Reklama

Które produkty zawierają najwięcej przeciwutleniaczy?

Przeciwutleniacze to naturalne substancje chemiczne, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Spowalniają procesy starzenia, chronią serce i układ krążenia, zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów, cukrzycy czy choroby Alzheimera. Jak się okazuje, przeciwutleniacze można także przedawkować, przyjmując je w postaci suplementów diety. Najzdrowszym i najskuteczniejszym sposobem dostarczania ich do organizmu jest więc dieta bogata w zawierające je produkty. Podpowiadamy, w których znajdziesz najwięcej tych cennych dla zdrowia substancji.

Czym są przeciwutleniacze?

Przeciwutleniacze (inaczej antyoksydanty) to naturalne substancje chemiczne, które spowalniają reakcje utleniania w organizmie oraz tworzenie się tzw. wolnych rodników. Wolne rodniki to cząsteczki tlenu, które nie zostały przetworzone na energię w trakcie oddychania. Zamiast tego uszkadzają zdrowe komórki ciała i w efekcie przyczyniają się do przedwczesnego starzenia, powstawania nowotworów i chorób serca, a także cukrzycy. Są też odpowiedzialne za pogarszanie się wzroku. Na ich nadmierną produkcję wpływa również niezdrowy styl życia: nieprawidłowa dieta, palenie papierosów, nadmierny stres.

Reklama

Antyoksydanty to substancje, które produkuje nasz organizm, ale możemy dostarczać je też z pożywieniem. Są nimi witaminy A, C i E, minerały takie jak mangan, cynk i selen, a także karotenoidy, flawonoidy i antocyjany. Badania naukowców potwierdziły, że najlepszy wpływ na organizm wykazują przeciwutleniacze dostarczane w postaci naturalnej. Nie jest wtedy możliwe ich przedawkowanie (w przeciwieństwie do przyjmowanych syntetyków, np. suplementów zawierających witaminę A czy E), co bardziej obciąża układ krążenia niż go wspiera, a także osłabia układ odpornościowy.

Jak działają antyoksydanty?

Antyoksydanty spowalniają namnażanie się wolnych rodników, neutralizują je i usuwają z organizmu. W ten sposób chronią zdrowe komórki ciała przed uszkodzeniami i przedwczesnym starzeniem. Najpopularniejszymi przeciwutleniaczami są witaminy A i E. Nie bez przyczyny nazywa się je witaminami młodości. Nie tylko znacznie zmniejszają ryzyko chorób serca, przedłużając życie, ale też skutecznie poprawiają kondycję skóry, chroniąc przed zmarszczkami i wygładzając te, które już się pojawiły. Jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy jest też witamina C, która stymuluje układ odpornościowy i ułatwia walkę z rakiem. Silne działanie antynowotworowe wykazują też karotenoidy. Z kolei flawonoidy oczyszczają organizm z toksyn, zwalczają stany zapalne, wirusy, bakterie i zapobiegają miażdżycy. Antocyjany są niezbędne dla zdrowego serca – wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, także w gałce ocznej.

Które produkty zawierają najwięcej przeciwutleniaczy?

Wśród owoców, które zawierają najwięcej antyoksydantów, należy wymienić jagody, jeżyny, żurawinę, czarne porzeczki, truskawki, maliny, granaty i czereśnie. Czerwone i niebieskie owoce zawdzięczają swój kolor i właściwości antocyjanom. Najbogatszym źródłem karotenoidów są z kolei żółte, pomarańczowe i zielone warzywa i owoce. Warto spożywać więc duże ilości cytrusów (pomarańcze, cytryny, grejpfruty, kiwi). Wśród warzyw królują pod tym względem karczochy, jarmuż, szpinak, brokuły, natka pietruszki oraz zielony groszek. Bardzo dużo antyoksydantów zawierają również pomidory, czerwona kapusta, buraki ćwikłowe oraz marchew.

Cennym źródłem witaminy A jest marchew, papryka czerwona, dynia, a także masło, żółtko jaja, tłusty twaróg i mleko. Z kolei witamina E w największych ilościach występuje w olejach roślinnych (np. rzepakowym i słonecznikowym), orzechach i nasionach zbóż. Aby zapewnić organizmowi niezbędne minerały o właściwościach przeciwutleniających do codziennej diety warto włączyć rośliny strączkowe, kasze, mięso i ryby, a także orzechy oraz wątróbkę. Źródłem antyoksydantów jest także zielona herbata, kakao oraz kawa.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: antyoksydanty
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy