Na czym polega dieta dr Dąbrowskiej?
Według znanej dietetyk, dr Ewy Dąbrowskiej, nieprawidłowy sposób odżywiania może prowadzić do wielu chorób cywilizacyjnych. Zmodyfikowany, ma szansę stać się lekarstwem. Na czym dokładnie polega lecznicza dieta doktor Dąbrowskiej? Jakich produktów powinniśmy się wystrzegać, a jakie należy na stałe włączyć do jadłospisu?
Według teorii dr Dąbrowskiej najczęściej szkodzi nam nadmiar białka zwierzęcego, czyli mięsa i jego przetworów. Owszem, w pewnych ilościach jest ono potrzebne, bo dostarcza niezbędnej energii, służy też odnowie komórkowej.
Jednak jedząc je codziennie, stajemy się podatni na wiele chorób, tj. miażdżycę, choroby zwyrodnieniowe stawów, reumatyzm oraz schorzenia układu trawienia. Ponadto białko zwierzęce zakwasza organizm i obciąża nerki, co stanowi podłoże innych dolegliwości, np. skazy moczanowej i kamicy nerkowej.
Na liście szkodliwych produktów znajduje się także pasteryzowane mleko krowie. Ulega ono bowiem gniciu w jelitach i wywołuje m.in. odwapnienie kości, alergie pokarmowe, bóle brzucha oraz obrzęki stawów.
Jednak największym wrogiem są słodycze oraz inne węglowodany, jak makaron i pieczywo, które w organizmie przekształcają się w cukier. Dieta bogatowęglowodanowa wywołuje tzw. zespół X. To grupa chorób takich, jak: cukrzyca, otyłość, nadciśnienie, wieńcówka oraz zaburzenia poziomu tłuszczy we krwi. Przypadłości te mają wspólną cechę – niewrażliwość komórek na insulinę.
Rozwój chorób cywilizacyjnych wynika z zaburzeń równowagi w organizmie. Powrót do zdrowia zależy od jej przywrócenia. W tym celu warto zastosować głodówkę: na 7-10 dni całkowicie zrezygnować z jedzenia i wyłącznie pić wodę. Terapia wymaga odpowiedniego przygotowania.
Kilka dni wcześniej trzeba odstawić mięso, a stosować lekką dietę z przewagą warzyw. W ten sam sposób należy kończyć głodówkę. Przed jej rozpoczęciem zaleca się też przyjąć środki przeczyszczające lub przeprowadzić przez 2-3 dni lewatywę z ciepłego naparu rumianku i mięty.
Alternatywą dla tak restrykcyjnego oczyszczenia organizmu jest zastosowanie przez 6 tygodni diety warzywno-owocowej.
Dozwolone warzywa to:
- korzeniowe – marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew;
- kapustne – kapusta, kalafior, brokuł;
- cebulowe – cebula, por, czosnek; dyniowate – dynia, kabaczek, ogórki;
- psiankowate – pomidor, papryka;
- liściaste – sałata, natka pietruszki.
Wśród dopuszczalnych owoców są: jabłka, grejpfruty, cytryny, niewielkie ilości jagód oraz czarnej i czerwonej porzeczki, arbuzy oraz pomarańcze.
Poza wodą i naturalnymi sokami można pić gorzką herbatę, miętę, melisę i napar z kopru.
W pierwszych dniach oczyszczania organizmu mogą pojawić się osłabienie, głód i ból głowy. Jeśli nie przerwie się kuracji, dolegliwości same ustąpią po 2-3 dniach.
Jedną z początkowych oznak poprawy jest dobry sen. Potem zwiększa się tolerancja wysiłku, zmniejszają się bóle wieńcowe oraz stawowe. Cofają się przebarwienia skóry oraz obrzęki.