Likopen. Niezwykły składnik pomidorów hamuje powstawanie raka

Pomidory są źródłem wielu witamin i minerałów
Pomidory są źródłem wielu witamin i minerałów123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść pomidory

Zobacz również:

    Pomidory możemy spożywać pod różnymi postaciami - na przykład pijąc sok pomidorowy
    Pomidory możemy spożywać pod różnymi postaciami - na przykład pijąc sok pomidorowy123RF/PICSEL

    Likopen zmniejsza ryzyko powstawania raka

    Najważniejszym, prozdrowotnym składnikiem pomidorów jest likopen
    Najważniejszym, prozdrowotnym składnikiem pomidorów jest likopen123RF/PICSEL

    W 100 gramach pomidora znajduje się:

    • witamina A - 833 jednostek międzynarodowych (IU),
    • witamina B1 - 0,037 mg,
    • witamina B2 - 0,019 mg,
    • witamina B3 - 0,594 mg,
    • witamina B6 - 0,08 mg,
    • kwas foliowy - 15 µg,
    • witamina E - 0,54 mg,
    • witamina K - 7,9 µg,
    • witamina C - 13,7 mg
    • wapń - 10 mg,
    • magnez - 11 mg,
    • żelazo - 0,27 mg,
    • potas - 237 mg,
    • cynk - 0,17 mg. 
    „Zdrowie na widelcu”. Ciemne owoce chronią przed rakiemPolsat Cafe
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?