Reklama

Reklama

Likopen. Niezwykły składnik pomidorów hamuje powstawanie raka

Pomidory są doskonałym źródłem prozdrowotnego likopenu, a ponadto świetnie smakują i można je spożywać na różne sposoby. Jednak powodów na dodanie pomidorów do naszej diety jest o wiele więcej, dlatego wyjaśniamy, co możesz zyskać, jeśli regularnie będziesz jeść to warzywo.

Dlaczego warto jeść pomidory

Pomidory to warzywo niskokaloryczne, a spożycie jednego, średniej wielkości pomidora dostarcza około 25 kcal. Dodatkowo mają one niski indeks glikemiczny (38 IG), co z kolei oznacza, że po zjedzeniu pomidorów nie wzrasta gwałtownie poziom glukozy we krwi. Ma to niebagatelny wpływ na nasze zdrowie, gdyż nagły wzrost cukry we krwi jest szczególnie groźny dla osób zmagających się z cukrzycą typu drugiego i insulinoopornością.

Pomidory wspomagają pracę układu krwionośnego, poprzez blokowanie nadmiernego wzrostu poziomu triglicerydów we krwi. Zawarty w pomidorach kwas posiada właściwości utleniające kwasy tłuszczowe. Pomidory są świetnym źródłem potasu, którego dzienne zapotrzebowanie jest wysokie, bo wynosi około 5 gramów. Potas odpowiada za regulację ciśnienia krwi i regulację gospodarki wodno-elektrolitowej w organizmie.

Reklama

Spożywanie pomidorów prozdrowotnie wpływa również na funkcje trawienne, a to za sprawą występującego w nich błonnika (około 1,5 grama w jednym pomidorze). To smaczne warzywo posiada w sobie witaminę C, która wzmacnia odporność przed różnego rodzaju infekcjami.

Czytaj także: Czym pryskać pomidory? Babciny "odgrzybiacz" za grosze

Likopen zmniejsza ryzyko powstawania raka

Jednak najważniejszym składnikiem pomidorów jest likopen. To związek chemiczny, posiadający mnóstwo właściwości zdrowotnych. Jego największe stężenie znajdziemy właśnie we wspomnianych pomidorach.

Likopen wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, ale jedną z najważniejszych cech prozdrowotnych likopeny jest ograniczanie ilości szkodliwych wolnych rodników w organizmie, które przyczyniają się do powstawania wielu nowotworów.

Z badań przeprowadzonych przez naukowców w 2015 i 2017 roku wynika, że mężczyźni, którzy regularnie spożywali duże ilości likopenu, zmniejszyli ryzyko rozwoju raka prostaty o 14 proc. Likopen może także znacząco zapobiegać powstawaniu rakowi trzustki. Naukowcy dowiedli, że osoby regularnie spożywający likopen zmniejszają ryzyko zachorowania aż o 30 proc.

Czytaj także: Zrzucanie zbędnych kilogramów to nie tylko dieta. Oto cztery sposoby na odchudzanie

Likopen zmniejsza ryzyko powstania udaru i zawału, rozszerzając naczynia krwionośne, ale i poprawia funkcjonowanie śródbłonka. Ponadto zwiększa gęstość mineralną kości, poprawia kondycję skóry, uodparniając ją na działanie promieniowania UVA i UVB oraz przyczynia się do usuwania szkodliwego cholesterolu LDL z krwi.

W 100 gramach pomidora znajduje się:

  • witamina A - 833 jednostek międzynarodowych (IU),
  • witamina B1 - 0,037 mg,
  • witamina B2 - 0,019 mg,
  • witamina B3 - 0,594 mg,
  • witamina B6 - 0,08 mg,
  • kwas foliowy - 15 µg,
  • witamina E - 0,54 mg,
  • witamina K - 7,9 µg,
  • witamina C - 13,7 mg
  • wapń - 10 mg,
  • magnez - 11 mg,
  • żelazo - 0,27 mg,
  • potas - 237 mg,
  • cynk - 0,17 mg. 

Czytaj także: Czy dieta sokowa może być skuteczna? Sprawdź, jakich efektów się spodziewać

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pomidory | likopen

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy