Lider wśród domowych sposobów na odporność. Wzmacnia organizm i zwalcza infekcje
Jesień zbliża się wielkimi krokami. Jest to okres, w którym nasza odporność zostaje wystawiona na próbę. Z tego powodu warto szczególnie zadbać o zdrowie i wesprzeć nasz układ immunologiczny. Idealnie sprawdzi się do tego czosnek.
Szara aura za oknem, spadek temperatury i krótsze dni to tylko niektóre elementy jesiennego przesilenia, wpływające nie tylko na nasze samopoczucie, ale i zdrowie fizyczne. W tym okresie rzadziej wychodzimy z domu, co wiąże się z ograniczeniem aktywności fizycznej, a także intensywniej odczuwamy zmęczenie. Jesienna aura u wielu osób przyczynia się do obniżenia samopoczucia i problemów ze snem.
Jesienią częściej mamy też ochotę na fast foody czy słodycze, a także spożywamy mniej witamin. Dieta to kolejny powód, dla którego w okresie jesiennym nasz organizm ulega osłabieniu, a my stajemy się bardziej podatni na infekcje.
Zobacz również: Czego nie jeść przy grypie i przeziębieniu?
Czosnek jest niekwestionowanym liderem wśród domowych sposobów na odporność. Dzięki dużej zawartości wielu witamin, w tym z grupy B, a także witaminy A, C i PP doskonale wspiera nasz układ immunologiczny. Zawarte w nim składniki mineralne w tym magnez, żelazo, fosfor, sód, wapń i potas wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Czosnek to naturalny immunostymulator, czyli preparat pochodzenia roślinnego, który doskonale stymuluje układ odpornościowy. To dzięki przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym właściwościom uważany jest za naturalny antybiotyk. Regularne spożywanie czosnku pobudza komórki układu odpornościowego, stymuluje limfocyty T, a także hamuje aktywność prozapalnych białek.
Środek ten jest nieoceniony w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych. Dzięki olejkom eterycznym i lotnym związkom siarkowym pomaga on udrożnić drogi oddechowe, a także ułatwia odkrztuszanie.
Zobacz również: Dosłownie "wypali" przeziębienie. Naturalny sposób walki z wirusami
Jesienią czosnek możemy spożywać na różne sposoby. Doskonale sprawdza się jako aromatyczna przyprawa do najróżniejszych dań. Możemy też przygotować z niego smaczny i prosty sos do sałatek, mięsa, czy też ziemniaków. Wystarczy, że zmieszamy rozgnieciony świeży czosnek z jogurtem naturalnym. Do takiej mikstury możemy dodać również łyżkę majonezu.
Nieco mniej oczywistym sposobem na włączenie czosnku do codziennej diety jest jego ukiszenie. Taki czosnek ma dużo łagodniejszy smak i stanowi wyśmienity dodatek do kanapek, sałatek czy też serów. Jest on również lżejszy dla żołądka.
Do jego przygotowania potrzebujemy:
- świeży czosnek,
- korzeń chrzanu,
- liść porzeczki,
- koperek,
- pieprz,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- wodę,
- sól.
Czosnek możemy ukisić w bardzo prosty sposób:
- Na dnie słoika kładziemy kawałek obranego chrzanu, liść porzeczki, koperek, oraz przyprawy do kiszonek, czyli pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
- Ząbki czosnku obieramy, a następnie układamy je w słoiku.
- Całość zalewamy gorącą zalewą przygotowaną z litra wody i łyżki soli (taką, jak do ogórków kiszonych).
- Zakręcony słoik zostawiamy w chłodnym miejscu na 2-6 tygodni.
Zobacz również: Ten olej to prawdziwa bomba zdrowia. Bije na głowę wszystkie inne