Dosłownie "wypali" przeziębienie. Naturalny sposób walki z wirusami
Domowe sposoby walki z przeziębieniem to nie żadna nowość. Babcine sposoby na rozprawienie się z wirusami wciąż działają i wspomagają farmakologiczne leczenie. Jednym z tych sposobów są witaminowe shoty, które poprawiają odporność i są doskonałe przy walce z przeziębieniem. Obowiązkowym składnikiem jest tutaj... imbir!

Spis treści:
Co na przeziębienie? W jaki sposób spożywać imbir?
Okres jesienno-zimowy to czas wzmożonych infekcji. Dlatego warto właśnie wtedy zadbać o odporność naturalnymi metodami. W kuchennych produktach od lat gospodynie szukały remedium na różne schorzenia i choć wiele z nich jest tylko pomocą w farmakologicznym leczeniu i tak warto się w nie zaopatrzyć.
W zakamarkach kuchni znajdziemy produkty, w których zawarta jest cała gama pomocnych witamin. W walce z przeziębieniem warto sięgnąć po:
- cytrynę
- pomarańczę
- grejpfruta
- imbir
- miód
- czosnek
- maliny
- kurkumę
Cytrusy, jak cytryna, pomarańcza oraz grejpfrut zawierają oczywiście witaminę C i E, a także witaminy z grupy B, beta-karoten, potas, magnez, sód i żelazo. Nic więc dziwnego w tym, że są tak pomocne w walce z przeziębieniem i budowaniu systemu odpornościowego.
Podobnie imbir jest bogaty w witaminę C, ale także K i A.
Z kolei kurkuma to przede wszystkim witaminy z grupy B, ale też tiamina, ryboflawina, niacyna i kwas foliowy.
Możemy te produkty dodawać do potraw lub właśnie do herbaty, ale także istnieje sposób na dostarczenie organizmowi większej dawki witamin zawartych w tych artykułach spożywczych.
Shot z imbiru, miodu i cytryny. Istna bomba witaminowa
Doskonałym pomysłem na dostarczenie sporej dawki witamin, makro oraz mikroelementów jest zrobienie z produktów spożywczych zdrowotnych shotów. W niewielkiej dawce płynu, który spokojnie połkniemy "na raz" mieści się całe bogactwo tego, co jest najcenniejsze podczas zmagań z chorobą.
Jednym z przepisów na shot jest zmiksowanie ze sobą:
- 3 obranych i sparzonych wcześniej wrzątkiem cytryn
- 50 g świeżego i obranego imbiru
- 1 łyżeczki miodu
- 50 ml wody
Po zmiksowaniu składników przelewamy miksturę do butelki i pijemy 2-3 shoty na dobę. Shoty można spożywać z pływającymi cząsteczkami, ale kiedy jesteśmy wrażliwi na wyczuwalną teksturę płynu, warto po zmiksowaniu, a przed przelaniem go do butelki, przefiltrować go przez gazę. W obydwu wersjach napój może stać w lodówce do tygodnia.
Shot z imbiru i pomarańczy. Wersja dla wrażliwych

Nie da się ukryć, że połączenie cytryny i imbiru jest dość ostrym i specyficznym smakiem. Dla tych, którzy nie są w stanie przełknąć takiej mikstury, zamiast cytryny proponujemy dodanie pomarańczy.
Wówczas zamiast 3 cytryn, parzymy jedną lub dwie dojrzałe pomarańcze, obieramy je i postępujemy jak wyżej.
Shot z imbiru i kurkumy. Nie każdy może go spożywać

Doskonałym dodatkiem do wyżej wymienionych shotów jest także kurkuma. Do imbirowych shotów z cytryną czy pomarańczą wystarczy dodać 2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy.
Kurkuma ma szereg zalet, o których warto pamiętać każdego dnia. Stymuluje ona odporność, obniża poziom cukru i cholesterolu, a także wspomaga oczyszczanie organizmu. Jednak nie każdy może ją spożywać. Kurkuma nie jest wskazana przy spożywaniu leków przeciwzakrzepowych, np. warfaryny oraz leków przeciwcukrzycowych, np. metforminy. Wówczas, sporządzając zdrowotne shoty. warto odpuścić sobie kurkumę.
Zobacz także: