Kurkuma jest zdrowa, ale nie dla wszystkich. Kiedy lepiej jej unikać?

Kurkuma to przyprawa pozyskiwana ze sproszkowanego korzenia ostryżu. Posiada charakterystyczny żółty kolor oraz intensywny smak
Kurkuma to przyprawa pozyskiwana ze sproszkowanego korzenia ostryżu. Posiada charakterystyczny żółty kolor oraz intensywny smak123RF/PICSEL
Kurkuma to przyprawa pozyskiwana ze sproszkowanego korzenia ostryżu. Posiada charakterystyczny żółty kolor oraz intensywny smak
Kurkuma to przyprawa pozyskiwana ze sproszkowanego korzenia ostryżu. Posiada charakterystyczny żółty kolor oraz intensywny smak123RF/PICSEL

Kurkuma - Złoto Indii na talerzu i w kosmetyczce

Olejek z kurkumy jest bardzo cieniony w kosmetyce - poprawia wygląd skóry i opóźnia procesy starzenia
Olejek z kurkumy jest bardzo cieniony w kosmetyce - poprawia wygląd skóry i opóźnia procesy starzenia123RF/PICSEL

Właściwości zdrowotne kurkumy. Na co pomaga?  

W okresie jesienno-zimowym kurkumę warto dodać do rozgrzewającej, wspierającej odporność herbaty
W okresie jesienno-zimowym kurkumę warto dodać do rozgrzewającej, wspierającej odporność herbaty123RF/PICSEL

Kto nie powinien jeść kurkumy? Przeciwwskazania

Kurkuma, czyli złoto Indii nie jest polecana kobietom w ciąży, osobom o niskim ciśnieniu oraz chorującym na kamicę nerkową
Kurkuma, czyli złoto Indii nie jest polecana kobietom w ciąży, osobom o niskim ciśnieniu oraz chorującym na kamicę nerkową123RF/PICSEL

Stosowanie kurkumy w ciąży

Warzywa, grzyby i przyprawy, które chronią przed groźnymi chorobamiInteria.tv
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?