnej?

Ile kalorii ma kawa mrożona?

Trudno jednoznacznie ustalić wartość kaloryczną frappe - wszystko oczywiście zależy od dodatków, proporcji i sposobu podania. Szklanka (240 ml) tradycyjnej kawy mrożonej z mlekiem i cukrem ma niespełna 50 kcal. Wartość kaloryczna wzrasta wraz z urozmaiceniami.

Kawa mrożona z bitą śmietaną w 240 ml ma około 200 -250 kcal. Natomiast frappe z lodami oraz bitą śmietaną może mieć nawet 500 kcal.

Zobacz również: Pij kawę, a ochronisz wątrobę. Zadziała pod jednym warunkiem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kawa mrożona
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy