Kłopoty z sercem i krążeniem: Czym zastąpić tabletki
Brokuły chronią przed cukrzycą, a kasza jaglana poprawia kondycję twoich stawów! Poznaj też inne dietetyczne niespodzianki.
Ten egzotyczny owoc ciągle jeszcze nie zrobił kariery w naszej kuchni. W pełni jednak zasługuje na zainteresowanie. Zawarte w owocach awokado tłuszcze to zdrowe dla serca, nienasycone kwasy tłuszczowe, które podwyższają poziom HDL, czyli tzw. dobrego cholesterolu, obniżają poziom LDL – złego cholesterolu.
Jeśli obawiasz się miażdżycy, zastępuj czasem masło dojrzałym, roztartym na kanapce owocem. Witaminy: Awokado to jedno z najbogatszych źródeł witamin i minerałów, zawiera m.in.: witaminy A, B1, B2, C, PP, K i H, kwas pantotenowy, a także wapń, potas i fosfor.
Przepis na pastę Guacamole: Z awokado można przyrządzić pyszną, meksykańską pastę: dwa dojrzałe owoce przekrój na pół. Usuń z każdego pestkę. Wybierz łyżeczką ze skórki miąższ. Rozgnieć go widelcem. Utrzyj z sokiem z cytryny, odrobiną oliwy i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj kilka kropli ostrego sosu tabasco. Zjedz z grzankami.
Jedzenie cebuli jest korzystne dla całego układu krążenia. Pomaga obniżyć wysoki poziom złego cholesterolu i podwyższone ciśnienie krwi. Zawiera substancje, które działają moczopędnie, rozrzedzają krew, zmniejszają ryzyko zatorów.
Mikstura: 100 g posiekanej cebuli zalej 200 ml alkoholu (70 proc.), odstaw na 2 tyg. Odcedź, pij raz dziennie, po łyżeczce mikstury, rozcieńczonej w wodzie.
Owoce cytrusowe oprócz witamin i soli mineralnych mają też cenny dla zdrowia błonnik, pektynę. Chroni ona tętnice, obniża poziom cholesterolu. Zawarte w cytrusach substancje mają też zdolność wypłukiwania z naczyń krwionośnych złogów. Grejpfrut wzmacnia też i uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych, obniża krzepliwość krwi.
Uwaga! Cytrusy trzeba przechowywać w temp. poniżej 15 st. C., najlepiej w lodówce. Wtedy nie stracą swoich zdrowotnych właściwości.
Niedobory potasu w organizmie mogą objawiać się zaburzeniem rytmu serca lub wzrostem ciśnienia tętniczego. Jedzenie pomidorów pomoże ci w naturalny sposób dostarczać ten pierwiastek organizmowi. Są zdrowe w każdej postaci: świeże, suszone, nawet jako keczup.
Przepis na krem pomidorowy: Zagotuj zmiksowane pomidory z puszki, dolej 200 ml wody, łyżkę oliwy. Dopraw czosnkiem.
Holenderscy naukowcy dowiedli, że zawarte w ziarnie kakaowym polifenole obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają zawałowi. Polscy kardiolodzy zalecają 3 kostki gorzkiej czekolady dziennie. Najlepiej zawierającej 90 proc. kakao. By przyzwyczaić się do jej smaku, zacznij od jedzenia czekolady z 70 proc. kakao.