Reklama

Letnie przysmaki w diecie cukrzyka

Diabetycy muszą przywyknąć do życia obwarowanego listą zakazów. Cukrzyca nie daje taryfy ulgowej, to wyjątkowo podstępna choroba. Nie sposób jej bagatelizować - następstwa mogą być opłakane. Lato zbliża się wielkimi krokami, podobnie jak sezon, gdy na straganach "rządzą" polskie owoce. Na co może sobie pozwolić osoba z insulinoopornością i cukrzycą, a jakich letnich owoców powinna unikać? Wyjaśniamy.

Cukrzyca plagą naszych czasów

Według najnowszych danych przedstawionych przez Światową Organizację Zdrowia, dzieci w Polsce tyją najszybciej w Europie. Nadwaga i otyłość stały się poważnym problemem społecznym. Mowa tu nie o aspekcie estetycznym, ale o konsekwencjach zdrowotnych. Nadmierna masa ciała jest balastem, jaki muszą dźwigać kości i stawy. "Nadbagażem", z którym musi radzić sobie serce i cały układ trawienny. Nadwaga i otyłość zaburzają metabolizm, w tym również gospodarkę węglowodanową, predysponując do rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu II.

Pokarm: Więcej niż odżywianie

Lato sprzyja folgowaniu i dogadzaniu sobie przy stole. Wszak jedzenie, oprócz funkcji odżywczej, pełni też ważną rolę hedonistyczną (ma nam sprawiać przyjemność). Ważne jednak, by rozpieszczając podniebienie nie zapominać o umiarze. Jest wiele letnich przysmaków, z których diabetycy nie muszą, a wręcz nie powinni rezygnować. Są i takie, których przy cukrzycy lepiej unikać. 

Zasada uniwersalna: "Po pierwsze, nie szkodzić!"

Cukrzyca zaburza funkcjonowanie procesów metabolicznych. Celem nadrzędnym, tak przy cukrzycy, jaki i przy każdej innej jednostce chorobowej,  jest odżywienie organizmu. Dlatego kluczowy jest dobór wysoko odżywczych produktów, a unikanie wysokokalorycznych o niskiej zawartości cennych składników. Jedną w uniwersalnych zasad zdrowego żywienia jest korzystanie z produktów lokalnych i sezonowych. Polskie lato wręcz zasypuje nas swoją ofertą. Stragany uginają się od przysmaków. 

Reklama

Czytaj także: Trzy produkty, które podbijają cukier. Cukrzycy powinni na nie uważać 

Masz insulinooporność, cukrzycę typu II albo jesteś nią genetycznie obciążony? Sprawdź jakie owoce będą dla ciebie korzystne, a z których letnich frykasów lepiej zrezygnować.   

Letnie przysmaki, po które mogą sięgać diabetycy

Truskawki 

Są esencją tego, na co czekamy. Wszak truskawki pojawiają się w sprzedaży jako jedne z pierwszych plonów polskiej ziemi. I żadne nie smakują tak doskonale, jak rodzime. Truskawki mają wysoką zawartość błonnika, a do tego maleńkie pestki, które dodatkowo drażniąc ściany przewodu pokarmowego, usprawniają procesy metaboliczne i pasaż jelitowy. 

Błonnik, choć nie jest składnikiem odżywczym, a balastowym, jest szczególnie ważny w procesie metabolizowania węglowodanów. Obecny w jadłospisie spłyca wyrzuty glukozy i insuliny, chroni przed rozwojem insulinooporności i cukrzycy typu II. Jest też niezwykle ważny w diecie osób, u których gospodarka węglowodanowa została już zaburzona. Oczywiście truskawki zawierają fruktozę, więc diabetycy nie mogą się nimi objadać bez umiaru. Ten - jak zawsze - jest najważniejszy. 

Zobacz również: Jak powinna wyglądać dieta cukrzycowa? 

Porzeczki 

Czerwone i białe porzeczki mają najmniejsze grono miłośników wśród wszystkich letnich owoców. Przyczyną może być niska zawartość fruktozy (cukru owocowego), co dla diabetyków jest akurat ogromnym atutem. Porzeczki obfitują w błonnik, szereg witamin i minerałów. Po czerwone warto sięgać przy kłopotach z zaparciami. Czarne mają już wyższą zawartość cukrów i nie powinny mieć miejsca na talerzu diabetyka. Wśród letnich owoców, po które - z uwagi na niższą zawartość fruktozy, wysoką wartość odżywczą i duże dawki błonnika - powinni sięgać diabetycy są też:

  • wiśnie,
  • jeżyny,
  • agrest,
  • borówki,
  • czarne jagody,
  • maliny,
  • poziomki.

Przysmaki, z których przy cukrzycy lepiej zrezygnować

Wśród letnich przysmaków są też owoce o wyższej zawartości cukru, które nie będą polecane przy cukrzycy. Wśród nich:

  • śliwki,
  • winogrona,
  • czereśnie 
  • czarne porzeczki.

Czarne porzeczki, co trzeba wyraźnie podkreślić, zawierają nie tylko więcej fruktozy niż czerwone i białe, ale mają też odmienne działanie na perystaltykę jelitową. Podczas gdy czerwone ją przyspieszają, pomagając uporać się z zaparciami, czarne porzeczki działają hamująco na pasaż jelitowy. 

Przeczytaj też: Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta | cukrzyca
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy